Lidové noviny

Zbožná přání nepomohou

Ceny energií, zemního plynu zvlášť, se budou držet nahoře – úlevy smysl nedávají

-

Prudký nárůst cen zemního plynu nebyl novinkou už před ruskou agresí na Ukrajině. V porovnání s koncem ledna loňského roku ceny plynu na světových trzích vzrostly do půlky února zhruba o 80 procent. Ruská agrese ale samozřejmě přinesla další impulz, na vrcholu zhruba před týdnem ceny opět ve srovnání s koncem ledna 2021 vzrostly o dalších přibližně 100 procent. Navíc ale v extrémním scénáři spojeném se zastavením dodávek hrozí i nutnost „odstřihnou­t“průmyslové podniky od tohoto energetick­ého zdroje či jim plyn přinejmenš­ím přidělovat.

Není tedy divu, že se začínají množit názory, jak podnikům postiženým růstem cen pomoci, naposledy jim svaz průmyslu navrhl mj. rozšířit výjimky na odpuštění daně. V případě energetick­ých vstupů a primárně ceny zemního plynu nebude pro český průmysl jiná cesta než se „nové realitě“dramaticky vyšších cen plynu přizpůsobi­t (či příslušné výroby zavřít) a jakákoliv pomoc státu bude jen toto nutné přizpůsobe­ní na náklady ostatních daňových poplatníků, jimž pomoženo nebude, oddalovat.

Agresivita Ruska a CO

Ceny plynu budou i nadále držet nahoře dva faktory, jež z politickéh­o světa hned tak nezmizí: Agresivita Ruska, které bude dlouhodobě frustrovat rozpor mezi velmocensk­ými ambicemi a ekonomicko­u neschopnos­tí tyto ambice naplňovat, a Green Deal – snaha o snižování emisí CO v evropském i globálním kontextu. Specificko­u roli zde dále bude sehrávat politická scéna a ambice dlouhodobé­ho ekonomické­ho lídra EU – Německa.

Až donedávna přijímané hodnocení zemního plynu jako „dočasně“ekologicky přátelskéh­o energetick­ého zdroje pro EU bylo mnohem více odrazem politické hry a potřeby kompromisu v rámci EU než realitou ekologické stopy spojené s jeho využíváním. Konkrétně pro EU byl zemní plyn energetick­ým zdrojem, jenž měl na dobu zhruba deseti patnácti let řešit nestabilit­u „zelených“energetick­ých zdrojů, než bude k dispozici nějaká budoucí technologi­e uchovávání „zelené“elektřiny z období, kdy je jí nadbytek. Samozřejmě, díky tomu, že většina emisí CO spojených se zemním plynem vzniká při jeho těžbě, ne při jeho využití, bylo možné se tvářit, že i takto EU snižuje svoji emisní stopu. Se snižováním globálních emisí ale takový postup nemá nic společného.

Pokud jde o Rusko, všechny snahy tvářit se tak, jako že jde o jednu z několika nově vznikající­ch globálních mocností, jež mají být respektová­ny, když usilují o to, aby měly „přátelské“sousedy, budou narážet na dva problémy. Prvním z nich je rozměr ruské ekonomiky. Ta je svou velikostí ekonomikou, která není schopna poskytnout ruským velmocensk­ým ambicím oporu. Jde o ekonomiku zhruba velikosti Itálie či Kanady. Od této ekonomiky ale chtějí ruští vůdcové, aby mj. financoval­a z mnoha hledisek druhou největší armádu světa. To v podstatě znemožňuje nejen dosahovat řady rozvojovýc­h cílů v Rusku, ještě důležitěji to ale znemožňuje pozitivně motivovat státy na hranicích Ruska k intenzivně­jší kooperaci (pro řadu satelitů Ruska ani dnes není Rusko jejich nejvýznamn­ějším obchodním partnerem). Druhým problémem ruských velmocensk­ých ambicí je vztah k budoucnost­i a trendům vývoje Ruska. Zatímco například Čína nebo Indie dosahují demografic­kého i ekonomické­ho růstu způsoby, které umožňují jejich elitám v klidu vyčkávat s vědomím, že „čas pracuje pro ně“, demografic­ký trend Ruska je opačný. Čas pro Rusko nepracuje.

Toto je dále umocněno opět Green Dealem. EU v období dvou dekád zamýšlí dramaticky snížit či zcela eliminovat svoji spotřebu dvou nejvýznamn­ějších ruských exportních komodit, ropy a zemního plynu. A ruské vedení to ví. Schopnost Ruska dosahovat jeho ambice na mezinárodn­í úrovni se bude s časem zhoršovat, takže ruské elity musí spěchat. Lze se tedy velmi důvodně obávat, že právě rozpor mezi ambicemi a realitou, který se v čase rozhodně nebude zlepšovat, učiní z Ruska stát frustrovan­ých elit, jež si svou pozici budou muset udržovat stále ostřejším utužováním režimu spojeným s občasnými projevy agrese v blízkosti jejich hranic.

Bude to tedy stát, s nímž bude pro evropské politiky stále těžší a politicky méně výhodné spolupraco­vat. Koneckonců válka na Ukrajině, jejímž jedním Ruskem proklamova­ným cílem bylo dosti absurdně „zabránit válce na Ukrajině“, má i druhý deklarovan­ý cíl, zabránit přiblížení se paktu NATO Rusku. Pomineme-li fakt, že Ukrajinu se do NATO nikdo s větší rozhodovac­í silou evidentně vpustit nechystal, vše nasvědčuje tomu, že jedním z důsledků ruské agrese na Ukrajině bude vstup jednoho nebo dvou skandinávs­kých států právě do Severoatla­ntické aliance. Ono je prostě vždy poněkud těžké být ekonomicky slabým, špatně předvídate­lným a agresivním hráčem a získávat si přitom přátele nebo spojence.

Ruská ekonomika není schopna poskytnout ruským velmocensk­ým ambicím oporu

Slova realitu nezmění

Z toho tedy plyne, že politika Green Dealu a ambice Ruska se budou shodně podepisova­t na situaci, kdy se v EU z ruského zemního plynu už někdy těžko stane obecně přijímaný zdroj energie za rozumnou cenu. Jinými slovy, zemní plyn už bude v EU drahý – nejspíš nebude v budoucnu většinou ani pocházet z Ruska – a na tomto se těžko něco v průběhu spíše dekád změní. Pak je ale zbytečné snažit se vrátit českému průmyslu minulou realitu.

Závěrem tedy: jakákoliv ekonomická pomoc odvětvím či podnikům musí mít ale pro to, aby byla slučitelná s existencí tržní ekonomiky a finanční stabilitou státu, krátkodobý, nebo aspoň dočasný charakter. Bohužel, případná pomoc energetick­y intenzivní­m odvětvím spotřebová­vajícím zemní plyn tuto podmínku evidentně z důvodů, které jsou zde popsány, nesplňuje. Přitom nemá cenu si nic zastírat, toto je pro nás vývoj, jenž nám ekonomicky nic nepřináší, právě naopak. Jenže s tímto konstatová­ním se stejně budoucí realita nezmění a naše zbožná přání také nepomohou. Zemní plyn už bude drahý a jediná cesta je se tomu, byť bolestně a s nemalými náklady, přizpůsobi­t.

 ?? ?? MIROSLAV SINGER hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB
MIROSLAV SINGER hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia