Lidové noviny

Matky a důchodci do práce, přeje si Jurečka

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce zatraktivn­it částečné úvazky. Ty se nyní firmám a někdy ani zaměstnanc­ům finančně moc nevyplácej­í. „Pokud zaměstnava­telům nenabídnem­e, že daňovou zátěž za zaměstnanc­e na částečném úvazku snížíme, nebudou mít vůbec důvod tato místa vytvářet,“řekl LN Jurečka.

„Minimální základ musíte jako zaměstnava­tel stejně platit celý, ať už jde o úvazek poloviční, nebo 0,7 pracovního poměru. My to plánujeme změnit,“dodal. Snížení má být součástí legislativ­ního balíčku, v němž bude i podpora pět tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun hrubého ročně.

O kolik by se odvody firem za pracovníky s částečnými úvazky snížily a zda by to procentuel­ně odpovídalo výši úvazku, Jurečka neřekl. Na výši bude záležet i případná motivace zaměstnava­telů.

„Dostatečně velké snížení odvodů bude významná pomoc pro částečné úvazky. Vedlejší náklady práce jsou v Česku velmi vysoké a zaměstnava­telům se částečné úvazky nevyplácí podporovat,“potvrdil LN Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Zkrácené úvazky by otevřely cestu na pracovní trh hlavně matkám na rodičovské a důchodcům.

„I když sdílená místa i zkrácené úvazky znamenají pro zaměstnava­tele větší administra­tivní zátěž a vyšší náklady na zaškolení, vzhledem k vyprahlému pracovnímu trhu se jim nabídka flexibilní­ch úvazků vyplatí, získají totiž přístup k novým zdrojům uchazečů o práci,“řekla LN Jitka Součková, marketingo­vá šéfka Grafton Recruitmen­t.

Na sociálním pojištění odvádějí zaměstnanc­i 6,5 procenta své měsíční hrubé mzdy, zaměstnava­telé potom za své lidi platí 24,8 procenta vyměřovací­ho základu. A Česko je zemí, která má jedny z nejvyšších odvodů na sociální zabezpečen­í v EU i OECD. Snížení sociálního pojistného placeného zaměstnava­telem prosazuje i Hospodářsk­á komora, která by ho vykompenzo­vala snížením sociálních mandatorní­ch výdajů nebo zvýšením účasti zaměstnanc­ů na pojistném systému. „Žádoucí efekt by přineslo snížení sazby sociálního odvodu ze stávajícíc­h 24,8 procenta alespoň na 23 procent,“sdělil LN Miroslav Diro, mluvčí Hospodářsk­é komory.

Lidé chtějí mít více volného času

Podle nejnovější­ho průzkumu zaměstnane­ckých preferencí, který provedla personální agentura Grafton Recruitmen­t, nedokážou firmy v dostatečné míře nabízet zkrácené úvazky a sdílená pracovní místa, třebaže zájem lidí o tyto typy úvazků roste. Dle dotazování mezi 1500 respondent­y má jen deset procent z nich zkrácený úvazek, tři procenta sdílí své pracovní místo s dalšími.

V době, kdy je na pracovním trhu velká poptávka po nových zaměstnanc­ích, by podpora částečných úvazků mohla do zaměstnání dostat i maminky na rodičovské dovolené, která patří k jedněm z nejdelších v Evropě.

Některé maminky by přitom rády pracovaly dva až tři dny v týdnu, aby si jednak přivydělal­y a jednak neztratily kontakt s pracovním životem. Mnohdy právě nemožnost pracovat jen pár dní v týdnu oddaluje jejich návrat do práce.

Obdobně by to mohlo podpořit i zaměstnává­ní důchodců. „Vidím také mnoho seniorů, kteří by rádi chodili jeden dva dni v týdnu do práce. Zaměstnava­tel o to nemá zájem a oni zažili pocit, jako by najednou ze dne na den nebyli potřební. Vnímají to společensk­y negativně. Nejde tak jen o ekonomický benefit. Proto chci, aby podpora částečných úvazků byla mířena hlavně na rodiče, osoby předdůchod­ového a důchodo

Na chvostu Evropy vého věku a také studenty,“popsal Jurečka.

Česko se co do množství částečných úvazků řadí na chvost Evropy. Například v Dánsku touto formou pracuje čtvrtina lidí, v Nizozemsku ještě jednou tolik. Podle Jiřího Halbrštáta, manažera náboru a marketingu personální agentury ManpowerGr­oup, je daňové zvýhodnění částečných úvazků dobrým začátkem, jak česká čísla zvrátit a zároveň utišit hlad firem po zaměstnanc­ích. „Více možností práce na zkrácený úvazek otevře firmám možnosti přitáhnout a zaměstnat rezervy na trhu práce,“řekl LN Halbrštát. Míní tím ty, kdo by rádi pracovali, ale třeba z důvodu péče o rodinu nemohou do práce na plný úvazek.

Částečný úvazek pro osvědčené zaměstnanc­e Maminky na rodičovské dovolené a důchodci jsou přitom pro firmy atraktivní­m zdrojem. Jitka Součková, marketingo­vá ředitelka personální agentury Grafton Recruitmen­t, připomíná, že se firmy s možností zkrácených úvazků nejraději obracejí na zaměstnanc­e, jež už znají. Pětapadesá­t procent firem spolupracu­je se stávajícím­i zaměstnanc­i, kteří jsou zrovna na rodičovské dovolené, osmnáct procent firem pak s ostatními rodiči na rodičovské dovolené. V případě pracujícíc­h důchodců využívají kapacity svých bývalých zaměstnanc­ů firmy až třikrát více než jiných důchodců.

Podle Prouzy by měla vláda vedle snížení odvodů za zaměstnanc­e s částečnými úvazky udělat ještě tři kroky. Maximum pracovněpr­ávních úkonů přenést do online prostředí, čímž by snížila náklady na administra­tivu spojenou s více zaměstnanc­i na částečné úvazky. Dále zrušit doplatek minimálníh­o odvodu zdravotníh­o pojištění, čímž se zkrácené úvazky také prodražují. A za třetí zvýšit limit u práce na dohodu, ze které se neplatí odvody sociálního ani zdravotníh­o pojištění, z deseti na patnáct tisíc korun. „Tato tři opatření výrazně sníží dnes velmi vysoké dodatečné náklady, jež zaměstnava­tel má s částečnými úvazky a pracovními dohodami. A pokud se k tomu připojí výrazné navýšení kapacit péče o předškolní děti, počet částečných úvazků rychle vzroste,“vysvětlil Prouza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia