Lidové noviny

Hašek kandiduje na šéfa hokejového svazu

-

Jeden z nejlepších hokejových brankářů všech dob se chce stát novým prezidente­m svazu. „Cítím, že je správný čas. Mým cílem je celkově zlepšit stav českého hokeje, hlavně v mládeži. Věřím, že moje osobnost a program mu můžou pomoct,“řekl Dominik Hašek pro iDNES.cz. Nominovala jej krajská organizace Pardubické­ho hokeje. Volba proběhne na konferenci ČSLH 18. června.

V roli předsedy končí kontroverz­ní Tomáš Král, jenž svou rezignaci oznámil loni v září poté, co vyšla najevo jeho spolupráce s StB.

„S Tomášem máme řadu odlišných názorů, svou aktivitu ale vůbec nehodlám vázat na jeho osobu,“prohlásil Hašek. „Už před deseti lety se mě někteří lidé ptali, jestli nechci kandidovat. S díky jsem odmítl. Teď nastala vhodnější doba. Rád bych hokeji něco dal a vylepšil ho.“

Majitel řady vzácných trofejí, které posbíral na domácích kluzištích, v NHL i na mezinárodn­ích turnajích, se v poslední době věnoval podnikání, výrobě nealkoholi­ckých nápojů a budování značky Smarty. „Firmu jsem nedávno předal jiným lidem a soustředím se na jiné cíle,“říká.

S přítelkyní Lenkou pečuje o půlročního syna Honzíka. V sedmapades­áti hraje amatérsky v obraně za Ševce z Nového Knína. Devět let řídí návrhovou komisi Síně slávy českého hokeje. Má znamenitou pověst v zahraničí. Snad v každé aréně NHL má otevřené dveře. Jeho jméno znají miliony fanoušků. Doma si své renomé pošramotil v květnu 2003 potyčkou při inline hokeji, během něhož napadl a zranil soupeře.

Zatím není známo, s kým se ve volbách střetne. V zákulisí se jako o dalších kandidátec­h špitá o Jiřím Šlégrovi, Bedřichu Ščerbanovi,

Aleši Pavlíkovi či Otakaru Černém. Dříve zmiňovaní adepti Petr Bříza, Milan Hnilička, Alois Hadamczik patrně do boje nepůjdou.

V hokejovém prostředí panují rozpory, zmítá jím řada problémů, národní týmy marně prahnou po medailích dříve běžně dovážených z velkých akcí. Hašek doufá, že přesvědčí členy hnutí, aby mu věřili. Pracuje na programu, jímž hodlá udělat dojem. „Začátkem června bych ho chtěl mít hotový. Připravuju víc bodů, které budu postupně rozvíjet,“nastínil Hašek s tím, že se už několik týdnů setkává s lidmi ze všech úrovní tuzemského hokeje.

„Významným tématem je výchova talentů. Nejvíc nás trápí přechod od žákovské do juniorské kategorie. Na něj se chci zaměřit,“předjímá. „Pokusím se získat lidi na svou stranu a strhnout je, aby pracovali ještě víc než dosud.“kap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia