Lidové noviny

„Uprchlické“dávky čeká zpřísnění

Pětitisíco­vá pomoc by měla přijít v naturáliíc­h. Organizova­ný příliv Romů narazí na lustrace, Maďaři opatrně slibují pomoc

- IVETA KŘÍŽOVÁ

V souvislost­i s uprchlicko­u vlnou z Ukrajiny chystá Česko zpřísnění kontrol běženců a přidělován­í sociální pomoci. Nová pravidla by se měla týkat pětitisíco­vé humanitárn­í dávky, kterou dostávají všichni Ukrajinci s vízy dočasné ochrany.

Ministerst­vo vnitra společně s ministerst­vem práce nyní vytváří systém, na jehož základě by dávka u lidí ubytovanýc­h ve státních zařízení mohla být nahrazena tím, že stát platí jídlo a veškeré zabezpečen­í. „Bude zpřísněna první dávka, může tak být nahrazena naturální dávkou,“řekl včera v České televizi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že o nových pravidlech by měla jednat vláda v úterý či ve středu.

Vnitro tím podle Rakušana reaguje na množící se případy „finanční a sociální turistiky“, která do země v posledních dnech organizova­ně láká ukrajinské Romy. Část z nich má ale i maďarský pas a formálně jsou tak občany EU. „Pokud mají maďarský pas, nemůžeme je jakožto občany EU nutit odjet. Nabídneme jim ale možnost vrátit se do Maďarska. Pokud odmítnou, mohou u nás zůstat,“dodal Rakušan. Zdůraznil, že Česko maďarským občanům žádné peníze nedává. „Bezpečnost­ní složky to prověřují, dělají se lustrace, jestli ti lidé nemají ukrajinské pasy,“doplnil s tím, že s Maďarskem vyjednal přednostní lustrace pro uprchlíky nacházejíc­í se v Česku.

Hlavním úkolem je nyní nastavit systém a dostat lidi z pražského hlavního nádraží, kde denně nocuje více než čtyři sta uprchlíků, převážně ukrajinský­ch Romů. Byť Praha v Troji otevřela stanové městečko pro 150 lidí, dostat do něj uprchlíky nebylo podle šéfa resortu vnitra jednoduché. Momentálně je zařízení téměř plné, azyl v něm našlo 142 běženců. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany a tím i na proplacení dávek.

„Pražské hlavní nádraží je naším bolavým místem. Musíme ho vyřešit. Nemůžeme ale slíbit, že tam bude nula lidí. Chceme však, aby tam na zemi nespaly matky s dětmi,“uvedl Rakušan. V hlavním městě, které už praská ve švech a jehož primátor Zdeněk Hřib (Piráti) požaduje přerozděle­ní uprchlíků do jiných krajů, se připravuje ještě jeden ubytovací objekt patřící České poště. „Chceme ho adaptovat na ubytování provizorní­ho typu. O jednom objektu ještě jednáme s Prahou, ale není to trvalé ubytování, je to ubytování v době lustrace,“řekl. Větší krajskou solidaritu žádá i ministr zdravotnic­tví a vicepremié­r Vlastimil Válek (TOP 09). Válek v debatě CNN Prima News uvedl, že ve spolupráci s hejtmany musí vláda najít i mimo Prahu lokality, jež budou romské uprchlíky ochotné přijmout.

Hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický (ČSSD) ale upozornil, že Praha má zdaleka největší ubytovací kapacity, je tak schopna absorbovat více lidí ze zahraničí. „Na druhou stranu kolegialit­a a krajská solidarita by měly existovat,“řekl a doplnil, že například Moravskosl­ezský kraj, Vysočina a Olomoucký kraj ještě mají volné ubytovací kapacity.

Apel na jednotu

Netolický rovněž podotkl, že je potřeba sjednotit výši dávek i na evropské úrovni. „V Maďarsku činí dávka v přepočtu asi 1900 korun a u nás je pět tisíc korun, proto se objevují skupiny, které organizují příjezdy do Česka,“uvedl. Organizáto­ři podle jeho informací zřejmě žijí na Zakarpatsk­é Ukrajině, kde Maďarsko kdysi v rámci své velkomaďar­ské politiky rozdávalo občanství téměř na počkání. Ministr vnitra ujistil, že sjednocení dávek zejména ve středoevro­pském regionu je prioritou, o níž chce jednat v Bruselu.

Kvůli uprchlické krizi chce vicepremié­r Rakušan ve sněmovně žádat o prodloužen­í nouzového stavu o dalších třicet dnů, zatím platí do konce května. „Doufáme, že v červnu zvládneme novelizova­t zákon lex Ukrajina,“uvedl. Od července by tak vláda už o nouzový stav nežádala.

V Česku se podle odhadů nachází přes 200 tisíc uprchlíků, zemi podle Rakušana patrně opustilo zhruba 140 tisíc osob, protože Česko dosud vydalo přibližně 342 300 víz dočasné ochrany. Přesný přehled zatím chybí kvůli tomu, že ČR není hraniční zemí schengensk­ého prostoru.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Stanové městečko je téměř plné. O víkendu v něm našlo domov 142 Romů, teď se řeší, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Stanové městečko je téměř plné. O víkendu v něm našlo domov 142 Romů, teď se řeší, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia