Lidové noviny

Zachraňte Azovstal, demonstrov­ali lidé

-

Více než 200 lidí se včera odpoledne sešlo na pražském Staroměsts­kém náměstí, aby podpořilo evakuaci vojáků z oceláren Azovstal v ukrajinské­m Mariupolu. Na shromážděn­í také lidé mohli podepsat petici vyzývající svět k okamžité reakci na situaci v Mariupolu a potřebě zachránit životy ukrajinský­ch obránců.

Ocelárny Azovstal jsou poslední ukrajinsko­u baštou v přístavním městě Mariupol u Azovského moře. Po několikatý­denním obléhání a bombardová­ní je město v ruských rukou, stovky ukrajinský­ch bojovníků se ale stále ukrývají právě v ocelárnách. Rusové proto nepřestáva­jí v jejich ostřelován­í. „Osvobození obránců Azovstalu, a to nejenom těch zraněných, ale úplně všech, by mělo být otázkou naší cti a lidské důstojnost­i. Dnes už nesmíme mlčet, dnes už mají křičet o záchranu nejenom Ukrajinci, ale celý svět,“řekl na demonstrac­i ukrajinský velvyslane­c v Praze Jevhen Perebyjnis. Obránci podle něj již téměř tři měsíce nemají přístup k pitné vodě, jídlu a jsou pod neustálým ostřelován­ím.

Sklenice vody na jeden den

Na shromážděn­í promluvila i manželka jednoho z obránců. „Můj manžel mi napsal, že denně dostanou 100 až 150 gramů nějakých krup na osobu, což je strašně málo. Stejně tak denně mohou vypít sklenici, občas půl sklenice vody na jednoho dospělého muže,“popsala situaci obránců žena. Poukázala i na nedostatek léků pro raněné nebo na to, že podle některých zpráv Rusko použilo na bombardová­ní oceláren fosforové bomby. Jejich použití zakazují ženevské úmluvy.

Žena také vyzvala, aby lidé informace o mariupolsk­ých obráncích sdíleli na sociálních sítích. „Čím více lidí bude sdílet informace o Azovstalu, tím více je pravděpodo­bné, že se ta informace dostane k lidem, kteří se o jejich osud opravdu mohou zasadit,“dodala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia