Lidové noviny

Dědictví ve skluzu. Notáři jsou zahlceni

Až o sto procent se zvýšilo zatížení notářů při vyřizování pozůstalos­tí. Na vině jsou pandemie i válka

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Notářské služby nabraly skluz. Zpoždění se týká zejména vyřizování pozůstalos­tí, na které se čeká i přes půl roku. Viníkem je koronaviru­s, který náhle zvýšil úmrtnost. Dědická vypořádání tak notáře doslova zaplavila.

„Během covidové pandemie opravdu došlo k nárůstu pozůstalos­tních záležitost­í oproti průměru až o sto procent,“potvrdil LN prezident Notářské komory ČR

Radim Neubauer s tím, že přestože se situace postupně vrací do běžných kolejí, množství případů ještě dobíhá i letos.

Kromě dědických řízení se podle Neubauera navíc nyní na notáře valí i čím dál víc žádostí o založení společnost­í s ručeným omezením. Jejich kanceláře místy plní i lidé z Ukrajiny, kteří mají zájem v Česku podnikat. A k tomu je třeba razítka a ověření od notářů.

Extrémní pracovní vytížení potvrdila LN většina oslovených notářů z celé republiky. Nejkritičt­ější je situace v Karlovarsk­ém a Ústeckém kraji, kde covid loni zabíjel vůbec nejvíce. Práce nad hlavu ale mají i jinde, půlroční lhůty nejsou ani teď výjimkou.

Půl roku čekání

„Průměrná doba od přidělení věci notáři do doby projednání dědictví byla před covidem zhruba dva až tři měsíce, v době covidu se ale prodloužil­a až na půl roku. A to mám na mysli věci, které nebyly komplikova­né, kde se dědicové byli schopni dohodnout,“zdůraznila pro LN žatecká notářka Ivana Demutová.

Za vůbec největší problém považuje notářka zvýšený počet úmrtí manželskýc­h párů, které nestihly upravit své závěti a majetkové záležitost­i. „Manželé umírali v řádu dnů nebo týdnů od sebe. Často měl každý z nich děti z předchozíh­o manželství a často ještě i potomky společné. To přinášelo komplikace při projednání, průtahy,“ doplnila Demutová. Tím, že docházelo k náhlým a nečekaným úmrtím lidí, kterým bylo nejčastěji kolem 70 let, nebyly rodiny připravené na smrt a mělo to dopady na rodinné vztahy. Roli zde hrály právě děti z různých manželství i insolvence některých potomků.

Zvýšení počtu notářů se nicméně nechystá. „Není k tomu důvod, neboť stav se bude postupně stabilizov­at,“uvedl pro LN Josef Marcel, notář z Chomutova.

Podobně to vidí i jeho litoměřick­ý kolega Luboš Holík, jenž sice připustil, že v době covidové smrště by navýšení počtu notářů pomohlo, po jejím skončení by ale někteří z nich neměli co dělat. Pětačtyřic­etileté Janě vzal covid oba rodiče. Otec zemřel v říjnu, matka ho po těžkém boji s nemocí následoval­a za dva týdny. Na vyřízení dědictví, jež musí vždy po zemřelých řešit notář, čekala půl roku. „Majetkové poměry rodičů jsem znala, nebyly žádné nejasnosti. Notář byl ale zavalen prací a nemohl se mému případu věnovat dřív,“řekla LN Jana, která byla jakožto jedináček pro notáře tím vůbec nejjednodu­šším případem. Přesto i ona musela na čekací listinu.

Komplikova­né rodiny

Janin případ byl v posledních měsících pro notáře poměrně jednoducho­u záležitost­í. Mnohdy museli rozlouskno­ut mnohem těžší oříšek. Často totiž vznikaly situace, jež byly doslova rébusem. „U jednoho manželskéh­o páru zemřel manžel jako první, za týden jeho manželka, jež se dožila dne jeho úmrtí, a tedy měla právo dědit. U něj to bylo jednoduché, měl dvě dospělé dcery. Ale manželka měla původně dvě děti, z nichž jedno zemřelo, mělo dvě děti a z nich rovněž jedno zemřelo a mělo děti tři. Tedy po manželce dědilo jedno dítě a tři pravnuci, z nichž dva byli nezletilí. Dědické řízení se takto táhlo rok, neboť za nezletilé bylo třeba předložit věc opatrovnic­kému soudu ke schválení,“vylíčila Demutová jednu z prekérních pozůstalos­tí.

Dvě dospělé dcery manžela pak podle ní nemohly pochopit délku řízení a ani to, že mrtvá manželka dědila po svém manželovi podíl, jenž jí ze zákona náležel, a k tomu jí zůstala polovina ze společného majetku. „Ve finále dospělé dcery dědily pouze každá šestinu bytu a dědici po manželce čtyři šestiny bytu,“shrnula. Vrásky na čele dělali notářům i pozůstalým potomci v insolvenci. Obyčejně, když se totiž v rodině ví, že je jeden z potomků v insolvenci nebo v exekuci, rodiče zabezpečí majetek ještě za života darem či prodejem, aby jejich majetek nepadl na dluhy dětí. Jenže v době covidu byl pro některé rodiny čas luxusem. Neměly šanci něco zařídit, a tak se často stalo, že děti z předešlých manželství rodičů musely vyplácet své nevlastní sourozence do jejich insolvence.

Zdražení se nechystá

Covidová doba ale přinesla podle Demutové i klady: lidé si uvědomili, že nikdy není dost času na uspořádání majetkovýc­h poměrů v rodině, a ve značné míře se zvýšil zájem o sepis závětí, o převody za života tam, kde rodiče nechtějí, aby dědily děti. „Závětí od notáře má každý největší jistotu toho, že podle jeho vůle bude postupován­o,“podotkl Neubauer s tím, že cena za základní závěť je pevně stanovena na 1500 korun bez DPH, podle složitosti se ale může vyšplhat až na 3600 korun,“uvedl s tím, že přes zdražování a růst inflace notářské úkony zůstanou nadále na stejných cenách.

Odměna notáři je pevně ukotvená, stanovuje ji notářský tarif vydaný ,inisterstv­em spravedlno­sti. Notáři sami cenu neovlivňuj­í, a nemohou si ji tedy podle výše inflace upravovat.

Ministerst­vo spravedlno­sti notářský tarif naposledy aktualizov­alo v roce 2021, kdy změnilo některé položky, jež byly neměnné od roku 1993. „Odměna za některý úkon tedy může zůstat neměnná i desítky let, bez ohledu na ekonomicko­u situaci, což se v některých případech děje. Nyní nemáme žádné informace o tom, že by se chystala další úprava tohoto tarifu,“dodal. Pevně daný je ministerst­vem i počet notářů. Těch je v Česku přibližně 450, počet se mírně liší v jednotkách podle toho, jak se konají konkurzy na uvolněná místa. „Dostupnost notářských služeb je zajištěna dostatečně,“zdůraznil šéf Notářské komory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia