Lidové noviny

Sýkorka to má snadné

-

Ondra hledá partnerku. Je lezec, což není to stejné jako horolezec. Lezec leze stěny a skály, horolezec leze hory. Například Himálaje. Ondra má horkou kandidátku. S Barčou si rozumí ve věcech umění, ale Barča neleze. Ale nejenom to, Barča vůbec nesportuje. A tak Ondra pořád dokola rozebírá, jestli se k němu Barča hodí, nebo nehodí. Barča lézt začala, ale dělá to jen kvůli Ondrovi. Protože se jí líbí, neb je urostlý. Takže se Ondra buď smíří s tím, že Barča nepoleze, a bude s ní sedět doma. Nebo se Barča lézt pokusí, ale nebude ji to bavit a Ondru si nakonec zoškliví.

Koukám na sýkorku na zahradě. Poskakuje po trávníku a má jediného koníčka – sezobat co nejvíce semínek trávy, kterými se marně pokouším zahustit trávník. Její sameček dělá to stejné. Člověk to má těžší. Potravu si zakoupí v supermarke­tu a zbývá mu spousta času, který musí něčím naplnit. Někdo skáče padákem, jiný hraje šachy. Někdo jezdí v bundě s třásněmi na motorce, jiný hraje v domácím kvartetu nebo se hrabe na zahrádce v zemi. Každý dělá něco a často to pro něj znamená všechno. Svoboda výběru, čím naplnit svůj čas, lidem komplikuje život. Řečeno slovy klasika – nesnesitel­ná lehkost bytí.

Vybrat si partnera, který bude „jako já“, je problém. Dvě pětiny lidstva jsou kuřáci. Nekuřák si může partnerku vybírat jen ze tří pětin. Přibližně třetina Čechů se hlásí ke křesťanské víře. Jako ateista nekuřák můžete vybírat už jen ze 20 % možných partnerek. Jste-li politicky vyhraněný vlevo či napravo, zbývá už jen 10 %. Pokud jste vegetarián, kterých jsou u nás asi 2 %, snižuje se možnost výběru na 0,4 %. Má-li rád vážnou hudbu a hledá partnerku s podobným zájmem, pak je to už jen jedna z tisíce. Tím však limity nekončí. Polovina lidí se o dovolené jezdí slunit k moři, druhá polovina ji tráví v lese a na horách. Jsme asi tak na jedné z dvaceti tisíců. 52 % lidí u nás pravidelně sportuje. Lidé hledají někoho, kdo provozuje právě ten jeho sport, třeba orientační běh. Vezmeme-li v potaz další preference, mezi něž patří vysokoškol­ské vs. základní vzdělání, vyznávání racionalit­y oproti okultismu, milovníky a nepřátele koček, milovníky a odpůrce chalupářst­ví, pak zbývá pět ze sta tisíce partnerů. Vezmeme-li v potaz pět milionů mužů či žen v České republice, je to 25 mužů či žen odpovídají­cích parametrů. Velká většina z nich je však již zadaných, v důchodu anebo jsou to nemluvňata. Volní jsou partneři jen v rozmezí přibližně pěti let, což je přibližně 6 %. Chcete-li žít s někým, kdo je stejný jako vy, můžete si tedy jen vybrat jednu možnost z milionu. Ovšem jen v případě, že se vám váš ideální protějšek bude líbit. Sýkorka sbalí prvního sýkoráka, kterého uvidí, a má šťastnou rodinu založenou. Najít sympaticko­u lezkyni s hlubším vztahem k umění – to je hledání jehly v kupce sena.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje Jiří Vanýsek

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia