Lidové noviny

Rekordní drahota

Inflace v dubnu byla nejvyšší za dobu samostatné republiky. Domácnoste­m prudce zdražují energie, jídlo a pohonné hmoty

- MIROSLAV PETR SLOUPEK LN

Řádově o několik tisíc korun měsíčně si už připlácejí domácnosti na živobytí. A tempo dál roste. Nárůst cen v dubnu, vyjádřený včera zveřejněno­u mírou meziroční inflace ve výši 14,2 procenta, překonal i černé scénáře ekonomů a bankéřů. Peněženky nám z pohledu Českého statistick­ého úřadu dramaticky chudnou, zejména když dojde na účty za energie, dopravu i potraviny. A to tempem, které Česko nepamatuje po dobu posledních tří dekád.

Na základě analýzy dat statistiků si čtyřčlenná domácnost minulý měsíc oproti loňsku pohoršila v nutných výdajích v průměru o dva tisíce. Ale řada rodin, jejichž bydlení není třeba napojené na teplárny nebo nemá u dodavatelů elektřiny či plynu fixované ceny, je na tom mnohem hůř.

Proti březnu, jenž byl sám značně drahý, narostla cena elektřiny o 4,3 procenta, plynu o 4,7 procenta, což znamená v měsíčních zálohách „jen“desítky až několik málo stokorun, ale v porovnání s loňským dubnem už se jedná o nárůst o závratných víc než 30 procent, respektive přes 44 procent.

Tvrdý náraz válkou na Ukrajině zdražených energií přijde v dalších měsících po vypršení termínů fixací. Celkové náklady zatím

(v Kč) částečně brzdí jen mírné zvyšování nájmů.

Jídlo se naopak prodražuje víc. O skoro pětinu vzrostla oproti minulému měsíci třeba cena vepřového, pšeničná mouka zdražila o pětinu, na druhé straně alkohol v obchodech, včetně národního nápoje piva, nezdražil vůbec nebo jen minimálně.

A téma drahých pohonných hmot ani není třeba opakovat – prodražily se o 40 procent. Loni v dubnu stál litr benzinu 31,5 koruny, letos už bezmála 44 korun.

Statistici včera informoval­i, že dubnový meziroční růst spotřebite­lských cen na úrovni 14,2 procenta byl nejvyšší od prosince 1993. A ekonomové dodávají, že v brzké době nebude lépe, může být i hůř.

Česko si na vysokou inflaci „zadělalo“už štědrým utrácením ze státní kasy během pandemie. Skutečně raketový nárůst cen plynu (a postupně pak prakticky dalších komodit a oborů, jako jsou pekárny, hutě, doprava zboží) následoval po loňském omezení dodávek ruského plynu do Evropy.

Nejcitelně­jší ranou pro ceny, včetně řady zemědělský­ch komodit, pak byl útok Ruska na Ukrajinu. „Je to taková populistic­ko-pandemicko-putinovská drahota,“shrnuje důvody hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Potíž je, že lepší časy zatím nejsou na dohled.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia