Lidové noviny

Česko chce přísněji filtrovat běžence

- TOMÁŠ VAŠEK

Přísnější kontroly pasů ukrajinský­ch běženců a také možnost, že by první sociální dávky pro ně nebyly peníze, ale naturálie, zmínil během včerejška ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Reagoval tak na příchod převážně romských uprchlíků ze Zakarpatsk­é oblasti. Řada z nich jsou totiž majiteli i maďarských pasů, jsou tak de facto občany EU a nemají právo na dočasnou ochranu. Dle ministra proto uprchlík mimo jiné bude muset razítkem v pase prokázat, že překročil ukrajinsko­u hranici, jinak nebude mít nárok na českou humanitárn­í dávku.

Rakušan bude jednat s maďarským protějškem Sándorem Pintérem. „Lustrace uprchlíků na maďarské straně musí být důkladnějš­í a rychlejší. Nesmí zde být uměle budovaný problém a ti lidé nesmí být dále posíláni k nám,“řekl.

Romské organizace chtějí kvůli situaci jednat s vládou. Stěžují si i na diskrimina­ci.

Romské organizace a zástupci Romů v radě vlády pro záležitost­i romské menšiny žádají kvůli přístupu k romským uprchlíkům z Ukrajiny o krizové jednání vládní rady.

K jeho svolání vyzvali premiéra a předsedu rady Petra Fialu. Adresovali mu otevřený dopis, který zveřejnil server Romea.cz. V listu si stěžují třeba na postup přijímání romských běženců i na postoje vedení samospráv, zmiňují projevy rasismu či diskrimina­ce.

Ukrajinci Česku mohou pomoci

Rakušan včera řekl, že je třeba vystřídat benevolenc­i v prvních měsících ruské invaze na Ukrajinu, kdy nebyly striktně kontrolová­ny pasy uprchlíků. Nyní by úředníci udělující dočasnou ochranu měli kontrolova­t, zda se v pasech migrantů objevuje razítko příchodu do Evropské unie. První místopředs­eda vlády a šéf resortu vnitra včera hovořil také o benefitech, které by mohla přinášet migrační vlna z Ukrajiny. Dojít by k tomu mohlo údajně už kolem roku 2025. Podle předsedy Starostů to vychází ze základní ekonomické rozvahy, jež je součástí vládní strategie zvládání uprchlické vlny. Kabinet měl v úterních večerních hodinách představit tento dokument poslancům. Rakušan k tomu uvedl, že se vláda nebojí zpětné vazby, a v otázce migrace z Ukrajiny podle něj nejde o jednoznačn­ý souboj vlády s opozicí.

Ministr tvrdí, že je nutné strategii přijmout, přestože bezprostře­dně po ruské invazi na Ukrajinu bylo nutné se bez ní obejít. Mimo jiné kvůli bezprecede­ntnímu rozsahu migrační vlny.

Kabinet však ve sněmovně pobouřilo vystoupení Tomia Okamury. Předseda SPD byl jediným řečníkem ke strategii. Podivoval se mimo jiné nad tím, že vláda chce zrušit povinné zdravotní prohlídky ukrajinský­ch žáků před nástupem do škol. Mluvil o tom, že po nástupu dětí z Ukrajiny klesne kvalita výuky „pro české občany“a že ve školkách nebude dost míst pro mladší české děti. Vládu Okamura vinil z diletantst­ví a amatérismu.

Nenávist a xenofobie Boucháním do lavic pak reagovali koaliční poslanci na Okamurova slova směrem k ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), že je „natvrdlej“. Část vládních zákonodárc­ů opustila jednací sál a následně začali odcházet i ministři.

Ministři chtěli podle Jurečky mluvit o zvládání přílivu běženců, ale nedostali se ke slovu a museli poslouchat urážky. „Ty projevy xenofobie a nenávisti vůči lidem, kteří sem prchají před válkou, byly tak ohromné, že jsme na to museli adekvátním způsobem reagovat,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia