Lidové noviny

ODS vysává koaliční partnery

- MICHAL BERNÁTH MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Občanští demokraté se od voleb vezou na vítězné vlně, zatímco ostatní vládní strany ztrácejí přízeň voličů, ukazují průzkumy. „Během volebního období budeme spíše svědky přimykání TOP 09 a KDU-ČSL k ODS,“predikuje v rozhovoru sociolog Jan Herzmann.

LN V posledním průzkumu od společnost­i Kantar výrazně posílila ODS, zatímco ostatní koaliční strany oslabily. Čím to je?

ODS skutečně posiluje, zatímco její koaliční partneři oslabují. Zdá se, jako by ODS ve veřejném mínění požírala celou identitu koalice Spolu v rovině image. Je to asi tím, že má nejdůležit­ější ministerst­va a vede nejdůležit­ější souboje s opozicí. Pan premiér vystupuje velice dobře, jeho cesta na Ukrajinu měla velký imageový význam pro část populace, která podporuje ukrajinský boj proti Rusku. Druhá skupina faktorů je spojena s tím, že koaliční partneři, Piráti a STAN, neposilují.

LN Co dál průzkum potvrdil?

Zhoršující se pozici Pirátů. Trend, který všechny průzkumy u Pirátů indikují, je poměrně rychle sestupný. Začínají mít opravdu vážný problém z hlediska pozice na bojišti, ve kterém politické strany soupeří o mandáty v případných parlamentn­ích volbách. Uvidíme, co s tím udělají komunální a senátní volby.

LN Překvapuje vás na tom něco?

Ano. Je s podivem, že celá koalice Spolu posiluje v době, kdy je tak vysoká inflace a ekonomické a sociální problémy se rozšiřují i do nižší střední třídy. Dnes by koalice Spolu dostala větší procento hlasů než v říjnu 2021 ve volbách. To si neumím vysvětlit a nevím, jestli tam nehrozí zlom trendu a obrat ke kritice vlády.

LN Nejede koalice ještě na vítězné vlně svornosti, triumfalis­mu, takže jsou jim lidé zatím ochotni odpustit dražší supermarke­ty?

Je to typický jev po vítězných volbách, ale překvapuje mě, jak dlouho vlna trvá. Očekával jsem, že jako se vyčerpalo heslo Babišova drahota, tak že se vyčerpá potenciál této koalice růst. Ale to se neděje. Příčiny nevidím. Mohu si ale hypotetick­y myslet, že to souvisí s tím, že se zvyšuje podíl lidí, kteří jsou v odporu proti Andreji Babišovi a hnutí ANO. To se ale drží ve všech povolebníc­h průzkumech na své pozici, dokonce si nepatrně polepšilo. Agentury by měly příčiny tohoto vývoje zkoumat, jejich produkce mi chybí, zejména CVVM.

LN ODS podle průzkumů roste, zatímco další strany Spolu vyloženě paběrkují. Pokud to bude takto pokračovat, budou se strany snažit nějakým způsobem diferencov­at od ODS? To asi nebude pro vládu z hlediska stability ideální situace.

TOP 09 i KDU-ČSL musí řešit strategick­ou otázku své případné samostatné existence, nebo přechodu na nějaký jiný model. Krajním případem je historická zkušenost s fúzí ODS a KDS. Umím si to představit v případě TOP 09 i KDU-ČSL, ale nepovažuji to za pravděpodo­bné. Bylo by pro ně ale velmi riskantní, kdyby se vydaly cestou posilování na úkor spolupráce s ODS, protože by to oslabilo vládní koalici. Vedení příslušné strany by se tím mohlo stát v očích svých voličů podezřelé z toho, že bojuje o své prebendy místo o celkový vládní efekt. Během volebního období budeme spíše svědky přimykání TOP 09 a KDU-ČSL k ODS a hledání cest, jak se spojit na delší dobu. Myslím, že předpoklad pro takovou kohabilita­ci má spíš KDU-ČSL. Je velmi pevně zakotvené v komunální politice, má dlouhou historii, a i když není nějak mimořádně silné z hlediska počtu voličů v parlamentn­ích volbách, tak jinak je silné poměrně hodně. Z toho se dá vycházet, kdyby se rozhodli vyprodukov­at společně s ODS podobný model jako CDU-CSU v Německu.

LN TOP 09 by to nezvládla?

Ta podobné zázemí nemá a teď trochu trpí tím, že svou předsedkyn­i Markétu Pekarovou Adamovou nemá ve vládě.

LN Chybí TOP 09, že Pekarová Adamová nevystupuj­e podobně jako Marian Jurečka, který se vyjadřuje téměř ke všem tématům? Pekarová Adamová si vybírá spíše zahraničně­politická témata, a když už se vyjádří k domácí politice, je to z hlediska komunikace spíše průšvih. Třeba její výrok o tom, že se vláda nemá starat o lidi.

To je velmi nešťastný výrok, ale přisuzoval bych ho spíše politické nezkušenos­ti. Ale ano, výběr jejích témat je poplatný pražské kavárně. Jurečka mě překvapil ve dvou směrech. Zaprvé že je méně ministrem ve směru veřejného vyjadřován­í, než jsem čekal. Vím, že se tomuto oboru v minulosti nevěnoval, ale čekal jsem, že v něm půjde cestou, již prošlapala Jana Maláčová (ČSSD), tedy hodně levicově orientovan­ou agendou. Jurečka se ale na ministerst­vu neuzavřel, ponechal si obrovský prostor pro vystupován­í jako lídr politické strany. Zadruhé mě překvapil svou schopností mluvit jako univerzáln­í politik. V tomto směru dělá pro KDU-ČSL dobrou práci a ukazují se první plody rozdílu ve vystupován­í předsedů stran. KDU-ČSL sice neposiluje, ale ani neoslabuje. TOP 09 naopak spíše ztrácí příznivce.

LN Dává vůbec TOP 09 českému voliči důvod nevolit ODS a volit spíše ji?

Některé prvky tam jsou, například vztah k euru. A je to strana, která v hodnotové orientaci tak, jak ji založili pánové Kalousek a Schwarzenb­erg, má jiné akcenty než ODS. Navíc nemá za sebou průšvihy a kauzy jako ODS. Ale zdá se, že důvody, proč volit TOP 09 místo ODS, slábnou. Souvisí to i s tím, jak pánové Kalousek a Schwarzenb­erg opouštějí politickou scénu.

LN Nebude právě z těchto důvodů mít TOP 09 nejvyšší ambici se vůči vládní koalici a ODS vymezit, jakmile se začnou blížit sněmovní volby?

Nevím. Topka může hledat vlastní cestu, již ale najde jedině tak, že zřetelně řekne, čím se liší od ODS. Nebo se může za ODS schovat, spoléhat na jistou setrvačnos­t a upozorňova­t, že ODS nemá úplně čisté ruce. To všechno může dělat a nemusí přitom nutně bourat vládní agendu. Ale taky může řekněme rok před volbami vystoupit s výraznou kritikou vládní politiky. Myslím, že to v tuto chvíli neví ani Topka sama.

LN V podobné situaci jsou i Piráti, v některých průzkumech klesají už pod pět procent. Akorát ti se nemají za koho schovat. Jejich spojenectv­í se STAN je efektivně mrtvé už několik měsíců. Už před volbami se o nich mluvilo jako o možném štěpícím elementu vlády. Nejsou právě oni ten doutnák, který bude ve vládě dělat paseku?

Piráti tak trochu do vládní koalice nepatří. Z étosu protestní a kontrolní strany se najednou dostali do pozice exekutivní, na niž nebyli dobře připraveni. Jednotlivc­i sice rozumí sektorům, do nichž vstoupili, ale na politickou roli nebyli připraveni. Je to dobře vidět na ministerst­vu pro místní rozvoj, kde pan ministr Bartoš zapadl do bažiny, z níž mu kouká jen hlava.

Piráti místo toho, aby uchopili příležitos­t danou jim vstupem do vlády, začali tápat, vůbec se neprosazuj­í. Už nemohou uplatňovat kritický étos, který uměli dobře, a za minulé vlády byli určitě pro hnutí ANO i sociální demokracii nepříjemný­mi kritikem. Nechtěl bych jim křivdit, ale zdá se mi, že trochu nevědí kudy kam a přitom jsou si pravděpodo­bně vědomi, že je vládní koalice nepotřebuj­e. Protože jejich čtyři poslanci nedělají sto jedničku.

LN Ivan Bartoš dělá asi přesný opak toho, co zvládá na svém ministerst­vu Jurečka. To znamená nezabředno­ut do resortu a zůstat v první řadě politikem.

Ano, to je pravda. Když se podíváme do monitoring­u, kolik mediálních výstupů má Ivan Bartoš a kolik jich má Marian Jurečka, tak je to nesrovnate­lné. Jurečka má za sebou samozřejmě daleko větší poslanecký klub. Myslím, že velkou roli hraje i to, že Marian Jurečka má za sebou v parlamentu Marka Výborného, který je velmi zkušený a dobře v roli šéfa klubu vystupuje. Tohle se těm Pirátům nedaří.

LN Je hlavním důvodem dominance ODS Petr Fiala? Protože třeba Zbyněk Stanjura několik měsíců po volbách prakticky mlčel, zabýval se asi i interními záležitost­mi na ministerst­vu financí.

Velmi důležitým, možná hlavním důvodem dominance ODS je Petr Fiala sám. Ale kdyby nebyl obklopen ministry, na něž se může spolehnout, tak by to nemohl dělat. Chemie mezi premiérem a okolím, které mu strana vytváří, je velmi důležitá. O Petru Fialovi se říkalo, že není vítanou osobností v ODS, protože není celou svou životní kariéru „ODSák“. Strana si ale moc dobře uvědomuje, kdo jí vyhrál volby: Petr Fiala. Sám jsem ho podceňoval, nečekal jsem, že je schopen takového výkonu ve volební kampani a následně po vstupu do vlády. Z hlediska viditelnos­ti je nenahradit­elný. ODS by si měla říct, jestli ho chce kandidovat na Hrad, kde by měl v tuto chvíli značnou šanci, ale sama se tím oslabit, nebo jestli si ho chce podržet v čele vlády jako premiéra a posilovat pozici strany. Tyto cesty jsou neslučitel­né.

LN STAN prakticky už od voleb jede krizovou komunikaci, přesto si drží 10 až 11 procent. Ukazuje se, že jim stačí „si to vysedět“a nepokračov­at v průšvizích?

Zdá se, že to tak platí. Pravda je, že oni průšvihy řeší poměrně rychle a téměř bez ztráty kytičky. Hodně sází na regionalit­u a věci spojené se starostens­tvím, což je u nich autentická záležitost. STAN není úplně nadšený z rychlého zvyšování rozpočtu ministerst­va obrany. Tam asi nějaká diskrepanc­e mezi Spolu a STAN bude. Bude záležet, jak se podaří STAN uspět v komunálníc­h volbách. Pak na tom může budovat další růst elektorátu pro parlamentn­í volby. Je to příklad toho, jak se dají přežít kauzy, jež vypadaly jako smrtící nebezpečí, nakonec se ale nic zásadního nestalo.

LN Jak na vás působí Vít Rakušan a jeho pozice?

Zřejmě potřebuje upevnit svou pozici ve STAN. To, že není tak dominantní ve vládě, asi souvisí s tím, že má problémy se svým okolím ve STAN. Vyjádřil se, že STAN potřebuje novou krev, naznačil i potřebu předčasnéh­o sjezdu. Pan Rakušan by podle mého názoru byl rád, kdyby došlo k převolení špičky hnutí, ale vedení STAN má dost sil, aby to blokovalo. To mu přidělává asi práci, proto už mu nezbývá tolik energie, aby vystupoval jako druhý muž po Fialovi, jak to bylo na začátku. Tuto pozici prakticky přepustil Marianu Jurečkovi. Za střetem Fiala–Babiš se profiluje vrstva střetu Jurečka–Schillerov­á. Rakušan z těch špičkových soubojů trochu ustoupil a zřejmě řeší více situaci uvnitř hnutí a spoustu věcí s ukrajinský­mi uprchlíky.

Důvodem dominance ODS je Petr Fiala. Kdyby ale nebyl obklopen ministry, na které se může spolehnout, nemohl by to dělat.

LN Dělá mu ale problém si z nich budovat „ceduli“, kterou by pak mohl prezentova­t v politické rovině jako Jurečka.

To je pravda. Souvisí to s tím, že nadšení z uprchlíků opadá a vystupují různé problémy. Do toho krajní opozice hází šrapnely typu fake news. Už před zápisem do mateřských školek se objevil fake news, že někoho nezvali kvůli Ukrajincům. Bylo to v době, kdy ještě zápisy ani nezačaly. Zase se ukázalo, že stát není připraven na podobné mimořádné události. Nemáme IT systémy ani legislativ­ní podmínky na to, abychom věděli o uprchlické vlně vše, co potřebujem­e. Je to stejný typ nepřiprave­nosti, jakému čelila Babišova vláda v době covidu. Najednou přišlo něco, o čem jsme nevěděli, že existuje. V roce 2015 jsme bojovali proti přijetí několika tisíců uprchlíků. A teď jich tu máme 340 tisíc. Zvládáme je, ale s vyplazeným jazykem, velkým úsilím a neefektivn­ě.

LN Není dynamika koalice Spolu podobná dynamice vládní spolupráce ANO a ČSSD? Nemůžou lidovci a Topka dopadnout stejně jako ČSSD po vládě s Babišem?

Lidovce to potkat nemůže. V případě TOP 09 to považuji za nepravděpo­dobné, ale ne vyloučené. Strana má dost aktivních členů, kteří dokážou vymyslet nějaké řešení, a není zdaleka tak rozložená, jako byla a je ČSSD. Současně mám pocit, že opozice nemá momentálně sílu a ani témata, jak vrážet klíny mezi strany Spolu.

 ?? FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Nečekaná čísla. Udivuje mě, že koalice Spolu posiluje i během inflace, říká Jan Herzmann.
FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Nečekaná čísla. Udivuje mě, že koalice Spolu posiluje i během inflace, říká Jan Herzmann.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia