Lidové noviny

ODS vysává koaliční partnery

- MICHAL BERNÁTH

Vláda šlape, ale preference klesají. Taková je realita zvláště pro menší strany vládní pětikoalic­e, jmenovitě TOP 09, Piráty či KDU-ČSL. V zatím posledním, dubnovém průzkumu od agentury Kantar sice stále vedlo hnutí ANO s 27,5 procenta, těsně za něj se už ale s 26 procenty zavěsila ODS. Ta posílila, a to nejspíše i na úkor svých koaličních partnerů.

Lidovci by se v dubnu do sněmovny o půl procenta sami nedostali, Pirátům průzkum přidělil přesně pět procent nutných pro vstup do dolní komory. Nejhůře ale vyšla u Kantaru TOP 09: obdržela pouhá tři procenta.

„Trpí tím, že svou předsedkyn­i Markétu Pekarovou Adamovou nemá ve vládě. V rámci tohoto volebního období proto budeme asi spíše svědky oslabování strany. Voliči jí budou nejspíš utíkat k ODS, nebo se část vrátí ke KDU-ČSL,“řekl v rozhovoru pro LN sociolog a zakladatel projektu Český volič Jan Herzmann.

Napětí uvnitř „Topky“kvůli číslům ze sociologic­kých šetření skutečně panuje, podle informací LN se téma klesajícíc­h preferencí probíralo i na stranickém předsednic­tvu. „Žádal jsem vedení strany, aby přišlo s tématy, kterými se můžeme odlišit a zároveň budou pro naše voliče důležitá,“řekl například LN bývalý šéf strany Jiří Pospíšil. Odmítá ale, že by šlo o útok na sílící ODS, spolupráci v rámci koalice Spolu si europoslan­ec naopak chválí.

Témata jen pro kavárnu

Podle Herzmanna v porovnání se šéfkou TOP 09 vystupuje především předseda lidovců Marian Jurečka o hodně výrazněji. Sociolog například upozorňuje na to, že Jurečka nezabředl do komplikova­né agendy ministerst­va práce a sociálních věcí a nadále vystupuje hlavně jako politicky talentovan­ý lídr strany.

Oproti tomu Pekarová Adamová si podle něj vybírá témata, která zaujmou maximálně „pražskou kavárnu“. Někteří straníci s ním souhlasí. „Od přátel slýchávám, že si vypěstoval­a image dámy, která bere čtvrt milionu, ale lidem říká, ať si utahují opasky,“přiznal LN jeden z členů vedení TOP 09, který si nepřál být jmenován.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia