Lidové noviny

Navázat na Varaďu je výzva

Třinecké hokejisty po třech titulech pod Václavem Varaďou přebírá Zdeněk Moták

- JIŘÍ SEIDL

Přiznává, že každý, s kým se v těchto dnech potká, mu v první nebo druhé větě řekne: „Budeš to mít těžké a složité.“Nový trenér hokejových Ocelářů Třinec Zdeněk Moták sám nejlépe ví, že navázat na úspěchy svého předchůdce Václava Varadi nebude snadné.

„Výzev se nebojím. Věřím poctivé práci, která, když se dělá dobře, výsledek přinese,“uvedl sedmapades­átiletý Zdeněk Moták, který je odchovance­m Vítkovic. Tam začínal i s trénováním. Od mládeže k mužům. Byl asistentem ve Spartě Praha a minulých pět sezon hlavním koučem Olomouce.

Co všem těm lidem, kteří vám na potkání říkají, že to v Třinci budete mít těžké, odpovídáte?

Že to vím. Jsem na to připravený. Budu se snažit dělat vše poctivě, aby práce byla kvalitní a pro všechny radostná. Jsem ochotný si trhat nohy ze zadku, aby mužstvo bylo úspěšné. Chtěl bych, aby ambice klubu byly naplněné, ale cesta je těžká a dlouhá – příprava, Liga mistrů, základní část, play off...

Třinec přebíráte na vrcholu. Bude náročné pokračovat po Václavu Varaďovi?

Vencovi jsem po zisku titulu upřímně gratuloval. Napsal jsem mu esemesku, že je obdivuhodn­é, co se mu podařilo. Žádný trenér ale není stejný. Nároky jsou všude, a to maximální. Jsem rád, že teď budou ještě větší. Doufám, že mě to zase posílí.

Neuvažujet­e, že byste si s Varaďou sedli, aby vám přiblížil chod klubu, hráče a podobně?

To není špatný nápad, ale o tom jsem neuvažoval. Ale možná je lepší podívat se ze startu na každého hráče sám a udělat si vlastní názor. Začít nějakým haló efektem je zbytečné.

Na tlak jste určitě zvyklý už ze Sparty, byť jste v ní byl jen asistent.

Jasně. Důležité je, jak jste spokojený se svou prací a co všechno jí dáváte. Vždycky se ptám: Dělám to dobře? Co bych mohl udělat navíc? Jak tým dál posunout? Největší tlak si na sebe vytvářím sám. Mám už celkem nějakou zkušenost, sportovní i lidskou. Mnohdy je omezující, když se dostáváte pod zbytečný tlak. A k tomu chcete být maximalist­a. To je mnohdy svazující, ale jinak to neumím.

Třinec byl dlouho pověstný útočnou hrou, Václav Varaďa ho naučil bránit. Co se dá čekat od vás?

Každý trenér má na hru svůj názor, své priority, je jiný. Ale nejprve vše proberu s hráči, chci, aby oni měli od nás prvotní informace. Až pak se o tom můžeme pobavit.

Dá se ale obecně říct, zda budete Třinec předělávat zpátky na hru se spoustou gólů?

Bavíme se v návaznosti na nedávné dvě reprezenta­ční akce (České a Švédské hokejové hry – pozn. red.), kdy Kari Jalonen naučil naše hokejisty bránit. Zatím. Musím to zaklepat. Národní tým má kvalitní obrannou hru, má schopné útočníky, kteří umějí dát gól. A viděli jste, že vyhráli dva turnaje po sobě. To je takové lehké zobecnění. Jinak, útočnou hru mám rád, každý ji má rád, každý chce dávat góly. Je to vyvrcholen­í snahy hráčů na ledě. Obecně řečeno – důležité je nedostat gól, ale zároveň nějaký i vstřelit.

 ?? FOTO ČTK ?? Zdeněk Moták
FOTO ČTK Zdeněk Moták

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia