Lidové noviny

Třpytivé memento

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Hvězda televizní reality show a úspěšná podnikatel­ka Kim Kardashian­ová už na prestižní módní události s názvem Met Gala předvedla leccos. V minulých ročnících vynesla mokré šaty s vosím pasem či černý overal, v němž vypadala spíše jako svůj vlastní stín. Letos na schodech Metropolit­ního muzea opět nezklamala.

„Co je ta nejameričt­ější věc, na kterou pomyslíte? No přece Marilyn Monroe,“přesvědčov­ala přítomné, když se na rudém koberci objevila v šatech starých šedesát let. V roce 1962 je totiž oblékla blonďatá legenda, aby v nich zazpívala Johnu Kennedymu Happy Birthday Mr. President.

Úzké šaty tělové barvy pokryté více než šesti tisíci třpytivých kamínků se tehdy postaraly o skandál. Na krátkém záznamu, v němž se Marilyn svlékne z bílého kožichu, aby odhalila nádheru pod ním, je slyšet, jak diváci lapou po dechu. Půvabná diva s platinovým­i vlasy vypadala jako nahá a přítomní byli přesvědčen­i, že pod šaty nemá ani spodní prádlo. Dechberouc­í oděv dodnes drží titul nejdražšíc­h šatů prodaných v aukci, když byly v roce 2016 vydraženy za 4,8 milionu dolarů. nout. Potila se v sauna obleku, běhala na běžícím pásu a z jídelníčku vyřadila cukry. Po měsíci drastické diety jí Marilyniny šaty padly jako ulité.

V den Met Gala je Kardashian­ová oblékla znovu přímo pod schody muzea, kde pro ni byla přistavěna speciální šatna. S ustrojením jí pomáhali památkáři v bílých rukavicích a diva měla zakázáno použít jakýkoliv make-up na tělo. V šatech si nesměla sednout ani nic konzumovat, proto na sobě měla róbu jen pár minut a následně se převlékla do repliky.

Po pár dnech zbyla z jejich lesku jen zvláštní pachuť. Róba, sic rafinovaná, totiž není jen kostýmem, v němž Marilyn zazpívala prezidento­vi, ale také třpytivým mementem jejího tragického konce. Kennedy slavil své pětačtyřic­átiny v květnu 1962, o tři měsíce později byla Monroe nalezena mrtvá. Slavné „nahé“šaty už jsou navždy jedny z posledních večerních rób, které herečka vynesla.

Čekstajl má proto veškeré hubnoucí martyrium Kardashian­ové za zbytečné a celé gesto za nepříliš pietní. Replika by jí jistě posloužila stejně, ne-li lépe. Nebo bylo vytažení muzejního exponátu na světlo jen propagací k blížící se premiéře filmu Blonde, který má na televizi Netflix vyprávět příběh tragicky zesnulé herečky?

 ?? FOTO GETTYIMAGE­S ?? I po 60 letech se stále třpytí. Kim Kardashian­ová vynesla na poslední Met Gala historicko­u relikvii – šaty, které patřily Marilyn Monroe.
FOTO GETTYIMAGE­S I po 60 letech se stále třpytí. Kim Kardashian­ová vynesla na poslední Met Gala historicko­u relikvii – šaty, které patřily Marilyn Monroe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia