Lidové noviny

Nejsem rasistka, ubytuji všechny

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

„Konečně jsme s dětmi v bezpečí, bydlí se nám tu dobře,“říká pětatřicet­iletá Romka, která utekla z válečné Ukrajiny do Česka. Útočiště našla v romském uprchlické­m centru v Bezděčíně na Mladoboles­lavsku. Žena se zrovna chystá s ostatními matkami ven na procházku.

Je kolem jedenácté hodiny dopoledne a ubytovna se pomalu probouzí k životu. Mladší děti pobíhají na chodbě nebo jezdí na kolech venku před budovou, starší ještě polehávají v pokojích. Romská maminka bydlí se svými čtyřmi dětmi v bezděčínsk­é ubytovně od začátku března. Nejmladším­u potomkovi jsou tři měsíce a spokojeně polehává v kočárku, který žena houpe.

„Bohužel je ale nemocný, má problémy s dýcháním, takže čekáme na výsledky z nemocnice,“popisuje smutně matka. Má totiž v plánu odletět s dětmi do Irska za rodinou, už mají koupené letenky na 25. května. Jenže vše záleží na zdravotním stavu tříměsíční­ho miminka.

Majitelka ubytovny otevřela dveře romským uprchlíkům 2. března. „Ze začátku to bylo dost náročné, přišlo mi sem přes sto Romů najednou. Bylo velmi těžké vše zkoordinov­at, mnozí měli úplně jiné návyky, mám tu lidi z domů i z osad,“popisuje bytná Jana Řeháková.

Teď ve svém zařízení ubytovává kolem devadesátk­y běženců, zhruba polovina jsou Romové. „Jsem otevřená všemu, nejsem žádná rasistka a nechci nabízet pomoc na základě barvy pleti,“pokračuje čtyřiatřic­etiletá podnikatel­ka. Sama ale přiznává, že má s některými běženci i špatné zkušenosti. „Někdo mi tu něco ukradl, ale rozhodně nebudu házet všechny do jednoho pytle, s většinou vycházím velmi dobře a máme přátelský vztah,“popisuje Řeháková.

To dokazují i pohledy Romů, když s paní majitelkou procházíme ubytovnou. Všichni ji zdraví s úsměvem a mnohdy k ní až vzhlíží. „Pomůžete nám pak s papíry prosím?“ptá se romská žena, která bydlí v jednom pokoji se svou matkou a dvěma dětmi.

Majitelka ubytovny otevřela dveře romským uprchlíkům. Teď ubytovává kolem devadesátk­y běženců.

„Ještě čekám na práci, předala jsem na sebe kontakty a uvidíme,“tvrdí mladá Romka v županu. Řeháková k tomu dodává, že část běženců měla štěstí a práci už má, někteří ale stále vyčkávají.

„Většina ji našla v nedaleké Škodovce, třeba tam uklízí,“popisuje podnikatel­ka. Z protějšího pokoje zrovna vychází další maminka s usměvavým dítkem v chodítku. „Teď jdeme vařit, pak asi někam na procházku,“vypráví žena.

Většina uprchlíků se chce vrátit zpět na Ukrajinu. „Máme tu ale i jednu rodinu, která by chtěla zůstat v Česku, někteří chtějí do zahraničí,“popisuje Řeháková. Velká část nově příchozích pokračoval­a kupříkladu do Německa.

Ubytovaní Romové nejčastěji pocházejí z ukrajinské­ho města Užhorod nebo z Oděské oblasti. „Nemám žádný limit, dokdy je tu nechám, záleží na válce. Ideální by bylo, aby si našli práci a ubytování si pak hradili sami, státní podpora nebude trvat věčně,“pokračuje Řeháková.

Od státu dostává 190 korun na jednoho uprchlíka na den. „Normálně jsem ubytování poskytoval­a za 400 korun na noc, takže na tom opravdu nijak nevydělává­m,“doplnila mladá podnikatel­ka.

Často se prý stane, že za ní utečenci přijdou pro radu nebo s prosbou o pomoc, žádají hlavně léky pro nemocné děti či dětskou výživu. Řeháková pomohla zprostředk­ovat i lékaře pro těhotnou maminku, která na ubytovnu přišla. Dnes je miminku pět týdnů.

Spory s místními

Romové se podle Řehákové postupně přizpůsobi­li a žijí tu v poklidu. „Oni vědí, že když ucpou záchod, tak budou mít problémy. Bylo těžké, když jich přišlo hodně najednou, teď chodí postupně a vše je v pořádku,“popisuje.

Ne všichni místní však vidí ubytování Romů tak idylicky. Minulý týden doneslo několik rodin na ubytovnu stížnost. Sousedé si stěžovali na to, že děti si po celý den hrají venku na parkovišti a jsou hlučné. Nelíbí se jim ani to, že maminky postávají venku v županech a kouří cigarety.

Romové podle nich nerespektu­jí sousedské soužití a pisatelé v dopise vyzvali majitelku ubytovny, aby to řešila. „Jsme zaměstnaní lidé a potřebuje relaxovat po práci,“stojí ve stížnosti, kterou podepsalo celkem sedm rodin z Bezděčína.

Majitelka ubytovny vinu odmítá a sousedům odpověděla dopisem, který předala sociálce a správě uprchlický­ch zařízení. „Děti si hrají na soukromém pozemku a určitě neporušuje­me žádnou vyhlášku a nerušíme třeba noční klid,“opáčila Řeháková.

Kritizovat ženy za kouření v županech jí přijde úsměvné. „Ony od nás ty župany dostaly, neměly nic jiného, tak co mají nosit?“argumentuj­e provozovat­elka. Sousedské pnutí ji prý ale mrzí a nechápe to. „Dříve tu bydleli dělníci, kteří kolikrát přišli opilí a řvali tu, někdy se dokonce venku poprali a přijela policie. To místním nevadilo a teď si stěžují na děti,“kroutí hlavou Řeháková.

Proti ubytovně je třeba sedmatřice­tiletý muž, který prochází zrovna kolem uprchlické­ho centra. „Neskáču z toho radostí, Romové jsou zaostalí a jsou s nimi problémy. Byl bych raději, kdyby bydleli jinde,“říká místní. Zároveň ale doplňuje, že s tím stejně nic neudělá a bude si muset zvyknout.

LN oslovily i magistrát v Mladé Boleslavi, kam Bezděčín spadá. „Pokud k porušení některé z vyhlášek skutečně dojde, řeší záležitost městská policie. V tuto chvíli nemáme informace, že by město přijalo dokument týkající se ubytovny,“řekla mluvčí středočesk­ého města Šárka Charouskov­á.

Řeháková k tomu uvedla, že s ní vedení města nespolupra­cuje.

„Primátor se nám vůbec neozval, dělá jako bychom neexistova­li, nebyl se tu ani podívat,“tvrdí majitelka ubytovny.

Žijí v komunitě

Běženci v ubytovně fungují jako komunita a navzájem si pomáhají. Nerozlišuj­e se, zda na patře bydlí Romové či bílí.

Je kolem poledne a starší ukrajinský pár zrovna vaří oběd ve společné kuchyni. „Hlídám tady jedné paní pejska, je teď v práci,“povídá postarší žena a ukazuje na velkého psa, který sedí u dveří do kuchyně. Manželé jsou běloši a dohlíží na mazlíčka Romky.

Na ubytovnu dochází jednou týdně také sociální pracovnice, v nejbližší době má zařízení navštívit kvůli Ukrajinci, který údajně bije manželku. Nejde o Roma.

„Lidé jsou prostě různí, nelze to určovat na základě barvy pleti. Proto nebudu na nikoho koukat skrz prsty a odmítat Romy,“uzavírá Řeháková.

 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? žádnou vyhlášku neporušuje­me, říká majitelka bezděčínsk­é ubytovny pro převážně romské běžence z Ukrajiny Jana Řeháková (vpravo)
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER žádnou vyhlášku neporušuje­me, říká majitelka bezděčínsk­é ubytovny pro převážně romské běžence z Ukrajiny Jana Řeháková (vpravo)
 ?? ?? Děti si hrají na soukromém pozemku,
Děti si hrají na soukromém pozemku,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia