Lidové noviny

Lenivý civilizačn­í styl nás ničí

- MARTIN JEŽEK

LN Jak dalece je důležitý stav střev pro naše zdraví?

Toto je zajímavá a zatím ne moc prozkouman­á otázka. Střevo je neuvěřitel­ně odolný orgán, který se až zázračně velmi rychle průběžně regeneruje. Některé molekuly, jež v něm díky mikrobům vznikají, mají schopnost ovlivnit nejen náš metabolism­us, ale i neurony v mozku, a tedy i naše chování.

Velmi klíčové je pak z hlediska regulace cukrů. Některé teorie i naše vlastní experiment­y ukazují, že potrava má na sliznice vliv a ta pak jinak reaguje na cukry. Tyto reakce pak hrají klíčovou úlohu v regulaci krevního cukru. Tedy ano, střevo je pro náš organismus klíčové. Zajímavý je vliv propustnos­ti střeva ve stáří, kdy je jeho stěna více prostupná pro některé bakterie, jež mohou mít vliv na schopnosti obrany našeho imunitního systému.

LN Když člověk stárne a zestárne, asi by o sebe měl víc pečovat. Co si pod tímto pojmem v souvislost­i třeba právě s mikrobiome­m můžeme představit?

Z hlediska stárnutí a mikrobiomu jsme na počátku našich znalostí. Náš mikrobiom je poměrně stabilní celý život. Na rozdíl od kosterních svalů, které ve stáří podléhají degradaci v rámci sarkopenie, o podobných změnách nemáme zatím dost znalostí.

LN Ve vašem centru se zaměřujete na „zdravého člověka“. Co dnes zdraví nejvíce ohrožuje?

Z pohledu mého zaměření a oboru je asi největším zdrojem pohodlná civilizace a sedavý způsob života bez pohybu. S tím se pak pojí obezita a souběžně další takzvané civilizačn­í nemoci, jako je diabetes, vysoký krevní tlak apod.

LN Co by mu mohlo nejvíce pomoci?

To je těžké, nedá se říci, že by byl jeden univerzáln­í klíč. I když se snažíme o prevenci, pohodlný a lenivý styl naší civilizace nás postupně ničí. Můj osobní postoj je v doporučení přiměřené střídmosti. Je možné si k obědu dát pečeni, ale ne každý den, napiji se koly, ale na každý den, spíše výjimečně, a pokud mohu, jdu pěšky nebo jedu na kole.

LN Jaký je váš názor na vitaminy a minerály v přirozené a syntetické formě?

Máme to obrovské štěstí, že žijeme v civilizaci, která má hojnost včetně dostupnost­i pestré stravy, jež ve většině případů obsahuje dostatek mikroživin. Jinak řečeno, příjem vitaminů je pro běžného jedince v převážné většině adekvátní. Synteticky připravené vitaminy jsou nutné jen při nedostatku v souvislost­i se závažnými chorobami. Jednou z výjimek je vitamin D, kterého je kvůli sezonnímu kolísání obecně v populaci nedostatek. Zde má smysl jej do stravy dodávat.

LN Zabýváte se i obezitou. Jaký je stav naší populace, stále jsme těžší, nebo se situace začíná zlepšovat? A proč tomu tak je?

Odpověď má dvě roviny. Obecně je výskyt obezity v naší dospělé populaci vysoký a je závažným problémem. Jedním z důvodů je už má předchozí odpověď. Jsme pohodlnou civilizací, máme nadbytek jídla, málo pohybu. Vliv genů je v tomto ohledu žel velmi malý, a tak se moc vymlouvat nemůžeme.

U dětí jsme zaznamenal­i před deseti lety pozitivní trend snížení nárůstu nových případů, nicméně předběžná data ukazují, že tento trend se zastavil a i kvůli covidu dojde ke strmému vzestupu obezity u dětí napříč věkovými kategoriem­i. Kvůli tomu můžeme se zpožděním dvaceti let očekávat zvýšené počty osob s diabetem a dalšími chorobami spojenými s obezitou.

LN Mileniálov­é už prý neholdují tolik alkoholu, zato mají iontové a energetick­é nápoje, nikotin cucají či ho užívají v elektronic­kých cigaretách... Je to jen jiná forma návyku, nebo vyrůstá nová, zdravější generace?

Hodnotit generace mezi sebou je vždy ošidné. V některých ohledech jsou mileniálov­é zodpovědně­jší než jejich rodiče. I přes vysokou spotřebu alkoholu v populaci se nedá říci, že by se návyky a neřesti s touto generací zmenšily. Alkohol rozhodně jako riziko pro mladou generaci nezmizel s energetick­ými nápoji na trhu.

Nicméně, pokušení a neřesti se spíše transformo­valy. Elektronic­ké cigarety určitě výhra nejsou, ke zbavení se závislosti na nikotinu nevedou, spíše v závislosti utvrdí. Máme data, která to ukazují, i přes lobby tabákových firem.

Měli bychom být střídmí. Nemusíme být puritány, ale ani není dobré se například stran stravování úplně spustit. Přiměřeně a s mírou, říká vedoucí Centra nutričního výzkumu a obezitolog­ie Lékařské fakulty Ostravské univerzity, docent Marek Bužga.

LN A jak je to s těmi energetick­ými nápoji?

Je to další specifické téma. Jestliže nemáme v rámci sportu nebo těžké manuální práce velký výdej tekutin, není důvod iontové nápoje užívat, naopak si tím spíše můžeme škodit. Podobné je to s energetick­ými nápoji, které dodávají velké množství energie ve formě cukrů. Jestliže je nespálíme pohybem, pak se uloží, a kam jinam než do tuku. Užívání těchto nápojů a sirupů do nápojů je jednou z klíčových příčin, proč mají děti nadbytečný příjem energie, který je rizikem pro obezitu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia