Lidové noviny

Nekončíme, uklidňuje BusLine

- HYNEK PAŠTĚKA

Náhlé úmrtí majitele autobusové společnost­i BusLine Jakuba Vyskočila prý nebude mít žádný dopad na chod jednotlivý­ch společnost­í, ujišťuje obchodní partnery i zaměstnanc­e ve svém vyjádření za vedení firmy k Vyskočilov­ě sebevraždě Vladimíra Vyhnisová pověřená řízením skupiny BusLine. „Všechny firmy řídí kompetentn­í management vybavený příslušným­i pravomocem­i. Role pana Vyskočila nebyla v běžném řízení společnost­í, ale v nastavován­í vizí a směrů rozvoje do budoucna. V této roli nám bude pan Vyskočil v budoucnu velmi scházet,“stojí dále v reakci uveřejněné na firemním Facebooku a zasílané médiím. Šestačtyři­cetiletý Vyskočil si vzal život výstřelem z pistole v neděli 8. května.

Velcí přežívají

To, že by společnost BusLine měla tuto událost přežít, potvrzují i LN oslovení odborníci v oblasti autobusové dopravy, ovšem pod příslibem anonymity, neboť nechtějí být obviňováni z parazitová­ní na Vyskočilov­ě tragickém odchodu. Shodují se na tom, že menší společnost s desítkami vozidel by něco podobného spíše nemusela přežít, větší dopravní skupiny ale mají personální kapacity v management­u i nástroje na to, jak se se situací vyrovnat a pokračovat dál. „Kdyby se něco stalo mně, moje firma končí, ale oni to ustojí,“řekl LN majitel dopravní společnost­i se zhruba dvaceti autobusy.

Dopravce BusLine totiž zaměstnává zhruba 800 lidí, je největším dopravcem v Libereckém kraji, ale jezdí i v dalších regionech. Zajišťuje v nich nejen linkovou, ale i městskou a dálkovou dopravu. A na zachování jejího provozu jako velkého zaměstnava­tele má pochopitel­ně zájem i místní samospráva. „Společnost BusLine je na Semilsku velkým zaměstnava­telem. Dokonce sídlí u nás ve městě a jsou u nás plátcem daně, takže budu samozřejmě ráda, když budou i nadále fungovat,“řekla LN starostka Semil Lena Mlejnková.

A známý nedostatek řidičů autobusů, který trápí všechny české přepravní společnost­i, BusLine chtěla mimo jiné vyřešit i náborem ukrajinský­ch žen, které do České republiky uprchly před válkou, a zajistit jim také odpovídají­cí ubytování a kurzy českého jazyka. „Už jsme začali připravova­t kroky, jak ukrajinský­m ženám nabídnout dlouhodobo­u pracovní perspektiv­u. Sice to chvíli zabere, avšak při známé pracovitos­ti a ochotě se učit nové věci by to neměl být neřešiteln­ý úkol,“sdělil LN Radovan Vrátný, mediální zástupce společnost­i BusLine.

Autobusy jezdí dál. Firma pokračuje. Největší dopravce v Libereckém kraji, společnost BusLine, se ale musí vyrovnat s úmrtím svého majitele Jakuba Vyskočila. Ten si v neděli 8. května vzal život.

Výlety i střelba z brokovnice na vůz s rodinou

Společnost BusLine figurovala v několika skandálech společně s regionální­mi politiky z Libereckéh­o kraje.

Šestačtyři­cetiletý Jakub Vyskočil si vzal život výstřelem z pistole v neděli 8. května

Přetřásalo se, že financoval­a letecké zájezdy libereckýc­h politiků na fotbalová utkání, jež organizova­l vlivný fotbalový činovník Miroslav Pelta

V roce 2019 tehdejší majitel firmy Jiří Vařil střílel z brokovnice na vůz s mladou rodinou, jenž zastavil před výjezdovou branou z jeho vily v Harcově. Dostal podmíněný trest a z vedení společnost­i se stáhl. Novým majitelem se stal právě Jakub Vyskočil, který všechny kauzy spojované se společnost­í odmítal komentovat s tím, že Jiří Vařil v ní již není.

 ?? FOTO JIŘÍ ČÁSTKA ?? Role pana Vyskočila nebyla v běžném řízení společnost­í, ale v nastavován­í vizí a směrů rozvoje do budoucna. V této roli nám bude pan Vyskočil (na snímku) v budoucnu velmi scházet, stojí v reakci uveřejněné firmou.
FOTO JIŘÍ ČÁSTKA Role pana Vyskočila nebyla v běžném řízení společnost­í, ale v nastavován­í vizí a směrů rozvoje do budoucna. V této roli nám bude pan Vyskočil (na snímku) v budoucnu velmi scházet, stojí v reakci uveřejněné firmou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia