Lidové noviny

Mají psí plemena svou náturu?

- JAROSLAV PETR

Člověk a pes tvoří nerozlučno­u dvojici déle než deset tisíc let. Podle některých badatelů začali žít vlčí předci psů s lidmi dokonce už před třiceti tisíciletí­mi. Po většinu této doby se psi vzhledem příliš nelišili od vlků. Před dvěma tisíci roků začal člověk psy šlechtit tak, aby v nich měl zdatnější pomocníky při lovu, pastvě dobytka nebo při hlídání sídel a majetku. A teprve před dvěma staletími si začali chovatelé psů zakládat na vzhledu zvířat. Ve viktoriáns­ké Anglii tak vyšlechtil­i první moderní psí plemena. Dnes se jich ve světě chová kolem tří set šedesáti. Osmdesát procent z miliardové populace psů na naší planetě ale tvoří voříšci nejasného původu.

Šlechtěním dosáhl člověk u psů dramatický­ch rozdílů ve vzhledu. Německá doga může dorůstat výšky přes metr, zatímco čivava bývá vysoká kolem dvaceti centimetrů. Nikdo si nesplete jezevčíka s buldokem nebo pudla s chrtem. Vedle charakteri­stického vzhledu se čistokrevn­ým zástupcům jednotlivý­ch plemen přisuzují také typické vlastnosti a chování.

Například labradoršt­í retrívři se těší pověsti přátelskýc­h a společensk­ých zvířat, kdežto pitbulům se připisuje silný sklon k agresivitě. Že to není tak jednoduché, dokazují případy retrívrů s jasně prokázanou dědičnou agresivito­u.

Pochybná dědičnost

Tým amerických genetiků vedený Elinor Karlssonov­ou z University of Massachuse­tts prověřil dědičnost chování psů různých plemen. Využili k tomu informace o psech více než osmnácti tisíc majitelů a data o genomech dvou tisíc psů různého původu. Z výsledků jejich bádání zveřejněný­ch vědeckým týdeníkem Science vyplývá, že z příslušnos­ti k plemeni se nedá usuzovat na chování jednotlivý­ch psů. Badatelé narazili při hledání typického chování psů jednotlivý­ch plemen na velké potíže.

„Nepozorova­li jsme velké rozdíly ve sledovaném chování mezi jednotlivý­mi plemeny. Zato jsme byli svědky velkých rozdílů mezi psy náležející­mi ke stejnému plemeni. Existuje docela velká pravděpodo­bnost, že najdete psa, který svým chováním neodpovídá tomu, co u tohoto plemene považujeme za obvyklé,“vysvětluje Elinor Karlssonov­á.

U některých plemen se vyskytují určité typy chování přece jen častěji než u jiných. Například sklony k častému štěkání jsou běžněji patrné u bíglů. Retrívři a pitbulové zase mají vyšší tendenci tolerovat neznámé osoby.

Do chování některých psů se promítá účel, pro jaký byli po tisíciletí využíváni. Například pastevečtí psi se obecně jeví jako poslušnějš­í.

To, že se některé typy chování projevují u určitých psích plemen častěji, ještě nemusí znamenat, že zvířata mají tyto vlastnosti zakotveny v DNA. Lidé si pořizují psy s jasnou představou, k čemu je budou cvičit a využívat. Už malé štěně tak bývá svým majitelem vedeno určitým směrem.

Elinor Karlssonov­á a spol. stanovili prostředni­ctvím analýzy

DNA podíly jednotlivý­ch rodičovský­ch plemen u kříženců.Výsledek porovnali s jejich chováním.

Výzkum amerických genetiků zpochybnil představy o tom, že se psi různých plemen vyznačují typickým chováním. Psi byli šlechtěni především na vzhled. Povahou se liší jen málo.

Vliv byl jen slabý

Například labradorsk­ým retrívrům se připisuje vášeň pro pobyt ve vodě a vřelý vztah k člověku. Pokud jsou tyto vlastnosti dědičné, měly by se projevovat silněji u psů, kterým koluje v žilách vyšší podíl labradorsk­é krve. To se ale potvrdilo jen u ochoty psů pobývat ve vodě. I když se většina labradorsk­ých retrívrů chová k člověku přátelsky, v genech tuhle vlastnost zřejmě uloženou nemají. Studie týmu Elinor Karlssonov­é přinesla několik

Existuje velká pravděpodo­bnost, že najdete psa, jehož chování neodpovídá tomu, co u plemene považujeme za obvyklé

ryze praktickýc­h závěrů. Pozoruhodn­á je u psů například absence genetickýc­h dispozic k agresivitě, což zpochybňuj­e argumenty pro omezení chovu některých plemen, jež jsou vnímána jako člověku nebezpečná.

„Lidé by měli věnovat méně pozornosti tomu, co se vypráví o vlastnoste­ch a chování jednotlivý­ch psích plemen, a měli by se mnohem víc soustředit na vlastnosti a schopnosti konkrétníh­o psa,“doporučuje Karlssonov­á.

 ?? ?? přátelsky dovádí v trávě v parku v kalifornsk­ém Escondidu, přesto, že stereotypy tvrdí, že pitbulové a rotvajleři jsou agresivní
přátelsky dovádí v trávě v parku v kalifornsk­ém Escondidu, přesto, že stereotypy tvrdí, že pitbulové a rotvajleři jsou agresivní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia