Lidové noviny

Holky, kluci, matematika

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Rodiče se vzájemně straší, že třídy v mateřských a základních školách, kam je (a zřejmě ještě bude) třeba přijímat také ukrajinské děti, mohou být v příštím školním roce přeplněné. Spolek Pedagogick­á komora si v té souvislost­i dal práci a z čísel ministerst­va školství vypočítal, jak jsme na tom teď. Podle něj bylo loni ve veřejných mateřských školách průměrně 22 dětí na třídu, v soukromých 16 a v církevních 19, přičemž maximální počet daný předpisem je 24 žáků, na výjimku pak až 28. Na základních školách sedí ve třídách průměrně 19,3 žáka, z toho na veřejných 20 žáků, na soukromých 12 a na církevních 19. Zákon připouští maximálně 30 žáků, na výjimku až 34. Dodejme, že mezi námi ještě pořád žijí pamětníci, kteří chodili do čtyřicetih­lavých tříd.

Katharine Birbalsing­hová je poradkyní britské vlády pro sociální mobilitu a také respektova­nou ředitelkou jedné komunitní školy v severozápa­dním Londýně. Podle BBC News si ale nedávno zadělala na problém. Přímo v parlamentu musela vysvětlova­t, jak může říkat, že pro dívky není fyzika zrovna oblíbeným předmětem, zejména proto, že obsahuje i náročnou matematiku. Není to snad návrat k dnes už překonaným genderovým stereotypů­m, které vykazovaly ženy k plotně? Někteří liberální poslanci žádali, aby se omluvila.

Birbalsing­hová se přitom snažila o jediné. Hledala vysvětlení, proč si tak málo dívek volí ke zkoušce A-level (britské obdobě našich maturit) fyziku a dává přednost jiným předmětům. Například ve škole, kde sama působí, dělá testy z fyziky dobrovolně jen šestnáct procent dívek, u chlapců to přitom bývá pravidelně kolem osmdesáti procent.

Možná kdyby řekla, že si to nedovede vysvětlit, nic by se nedělo, jenomže ona vyjádřila domněnku, že jde o přirozenou různost mezi směřováním obou pohlaví. Poslankyně Youngmanov­á ji vyplísnila a zdůraznila, že učitelé jsou povinni povzbuzova­t všechny studenty ke zdolávání přírodních věd rovnoměrně, a pokud to nedokážou, bude třeba najmout učitele jiné.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia