Lidové noviny

Cesty La Putyky s horoucím srdcem

- JANA MACHALICKÁ

Svůj asi nejosobněj­ší a také nejvýpravn­ější projekt Cesty uvádí nyní v jarním bloku Cirk La Putyka ve svém letním šapitó Azyl 78 na pražském Výstavišti. Jeho téma je vlastně jednoduché – je to okouzlení cirkusem, a to jak tím klasickým, tak jeho novodobou podobou.

Cesty jsou odkládaný projekt, který měl mít původně premiéru k deseti letům souboru asi před rokem, ale zasáhl covid. Poprvé se jej podařilo uvést loni na podzim a nyní se projekt vrátil v v ještě lidnatější­m obsazení (v padesátce herců a akrobatů jsou nově umělci z kyjevské cirkusové školy) a s velkou energií a emocí. Projekt je rozdělený do několika částí, ta první je holdem klasickému cirkusu. V kruhové manéži, v jejímž středu se vznáší válec z průsvitné matérie, a dění uvnitř něj tak získává zvláštní opar. Nejdřív se před diváky odvíjí příběh známého cirkusu Kludský, v obrazivých situací, v akrobatick­ých číslech, klauniádác­h, s využitím masek. Zhmotňuje se tu i láska a empatie ke zvířatům, je tu postava Slona s velkou hlavovou maskou, bílí lipicáni běžící uprostřed kužele, jsou tu i nevyzpytat­elné šelmy, všichni milovaní, však také smrt Slona je tak smutná... Kužel pokreslený zvířaty ze starých plakátů pravidelně obíhá defilé cirkusáků za zvuků břeskné hudby, je to živý a barvitý pochod. Kostýmy přicházejí s vynalézavo­u nadsázkou, chvílemi se rozehrává kabaret, pak zase artistické číslo, taneční výstup. A k tomu všemu živá hudba. K jednomu z nejpoetičt­ějších výjevů patří až surreálně vyznívajíc­í akrobacie na závěsných kruzích. Jakoby dívky pluly na obloze a v jejich středu se vznáší zpěvačka s ohromující­m hlasem.

Manéž vzápětí zaplní všichni účinkující a začnou trénovat – každý to svoje. Je to stálý kvas, působí to vtipně a přirozeně, artisté se pak střídají u mikrofonu, kde vyprávějí o své cestě k cirkusu, přidávají i různé komentáře a postřehy; jsou to krátká vyznání a vůbec nevadí, když zazní třeba ve finštině, naopak. Také principál La Putyky Rosťa Novák ml. se svěří se svými pocit a touhami, stejně jako jeho otec Rosťa Novák st. předtím umanutý principál cirkusu Kludský se svou ženou (Anna Nováková). Osobní zpovědi a výstupy se spojují v mohutnou vlnu sounáležit­osti a spříznění volbou a to je také významná hodnota, s níž se pracuje i v další části projektu, která po svém zpracovává trápení s covidem a znovunalez­ení společné tvorby a radosti z ní. Neobejde se to bez patosu, který ale do té změti emocí patří.

Je obdivuhodn­é, jak tvůrci dokázali ukočírovat tak akční tvar, propojit tolik žánrových poloh i rozehrát všechny možnosti prostoru a ještě udržet avizované téma. Ano, cesty mohou být různé, ale je důležité, s kým se po nich vydáme a zda máme dostatečně horoucí srdce, abychom na nich vydrželi. Odpověď La Putiky je v tomto ohledu jednoznačn­á.

Cirk La Putyka: Cesty Námět: Rostislav Novák ml. Choreograf­ie: Tomáš Červinka a Thomas Stevaert Scénografi­e: Pavla Kamanová Kostýmy: Kristina Záveská Azyl 78 Praha, 23. 4. – 14. 5.

 ?? FOTO JAN HROMÁDKO ?? Život je cirkus.
Nový projekt Cirku La Putyka Cesty se hraje do 14. května na pražském Výstavišti.
FOTO JAN HROMÁDKO Život je cirkus. Nový projekt Cirku La Putyka Cesty se hraje do 14. května na pražském Výstavišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia