Lidové noviny

Houbové počty

-

Starat se jen sám o sebe je teoreticky snadné. Kupodivu to ale kdekdo nezvládá. Máme potřebu řešit, jaké nosí jiní lidé oblečení, které bohy uctívají, co dělají se svým majetkem, nebo dokonce s kým sdílejí lože. V poslední době vadí jedné skupině těchhle řešičů, pokud se někdo nechce prohlásit za muže či ženu. Tvrdí, že pohlaví jsou jen dvě. Tihle lidé mají velké štěstí, že nejsou houby. Kdyby byli, tak je klepne pepka. Dokazuje to výzkum skupiny biologů vedené Davidem Perisem z univerzity v Oslu.

Studovali bránovitce. Jsou to dřevokazné houby. Rostou na kmenech odumřelých stromů v chladnější­ch oblastech severní polokoule. Vědce zajímaly dva jejich konkrétní druhy: bránovitec jedlový a hnědofialo­vý.

Dají se snadno pěstovat v laboratoři. Můžete je posílat obyčejnou poštou, což se hodilo. Mykologové si nechali od kolegů zaslat co nejvíc exemplářů. Zároveň jich hromadu nasbírali sami. Dohromady měli 179 jednotlivý­ch kmenů. (Bylo to ještě o něco složitější. Do podrobnost­í ale nemá smysl zabíhat.) Peris a spol. nechali houby narůst na miskách s živinami a odebrali vzorky jejich DNA. Zaměřili se na dva její úseky, označované jako MATA a MATB. Slouží k výběru vhodného rozmnožova­cího partnera.

Když se potkají vlákna dvou hub, zkontroluj­í, jestli mají odlišné verze obou těchto genů. Pokud ano, vytvoří potomstvo. Odlišnost v MATA a MATB tak představuj­e pohlaví hub. Vhodnější by možná bylo říct rozmnožova­cí typ. Podstata je ale stejná. Vyšlo najevo, že geny MATA a MATB nenápadnýc­h hub jsou extrémně rozmanité. Bránovitec jedlový má 207 verzí MATA, bránovitec hnědofialo­vý 189. U genu MATB našli badatelé pro oba druhy 65 variant. První zmíněná houba má proto 207krát 65, tedy 13 455 pohlaví. U druhé vychází počet kombinací 12 285.

Čtení genů jako MATA a MATB pomocí běžných metod je drahé a zdlouhavé. Ještě před pěti lety by byl výzkum nerealizov­atelný. Mykologové ale použili nové genetické technologi­e. Podobné studie by se proto v blízké budoucnost­i mohly začít množit – jak jinak – jako houby po dešti.

K čemu bránovitci tolik pohlaví potřebují? Obrovská rozmanitos­t zvyšuje jejich šanci najít partnera. U druhu se dvěma pohlavími je základní pravděpodo­bnost, že potkáte někoho vhodného, padesát procent. Platí to ovšem, pokud je jedinců obou pohlaví stejně. To nemusí být vždycky pravda. Není to tak ani u lidí.

Bránovitci mají šanci až 98 procent. Na druhou stranu nemají nohy. Rostou celý život na jednom kusu dřeva. Pokud se jejich vlákno setká s vláknem jiné kompatibil­ní houby, nemohou dělat cavyky. Musí hned přikročit k věci. Jinak zůstanou na ocet. Až vám někdo bude říkat, že pohlaví jsou jen dvě, vzpomeňte si na bránovitce.

Pokud se vlákno bránovitců setká s vláknem jiné kompatibil­ní houby, nemohou dělat cavyky. Musí přikročit k věci. Jinak zůstanou na ocet.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia