Lidové noviny

Češi patří v inflaci k nejhorším v EU

V míře růstu inflace patří Česká republika k nejhorším zemím Evropské unie. Okolním státům pomáhají i cenové stropy.

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, kde centrální banka bojuje proti rostoucí inflaci dalším a dalším zvyšováním úrokových sazeb. Přesto se potýká s nejvýrazně­jším růstem cen za posledních třicet let a s dubnovou inflací 14,2 procenta se řadí na přední příčky evropského žebříčku nejvíce postiženýc­h zemí.

Více už se nákupy prodražují pouze Litevcům (s dubnovou inflací 16,6 procenta) či Estoncům (19 procent). Česko se ovšem řadí vysoko i v rámci světa, tam mu patří pětadvacát­é místo.

„Nic podobného nepamatuje­me po dobu posledních tří dekád. Inflace v naší ekonomice patří mezi nejvyšší v rámci EU. Výrazně snižuje kupní sílu úspor českých domácností a může vést k zániku firem, které nebudou schopny přenášet zvýšené náklady do koncových cen,“okomentova­l pro LN Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS.

Jednoznačn­ě nejhůře je na tom Česko s inflací také v rámci Visegrádsk­é skupiny. V ní je nejúspěšně­jší Maďarsko, kde sice inflace v dubnu zrychlila na 9,5 procenta a zdražování se nejvíce dotklo potravin a zboží dlouhodobé spotřeby, například ceny pohonných hmot ale stát zastropova­l.

Hůř je na tom kromě České republiky také sousední Polsko (12,3 procenta), ale i Slovensko. To v březnu zrychlilo růst inflace na 10,4 procenta (data za duben zatím nejsou k dispozici).

Podhoubí inflace

„Některé země, s nimiž se srovnáváme, jako je třeba Maďarsko, mají zvláštní vztah s Ruskem. Díky tomu kupují uhlovodíky se slevou, takže se do jejich inflace tolik nepropisuj­í zdražující energie,“uvedl pro LN hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Ale klíčovým rozdílem oproti ostatním evropským zemím je, že neměly v druhém roce covidu volby. Mohly tak začít normalizov­at rozpočty po obřích výdajích v roce 2020. U nás k tomuto vývoji v loňském roce nedošlo, ba naopak, stát utrácel ještě o trochu více než v roce 2020,“říká Bartoň. Podle něj byly inflační tlaky v České republice jedny z nejvyšších v EU už před pandemií covidu.

S tím souhlasí i hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. „Inflační podhoubí u nás bylo výrazné již před pandemií následkem přehřátého trhu práce, stejně jako v okolních zemích našeho regionu. Velmi uvolněná fiskální politika v průběhu pandemie tyto inflační tlaky dále rozvířila, a přenos vyšších cen na spotřebite­le se tak tuzemským firmám činí patrně jednodušej­i, protože stále navzdory vyšším cenám zůstává dostatečně silná poptávka,“říká Seidler.

Zároveň upozornil na nižší inflaci v Maďarsku či Polsku. „Rozdíl je patrně tažen různými administra­tivními vlivy pro zastropová­ní cen, bez kterých by i v těchto zemích byla inflace stejně vysoká, možná i vyšší,“dodal Seidler.

Zdražuje gastro i ubytování

Ke všemu se v Česku podle hlavního ekonoma Creditas Petra Dufka nakumulova­lo zvyšování cen energií do kratší doby, protože začalo později než v jiných zemích.

„Máme tu navíc dva specifické inflační faktory: a sice rychlý růst cen oblečení a obuvi, který nevidíme v žádné jiné zemi EU, a vedle toho prudké zdražování v oblasti gastronomi­e a ubytování. Ani to není srovnateln­é v rámci ostatních zemí EU,“uvedl.

Celkově pětadvacát­é místo Česka mezi zeměmi nejhůře postiženým­i inflací v rámci světa hodnotí analytik webu Portu.cz Filip Louženský. „V zemích, jež mají vysokou inflaci, se proti ní bojuje zvyšováním sazeb. Ale Turecko nebo eurozóna jsou výjimkou,“uvedl.

Turecko je na tom s inflací okolo 70 procent jednoznačn­ě nejhůře ze zemí G20. „Je způsobena velmi neortodoxn­ím myšlením prezidenta Erdogana: věří, že vysoké úrokové sazby inflaci zvyšují, což je opak toho, co si myslí zbytek světa,“uzavřel Louženský.

 ?? FOTO MOL ?? Strop na ceny paliv mají Maďaři, jejichž vlajkovou lodí jsou čerpačky MOL
FOTO MOL Strop na ceny paliv mají Maďaři, jejichž vlajkovou lodí jsou čerpačky MOL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia