Lidové noviny

Nadějný rozjezd, pak zmar a odvolání

Fotbalovou Spartu už netrénuje Pavel Vrba. Po sérii špatných výkonů ho vedení odvolalo, sezonu dokoučuje zaskakujíc­í Michal Horňák.

- JIŘÍ ČIHÁK MILOSLAV NOVÁK FOTO MAFRA – PETR ERET

Bylo to jen pár dnů po vítězném derby, na které všichni sparťané čekali přes pět let. Odvážná slova i cíle. „Je pro nás výzvou zastavit slávistick­ou éru posledních let,“hlásil trenér Pavel Vrba a dodal: „Jsem maximalist­a, takže pokud se mi to nepodaří, zřejmě by to musel zkusit někdo jiný...“

Tenkrát na konci října loňského roku Vrba přebíral cenu pro trenéra desetiletí, ale právě tohle prohlášení v paměti mnohých utkvělo dost možná nejvíc. Všechno, nebo nic, naznačoval.

A i když mu fotbalová Sparta v zimě dala novou smlouvu a záhy na jaře – tentokrát v poháru – slavila další triumf nad Slavií, na konci sezony znovu zaostává nejen za rivalem z Edenu, ale také za rozjetou Plzní. Ohraný scénář se opakuje: nadějně rozjetá sezona, která opět vyzněla do ztracena. Velká očekávání, jež střídají zklamání i deziluze. I takový je konec sparťanské éry trenéra Vrby. Ale co její etapy?

Kotoul do Evropy

Ještě v létě Sparta věřila. Jakub Pešek coby povedená posila z Liberce rozhodl o evropském postupu přes Rapid Vídeň, zajistil týmu účast v základní skupině Evropské ligy a na Letné se slavilo. Před rozjásaným­i fanoušky nejprve křepčili hráči a hned po nich na scénu vyrazili i sportovní ředitel Tomáš Rosický s koučem Vrbou. První z nich pumpoval pěstmi, řval a jásal. A ten druhý se vzápětí nechal vyhecovat k oslavnému kotrmelci, které metal i po velkých úspěších v Plzni.

„Jsem rád, když je sportovní úspěch a já můžu ukázat, že i ve svých letech dokážu dělat gymnastick­é cviky,“líčil ve výborné náladě. „Ale pořádný kotoul si ještě šetřím, to budete čumět! Přece si hned na začátku nemůžu vystřílet všechny náboje.“

Jenže podobný důvod k oslavě už ve Spartě neměl. Evropská jízda zhořkla po třetím místě ve skupině a brzkém jarním vyřazení v Konferenčn­í lize. A na finále poháru kvůli průtrži mračen ani nedošlo...

Derby po pěti letech

„Teď nás budou brát všichni vážně,“radoval se Vrba. „Výhry nad Slavií si moc cením,“pokračoval.

Sparta na ni čekala čtrnáct zápasů, i proto po říjnovém vítězství, které trefil Lukáš Haraslín, další z letních posil, zavládla euforie: „Je to důležitá výhra nejen kvůli postavení v tabulce, ale i pro sebevědomí Sparty.“

Pro sebevědomí, které však tým v průběhu sezony zase pozbyl.

Debakl na Slovácku

Snad jako by se na Letné uspokojili. Po vyhraném derby sice tým vítězil, ale skřípalo to. A pak k tomu došlo: 0:4 na Slovácku. „Pro mě osobně to byla obrovská rána,“řekl Vrba. „Někteří hráči si asi mysleli, že nastoupí proti dorostenců­m. Hráli jsme profesorsk­ý fotbal, na malém prostoru, do nohy. Domácí hráli velmi důrazně, ale fér. My jsme si s tím neporadili. V osobních soubojích jsme propadli ve všech řadách a na klíčových postech, proto takový výsledek.“

Ty věty vystihují všechno. Debakl odnesl brankář Florin Nita. Týmová jednička pak už pod Vrbou nenastoupi­la, stal se z něj náhradník a postupně až gólman číslo tři. Mohl za to i jeho rozhovor po podzimní části sezony, který dal rumunským médiím poté, co byl zvolen nejlepším fotbalisto­u své země. O Vrbovi volil nevhodná slova. A nálada se zhoršila. „Už mě nerespektu­jí,“vadilo mu. „Nedostal jsem vysvětlení, proč už nebudu chytat. Ani nevím, co dál k tomu říct,“prohlásil rumunský reprezenta­nt.

Nová smlouva

Přesto na přelomu roku přišla pro celý klub zásadní zpráva: Sparta byla po podzimu třetí s tříbodovou ztrátou na Slavii, reálně se držela ve hře o titul. „S trenérem se bavíme denně o všech možných situacích. On moc dobře ví, jak to vypadá,“prohlásil sportovní ředitel Tomáš Rosický zkraje ledna na dotaz, jestli dostane kouč novou smlouvu. Původní mu totiž končila v červnu.

„Vidím, že se neustále posouváme. Po delší době jdeme do jara ve třech frontách. Jsme v Evropě, jsme ve hře v poháru a hrajeme o titul. Ale taky tam jsou velmi varovné signály, na které si musíme dát pozor,“varoval Rosický.

Za čtyři dny Vrba novou smlouvu skutečně dostal. „Jsme přesvědčen­i, že pro klub je to v tuto

muselo být Pavlu Vrbovi jasné během nedělního duelu Sparty v Plzni, příští den ho vedení odvolalo. V následujíc­í sezoně už nebude v letenském týmu ani kapitán Bořek Dočkal, který ohlásil konec kariéry.

chvíli nejlepší možné řešení,“řekl sparťanský generální ředitel František Čupr.

Sám Vrba si přitom tak jistý nebyl: „Chtěl jsem ještě chvíli počkat až podle toho, jak se soutěž rozjede. Sparta chtěla hned, tak jsme se domluvili. Pro mě osobně je to závazek. Přišel jsem do Sparty s tím, že chci být úspěšný. Není

Vzmach netrval dlouho

Když se o první příčku přetahoval­y Plzeň se Slavií, sparťané se přece jen zezadu nenápadně přibližova­li. Po zpackaném derby vyhráli pětkrát za sebou a nebyli od konkurentů daleko. Když však zlepšení měli potvrdit, v závěrečném dějství základní části selhali v Olomouci (0:2). „K prvnímu poločasu nemám žádné vysvětlení, podali jsme v něm nejhorší výkon za poslední období,“poznamenal Vrba.

Ovlivnil to úvod utkání, v lecčems připomínal nedělní duel v Plzni. Už v 11. minutě Sparta prohrávala 0:2, gól dostala ze standardky. A pak její hráči vyhlíželi bezradně. Když byl na ně podobný pohled i v zápasech s Hradcem (1:1) a právě v Plzni, sáhlo vedení už k radikálním­u řešení a Vrbu odvolalo.

 ?? ?? Je opravdu zle,
Je opravdu zle,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia