Lidové noviny

Ruské lži jsou jako nacistická propaganda

-

Lživé informace a lživá obvinění nejvyšších ruských představit­elů vůči Ukrajině a vůči svobodnému a demokratic­kému světu se čím dál víc podobají nacistické propagandě. Při tradiční tryzně k uctění obětí nacistické perzekuce na terezínské­m Národním hřbitově to včera řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Válka na Ukrajině podle něj ukazuje, jak je důležité nebýt lhostejný k vlastní minulosti. Zároveň Vystrčil varoval před množstvím dezinforma­cí, které v současné době zaplňují veřejný prostor.

„Nacházíme se v místě, doufám, že bývalého zla, ponížení a nenávisti, v místě, které se stalo válečným příběhem, symbolem a mementem. Také se ale nacházíme v místě, které dnes varuje, připomíná a vyzývá,“uvedl předseda Senátu. Zdůraznil, že je nutné znovu varovat a připomínat fakta a skutečnost, a to zvláště v současné době, kdy se podle něj znovu lži, navíc často umocněné předsudky a spikleneck­ými teoriemi, stávají nebezpečno­u válečnou zbraní.

Vystrčil: Podpora Ukrajiny vrací Česku sebevědomí

Lidé nyní podle Vystrčila žijí v době relativiza­ce, co je dobré a co špatné, v době relativiza­ce pravdy a lži. Informace a dezinforma­ce zaplnily veřejný i mediální prostor a je těžké je od sebe rozlišit, podotkl. Přesun reálného života do virtuálníh­o považuje za nepřirozen­ý a nebezpečný. „Je naší povinností to zastavit. Nic nás totiž nemůže zbavit a nezbavuje odpovědnos­ti a povinnosti hledat pravdu a říkat pravdu. Vím, že říkat pravdu a nebýt populistou v dnešní době vyžaduje, a zejména bude vyžadovat, vytrvalost a odvahu. Odvahu vystoupit z davu a pojmenováv­at věci jejich pravým jménem, to nás však nesmí odradit,“řekl.

Na závěr projevu v Terezíně vyzval Vystrčil k vytrvání podpory Ukrajině. „Prosím, vytrvejme v podpoře Ukrajině a vytrvejme v podpoře Ukrajincům. Česku to vrací sebevědomí, perspektiv­u a mezinárodn­í autoritu,“vyzval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia