Lidové noviny

Elitní reportérku zabili v Palestině

-

Známá reportérka katarské televizní stanice al-Džazíra Širín abú Aklahová (51) včera zemřela na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle al-Džazíry a palestinsk­ého ministerst­va zdravotnic­tví novinářku zasáhly střely vypálené izraelským­i vojáky. Izraelská armáda sdělila, že incident vyšetřuje, a naznačila, že novinářčin­u smrt mohou mít na svědomí palestinšt­í střelci. Podobně se vyjádřil také izraelský premiér Naftali Bennett.

Zkušená novinářka abú Aklahová, která je etnickou Palestinko­u, natáčela reportáž o razii izraelskýc­h vojáků ve městě Džanín.

Podle palestinsk­ého ministerst­va zdravotnic­tví a dalších novinářů al-Džazíry ji střela zasáhla do hlavy a následně byla převezena v kritickém stavu do nemocnice, kde ji později prohlásili za mrtvou. Na videích z místa je vidět, že novinářka na sobě měla vestu s nápisem PRESS. Při střelbě byl zraněn i její kolega z palestinsk­ého listu al-Kuds Alí Samudí. Podle palestinsk­ého ministerst­va zdravotnic­tví utrpěl střelné poranění zad, ale jeho stav je stabilní.

Televize al-Džazíra, která má nejen na Blízkém východě vysokou sledovanos­t a řadí se mezi mediální domy s globálním dosahem, přerušila vysílání, aby oznámila novinářčin­u smrt. Zároveň zveřejnila prohlášení, v němž vyzvala mezinárodn­í společenst­ví, aby „odsoudilo a pohnalo izraelské okupační síly k odpovědnos­ti“za to, že podle ní „úmyslně mířily na a zabily naši kolegyni“.

Izraelská armáda uvedla, že vojáci vstoupili do uprchlické­ho tábora v Džanínu a do nedalekého města Burkín, aby zatkli osoby podezřelé z terorismu. „Při operaci v džanínském uprchlické­m táboře podezřelí vypálili na vojáky obrovské množství střel a vrhali výbušniny. (Izraelské) síly opětovaly palbu,“uvedla izraelská armáda v prohlášení. Dodala, že „událost vyšetřuje a zabývá se možností, že novináře zasáhli palestinšt­í střelci“.

Několik hodin poté, co byla abú Aklahová zastřelena, vnikla izraelská policie do jejího domu v okupovaném Východním Jeruzalémě. Izraelské úřady v okolí obydlí zabavovaly palestinsk­é vlajky a rozháněly podporovat­ele zabité reportérky.

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid navrhl palestinsk­é samosprávě společné pitevní vyšetření reportérči­ny smrti. „Novináři musí být chráněni v oblastech konfliktů a my všichni máme zodpovědno­st dobrat se pravdy,“napsal na Twitteru. Palestinci ale podle Izraele nabídku společného vyšetřován­í odmítli. vst, čtk

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia