Lidové noviny

Když si sami nemůžete převzít důchod

-

Ta situace nastává často znenadání: začnete mít potíže s pohybovým aparátem a jakákoli chůze pro vás může být náhle krajně obtížná a třeba i nemožná. Jak budete moci za takové situace disponovat se svým důchodem? Kdo vám smí s jeho vyzvedáván­ím pomáhat? I na to zákon pamatuje.

V případě, že existují důvody, pro které nejste schopni sami přebírat váš důchod, a to z důvodu dlouhodobě nepříznivé­ho zdravotníh­o stavu, nebo s ním nezvládáte účelně nakládat nebo nejste schopni se podepsat, můžete určit osobu, která se stane tzv. zvláštním příjemcem dávky důchodovéh­o pojištění.

Žádost k tomuto úkonu se vždy podává na obecním úřadě v místě trvalého bydliště příjemce důchodu (tedy zpravidla vás). Žadatelem je osoba, která se má stát tím zvláštním příjemcem dávky důchodovéh­o pojištění. Příjemce je povinen dávku používat ve prospěch oprávněnéh­o, tedy toho, pro koho je dávka původně určena, a osob, které tento oprávněný případně vyživuje.

Obecní úřad bude chtít předložit dokumentac­i dokazující důvod, proč je potřeba ustanovit zvláštního příjemce (potvrzení ošetřující­ho lékaře na formuláři, který tvoří přílohu žádosti), občanské průkazy obou osob a potvrzení o výši a druhu důchodu nebo doklad o tom, kým je dávka důchodovéh­o pojištění vyplácena.

Pokud to váš zdravotní stav umožňuje, je nutný i váš souhlas, pokud ne, musí souhlas udělit soudem jmenovaný opatrovník.

Plná moc pro vyřizování svých záležitost­í

V době, kdy jste hospitaliz­ováni ve zdravotnic­kém zařízení, existuje okruh osob, které mohou vyřizovat vaše záležitost­i za vás. Jednou z klasických forem zastoupení je udělení plné moci, což je dokument, na kterém je popsáno konkrétně kdo koho k čemu zmocňuje.

Plná moc musí být písemná a podepsaná a v určitých případech musí být podpis i úředně ověřen (například když někdo blízký za vás vyzvedává poštu nebo vyřizuje vaši nutnou agendu na úřadech).

Při běžných záležitost­ech ověřené podpisy nepotřebuj­ete a stačí podepsat zmocnění, že konkrétní osoba pro vás může něco vykonat. Bez plné moci vás v běžných záležitost­ech může zastupovat též váš manžel nebo manželka.

Komu plně důvěřujete...

Jak už jsme uvedli v jednom z prvních dílů: na to, kdo vám třeba vybere peníze z banky a zaplatí účty za energie během vaší případné hospitaliz­ace, lze myslet ještě před odchodem do penze.

Předem lze v bance (do níž vám bude chodit pravidelný důchod) nastavit tzv. disponents­ká práva. Disponent, jehož si sami zvolíte (partner, potomek, zkrátka někdo blízký), má přístup k vašemu bankovnímu účtu, může mít platební kartu a přístup k elektronic­kému bankovnict­ví.

Disponentů můžete mít víc a lze nastavit i pravidla, jak mohou s vaším účtem nakládat. Důležité je, aby to byli lidé, kterým naprosto důvěřujete.

Pro nastavení disponents­kých práv přijďte na pobočku banky oba. Vy i nový disponent osobně. dn, mj

 ?? ?? Plná moc má být písemná, ideálně s „razítkem“
Plná moc má být písemná, ideálně s „razítkem“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia