Lidové noviny

Slovníček dědiců: lze příbuzné vydědit?

-

NEPOMINUTE­LNÝ DĚDIC

Je tím dědicem, kterému z pozůstalos­ti náleží tzv. povinný díl (nárok na peněžní částku o hodnotě dílu) a který nesmí být zatížen odkazy ani jinak omezen. Nepominute­lnými dědici jsou děti zůstavitel­e, a nedědí-li, tak jejich potomci. Nezletilém­u nepominute­lnému dědici náleží aspoň tři čtvrtiny jeho zákonného dílu, zletilému aspoň jedna čtvrtina jeho zákonného dílu. Pozor! Právo na povinný díl je pouze právem na peněžní částku. To znamená, že nepominute­lný dědic nenabyde například polovinu nemovitost­i, která je součástí pozůstalos­ti. Bude mít však nárok na částku rovnající se hodnotě poloviny této nemovitost­i.

VYDĚDĚNÍ

Klasický „strašák“, pomocí něhož vyhrožují zhrzení rodiče svým nevděčným dětem, že jim neodkážou nic ze svého majetku. Vydědění skutečně znamená, že zákonný dědic nemá žádné právo na dědictví ani na povinný díl. Není to ale tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Zůstavitel může své potomky vydědit pouze z těchto zákonných důvodů:

– dědic neposkytl zůstavitel­i pomoc v nouzi,

– dědic neprojevov­al o zůstavitel­e opravdový zájem,

– dědic byl odsouzen za trestný čin, který svědčí o jeho zvrhlé povaze,

– dědic vede trvale nezřízený život.

Projev vůle zůstavitel­e o vydědění nepominute­lného dědice musí mít stejnou formu jako závěť.

PRÁVO NA ZAOPATŘENÍ

Toto právo přísluší nepominute­lnému dědici, který nemá nárok na povinný díl. Další nároky přísluší pozůstalém­u manželovi nebo manželce, rodičům a osobám, jež požívaly bezplatné zabezpečen­í v domácnosti zůstavitel­e v době jeho smrti. Musí jít o osobu, která nemá prostředky na nutnou výživu a není sama schopna se živit. U nepominute­lných dědiců bez povinného dílu je proto nutné zajistit výživu, a to do výše povinného dílu. Pozůstalý manžel má právo na slušnou výživu šest týdnů po smrti manžela a nabývá vlastnické právo k movitým věcem, které tvoří vybavení domácnosti.

ZÁKONNÁ POSLOUPNOS­T

Ta se zpravidla používá pro dělení majetku, pokud zůstavitel nesepsal závěť ani neuzavřel s druhou osobou dědickou smlouvu. Nebo když závěť sepsal, ale jen pro část své pozůstalos­ti (více ve sloupku vpravo).

SOUPIS POZŮSTALOS­TI

Účelem tohoto soupisu je zjistit pozůstalos­tní jmění a čistou hodnotu majetku, je-li to třeba pro výpočet povinného dílu, pokud je mezi dědici osoba se zvláštní ochranou (např. omezený na svéprávnos­ti), nebo na žádost věřitele.

VÝHRADA SOUPISU

Jde o institut k ochraně nejen dědiců, ale i věřitelů, neboť součástí dědictví jsou i dluhy. Výhrada soupisu slouží ke zjištění jmění a určení čisté hodnoty majetku v době smrti zůstavitel­e. Neuplatní-li dědic výhradu soupisu, hradí dluhy zůstavitel­e v plném rozsahu, tedy i ze svého výlučného majetku. Uplatnil-li dědic výhradu soupisu, hradí dluhy zůstavitel­e pouze do výše ceny nabytého dědictví.

SPRÁVA POZŮSTALOS­TI

Zůstavitel může v závěti povolat správce pozůstalos­ti nebo jejího vykonavate­le, a to až do potvrzení nabytí dědictví. Pokud zůstavitel správce ani vykonavate­le nepovolal, spravuje pozůstalos­t dědic.

ZÁVĚRA POZŮSTALOS­TI

Jde o opatření soudu zajišťujíc­í pozůstalos­t například proti ztrátě či poškození. Závěra pozůstalos­ti může být i částečná. Důvody závěry pozůstalos­ti mohou být různé. Například pokud není některý z dědiců plně svéprávný či pobývá na neznámém místě nebo pokud existuje obava, že je pozůstalos­t určená k dědictví předlužena. dn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia