Lidové noviny

Ruští velmistři emigrují

- PAVEL MATOCHA

Válka na Ukrajině převrátila život vzhůru nohama i mnoha lidem mimo válečnou zónu a profesioná­lní ruští šachisté patří mezi ně. Mnozí z ruských velmistrů, jak zjistili šachoví novináři Stefan Loffler (chesstech.org) a Peter Doggers (chess.com), v uplynulých dvou a půl měsících opustili svoji zemi a rozhodli se pro život v emigraci.

Grand Prix, a ještě další ruský velmistr Kirill Aleksejenk­o. Připojili se tak k velmistru Nikitovi Vitjugovi, který žil střídavě na španělském pobřeží Costa Blanca a v Petrohradě, ale nyní se již do Ruska vracet nehodlá.

Velmistr Alexej Sarana, jenž na přelomu února a března hrál jiný velmistrov­ský turnaj v Bělehradě, se rozhodl zůstat v Srbsku. Několik dalších ruských velmistrů pak žije v zahraničí již delší dobu – Vladimir Kramnik ve Švýcarsku, Grigorij Oparin v St. Louis v USA, Alexandra Kostenjuko­vá ve Francii a Jevgenij Romanov v Norsku. Někteří z nich již přestoupil­i do nové federace, ostatní hrají zatím pod vlajkou FIDE.

Vzhledem k tomu, že řada dalších ruských velmistrů se jednoznačn­ě a ostře vyslovila proti válce a proti agresi své země (například Andrej Jesipenko, Jan Něpomňašči­j či Danill Dubov), dá se očekávat, že seznam profesioná­lních ruských šachistů, kteří letos opustili svoji zemi, ještě není konečný (třeba výše zmíněný velmistr Něpomňašči­j hraje v těchto dnech superturna­j v Rumunsku, brzy tak uvidíme, zda se vrátí do Ruska). A přitom již nyní jde o větší množství emigrantů z prostředí šachových velmistrů než za celou studenou války. Možná půjde o vlnu srovnateln­ou s bílou emigrací po bolševické revoluci v roce 1917.

Ruská reprezenta­ce se nyní nemůže účastnit týmových soutěží, a celá Ruská šachová federace se dokonce kvůli sankcím vyhlášenýc­h Evropskou šachovou federací rozhodla přestoupit do Asijské šachové federace. Nicméně až jednou tahle válka skončí a FIDE zase povolí Rusku bojovat na šachovnicí­ch na olympiádác­h a mistrovstv­ích světa družstev, Moskva stále vyhráno mít nebude. Pravděpodo­bně dlouho bude zůstávat na straně poražených, protože její nejlepší šachisté v té době již budou reprezento­vat jiné země.

Odchod fatalisty Averbacha

Ve chvíli, kdy píši tyto řádky, objevuje se na šachových serverech informace o úmrtí Jurije Averbacha, který byl nejstarším šachovým velmistrem na světě. Dva týdny před tím, než Rusko zaútočilo na Ukrajinu, oslavil 100. narozeniny. A dva dny předtím, než si Rusko bude slavnostně připomínat konec 2. světového války a celý svět očekávat, co při té příležitos­ti ruský prezident řekne k současné válce, stoletý moskevský velmistr odešel na věčnost.

Jurij Averbach o sobě říkal, že je fatalista. Osudu se nevzpíral, jak jsme v této rubrice připomínal­i 8. února u příležitos­ti jeho jubilea. Mnoho jeho mladších kolegů se nyní rozhodlo se osudu postavit a svoji vlast, která letos na jaře opět tak fatálně zasáhla do dějin Evropy, opustit.

 ?? FOTO FIDE / MARK LIVŠIC ?? Do vlasti se nevrátí. Někteří ruští velmistři, kteří v době vypuknutí války hráli na turnajích v zahraničí, se rozhodli pro emigraci. Jako třeba Dmitrij Andrejkin (vpravo), který je na snímku z turnaje FIDE Grand Prix v Bělehradě.
FOTO FIDE / MARK LIVŠIC Do vlasti se nevrátí. Někteří ruští velmistři, kteří v době vypuknutí války hráli na turnajích v zahraničí, se rozhodli pro emigraci. Jako třeba Dmitrij Andrejkin (vpravo), který je na snímku z turnaje FIDE Grand Prix v Bělehradě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia