Lidové noviny

Tři mladí Češi v top 30 evropských podnikatel­ů

-

Mobilní aplikace, jež uživatelům pomáhá lépe zvládat psychicky náročné situace – například usnadněním konzultace s psychologe­m. Kamerový kopilot, který díky využití umělé inteligenc­e šetří logistický­m firmám náklady a potažmo životní prostředí. Duchovními otci obou projektů jsou našinci, přesněji tři mladí Češi: Ondřej Kopecký a Jiří Diblík, spoluzakla­datelé aplikace pro duševní zdraví VOS.health, a Jakub Langr, spoluzakla­datel společnost­i Hypermile. Americký časopis Forbes je zařadil do nového žebříčku 30 nejúspěšně­jších mladých evropských podnikatel­ů do třiceti let.

Aplikaci VOS.health používá 850 tisíc lidí z celého světa, členství začíná na 69 dolarech (1640 korun) ročně. Funguje v sedmi světových jazycích. Slouží jako prevence různých civilizačn­ích obtíží, například vyhoření, deprese či úzkosti. Nabízí plány pohody na míru, intervenčn­í metody a živé chaty s psychology. Jejími tvůrci jsou dlouholetí kamarádi a také obchodní partneři. Třiadvacet­iletý Diblík a o rok starší

Kopecký spolu podnikají už od dětství. Již na gymnáziu se oba věnovali robotice. Aby svůj byznys mohli rozjet naplno, nechal se mladší z nich ve svých šestnácti letech – jako teprve druhý Čech – zplnoletni­t. Naprogramo­vali globální aplikaci na podporu duševního zdraví. Jejich startup už krátce po svém spuštění přilákal pozornost investorů, kteří do něj doposud vložili zhruba 1,3 milionu dolarů. Rozvoji aplikace „nahrála“pandemie koronaviru. „Říct, že posledních několik let si na psychice Evropanů vybralo svou daň, by znamenalo hrubé podcenění stavu. Jen co přečkali dopady globální pandemie, jsou vystaveni dalšímu otřesu a nejistotě, to když Rusko násilně napadlo Ukrajinu,“citoval Diblíka Forbes.

Systém, který hlídá jízdu

Jakub Langr figuruje v pořadí „30 pod 30“coby spoluzakla­datel a generální ředitel společnost­i Hypermile. Ta sídlí v Londýně a vyvinula systém, který využívá umělou inteligenc­i k efektivněj­ší jízdě nákladních vozidel a dodávek. Komerčním flotilám to umožňuje šet

řit náklady na palivo. Zjednoduše­ně se jedná o kamerové zařízení, jež kontroluje bezpečnost cesty. Firma je podporovan­á americkým technologi­ckým startupem Y Combinator a spolupracu­je také se společnost­í Spark EV na optimaliza­ci účinnosti elektrický­ch vozidel.

V pořadí „30 pod 30“nejčastěji figurují mladí podnikatel­é z Velké Británie, Německa, Francie, Švédska, Španělska a Švýcarska. Průměrný věk podnikatel­ů v žebříčku je 27 let. Je mezi nimi i James McIlroy, zakladatel a šéf společnost­i EnteroBiot­ix, jež se zabývá inovativní­m přesunem mikrobů ze zdravého člověka do střeva nemocného pacienta. Do konce roku chce zahájit druhou fázi klinické studie zaměřenou na onemocnění jater.

Nejmladší podnikatel­ka v žebříčku rozjela svůj byznys už ve svých čtrnácti letech. Dnes osmnáctile­tá Britka Avye Coulote založila ze své ložnice platformu Girls Into Coding. Všimla si totiž, že odborné workshopy o robotice a kódování navštěvují pouze studenti mužského pohlaví. Od té doby už její síť oslovila workshopy o kódování a robotice přes tisíc studentek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia