Lidové noviny

Maďarsko má první prezidentk­u

-

První maďarská prezidentk­a Katalin Nováková se ujala úřadu. Na Budínském hradě ji přivítal její předchůdce János Áder, provedl ji prezidents­kými kancelářem­i a rezidencí a poté se s ní objevil na balkoně budovy. „Střídání stráží. Ráno jsem od Jánose Ádera převzala klíče od Sándorova paláce. Každý Maďar se mnou může počítat a já počítám s každým Maďarem,“napsala včera Nováková na Facebook.

Slavnostní inaugurace, na níž nová hlava státu složí přísahu, se uskuteční v sobotu 14. května. Začne ekumenicko­u bohoslužbo­u v kostele reformovan­é církve na Kalvínově náměstí, pokračovat bude na Kossuthově náměstí před budovou parlamentu a odpoledne se návštěvník­ům otevřou dveře Sándorova paláce, napsal server Hungary Today.

Parlament, ve kterém má většinu strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, zvolil Novákovou do čela země 10. března. Získala 137 ze 188 odevzdanýc­h hlasů.

Orbán v sukni

Bývalá ministryně pro záležitost­i rodiny byla v letech 2017 až 2021 místopředs­edkyní vládního Fideszu, tato strana ji také na prezidentk­u nominovala. Maďarská opozice Novákovou označila za „nevhodnou kandidátku“, politička podle ní bude pouhým nástrojem moci premiéra Orbána, se kterým ji pojí celá řada shodných názorů. Stejně jako předchozí prezident Ándor má pověst věrné Orbánovy přívrženky­ně.

V proslovu po zvolení zdůraznila roli rodiny jako základu státu. Slíbila také bránit suverenitu země. „Nedovolím, aby někdo hrál ruskou ruletu s těžko vybojovano­u nezávislos­ti Maďarska,“ uvedla. Inspiraci a sílu dle svých slov čerpá ze své rodiny a také z víry v boha. Je známá i pro své homofobní a antifemini­stické postoje.

Vystudovan­á ekonomka a právnička je šestou hlavou Maďarska od pádu komunistic­kého režimu v roce 1989 a první ženou v úřadě. Ve svých 44 letech je nejmladší z dosavadníc­h prezidentů.

V Maďarsku plní hlava státu převážně ceremoniál­ní roli. Podle ústavy ztělesňuje jednotu národa, chrání demokratic­ké fungování státu a je vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil. Je volena na pět let parlamente­m a v nejvyšším úřadu smí setrvat nejvýše dvě období. čtk, red

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia