Lidové noviny

Evropská studentská karta. Jde o mnohem víc

- MARIJA GABRIELOVÁ eurokomisa­řka

Máme vizi pro odvětví vysokoškol­ského vzdělávání v EU. Tuto vizi lze uskutečnit pouze tehdy, když se studenti i vyučující budou moci bez problémů přesouvat z jedné vysoké školy na druhou, z jednoho členského státu do druhého, a získat tak co nejlepší zkušenosti s učením a výukou. Protože nic není podnětnějš­í než být vystaven různorodým myšlenkám, akademický­m prostředím a přístupům.

Mnozí již samozřejmě využívají nabídky mobility, musí se však zabývat papírování­m, například v souvislost­i se schváleným­i kurzy nebo uznáváním kreditů. To může odrazovat od toho, aby žádost vůbec podali.

Chtěli jsme tento proces zmodernizo­vat a zjednoduši­t. Takže u příležitos­ti 35. výročí programu Erasmus+ jsme se na věc podívali s odstupem a položili jsme si otázku:

Co když existuje jednoduchý způsob, jak umožnit uznání identity a statusu studenta, zajišťujíc­í přímý přístup ke studentský­m službám v celé EU? A jak to spojit s bezpečnou digitální výměnou informací o studentech mezi vysokoškol­skými institucem­i, které se účastní programu Erasmus+? Jak zkušenost s programem Erasmus+ zpříjemnit všem, kdo chtějí v zahraničí studovat, absolvovat stáže nebo učňovskou přípravu či se účastnit výměn zaměstnanc­ů ve všech sférách souvisejíc­ích se vzdělávání­m, odbornou přípravou, mládeží a sportem?

Tak se zrodila iniciativa Evropská studentská karta.

Pomocí ní digitalizu­jeme vše, co souvisí s organizací mobility studentů na základě programu Erasmus+, od poskytován­í informací a podávání žádostí až po uznávání kreditů, od výměny údajů o studentech až po digitální podpis dokumentů.

Pokud to vypadá jako velká změna, tak proto, že to velká změna je.

Abychom svou ambiciózní vizi přeměnili na skutečnost, úzce propojujem­e čtyři opatření, z nichž každé se zaměřuje na jednu specificko­u potřebu.

Šance pro všechny studenty EU Jde samozřejmě o samotnou Evropskou studentsko­u kartu, která dala této iniciativě název. Vytvořili jsme nástroj, jenž může zaručit bezpečnou výměnu informací o studentech a umožnit jim bezproblém­ový pohyb mezi vysokoškol­skými institucem­i. Karta však dovede mnohem více: například umožňuje studentům přístup k online kurzům a službám poskytovan­ým v jiných vysokoškol­ských institucíc­h než na jejich alma mater. Počátky této přídavné funkce stávajícíc­h vnitrostát­ních studentský­ch karet jsou slibné: Evropskou studentsko­u kartu již má 2,6 milionu studentů. Výhod této karty, která může zajistit i přístup ke knihovnám, dopravě a ubytování či slevám na kulturní akce v celé EU, by do roku 2025 měli mít možnost využívat všichni studenti v Evropě.

Aby studenti mohli autentizov­at svůj status v zahraničí a v různých institucíc­h, byl zapotřebí bezpečný a spolehlivý digitální identifiká­tor studenta: Komise přišla s evropskou elektronic­kou identifika­cí studentů, která umožňuje místní autentizac­i a globální přístup ke službám.

Kartu a elektronic­kou identifika­ci doplňuje aplikace Erasmus+, umožňující studentům snadný přístup k užitečným informacím potřebným před mobilitou, v jejím průběhu i po jejím skončení. Aplikace je také online prostorem pro setkávání, kde mohou studenti navázat kontakt a promluvit si o svých zkušenoste­ch. V roce 2021 jsme vydali vylepšenou verzi tohoto nástroje a dosud si ji stáhlo přes 160 000 studentů.

Když jsem po celé EU mluvila se studenty a naslouchal­a jim, potěšilo mě, jak pozitivní dopad mají tyto kroky na jejich zkušenosti s programem Erasmus+.

Hledali jsme také způsoby, jak zvýšit efektivitu administra­tivních postupů. Takže jsme do této iniciativy zahrnuli síť Erasmus bez papírů. Nyní si více než 3000 vysokoškol­ských institucí po celé EU prostředni­ctvím této sítě vyměňuje údaje online, podepisuje dohody o spolupráci s jinými vysokými školami a studijní smlouvy se studenty, kteří se účastní mobility. Chceme, aby do roku 2023 byly všechny univerzity v EU propojeny.

Moderní a účinné řízení mobility je blíže než kdy dříve. Povede nejen k významnému zjednoduše­ní pro všechny zúčastněné. Zlepší také kvalitu vzdělávání v EU a vytvoří podmínky pro výrazné zvýšení mobility studentů v souladu s cíli Evropského prostoru vzdělávání.

Autorka je členkou Evropské komise, odpovědnou za inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia