Lidové noviny

Finské členství visí na Turcích

- ŠTĚPÁN HOBZA

Finsko včera definitivn­ě ohlásilo svůj záměr vstoupit do Severoatla­ntické aliance. Rozhodnutí prezidenta Sauliho Niinistöa a premiérky Sanny Marinové sice ještě v pondělí musí schválit finský parlament, ale to je vesměs považováno za formalitu.

„Je to historický den. Začíná nová éra,“prohlásil včera Niinistö podle agentury AFP. Odkazoval tak na to, že uvedeným rozhodnutí­m se končí desetiletí finské neutrality. Helsinky se během studené války nepřipojil­y ani k jedné ze znesvářený­ch stran, zejména ekonomicky však byly výrazně ve vleku Moskvy. S Ruskem mají Finové zároveň neblahou zkušenost z takzvané zimní války na přelomu let 1939 a 1940, kdy Sovětský svaz přepadl jejich území bez vyhlášení války. I to je často citováno jako důvod historické­ho rozhodnutí v době, kdy příští krok Moskvy lze jen obtížně předvídat.

Aliance seveřany vítá

Podobně uvažují také sousední Švédové, kteří byli neutrální ještě déle – od Napoleonsk­ých válek. Švédský ministr obrany Peter Hultqvist v pátek pro BBC Rusko označil za „nepředvída­telné, nespolehli­vé a připravené vést krutou, krvavou a brutální válku“. Včera pak Švédská vládní sociálně demokratic­ká strana podpořila vstup země do NATO. Oficiální žádost by Švédsko podle premiérky Magdaleny Anderssono­vé mělo podat během několika dní.

Země NATO avizovaný příchod Švédska a Finska téměř bez výjimky kvitují. Nejnověji ho podpořila například německá šéfka diplomacie Annalena Baerbockov­á na závěr víkendovéh­o jednání aliančních ministrů zahraničí v Berlíně.

„Zažíváme historický moment,“řekla Baerbockov­á. „Švédsko s Finskem dosud o členství v NATO neusiloval­y, do Aliance je ale nyní tlačí Rusko,“uvedla.

Mircea Geoana zástupce generálníh­o tajemníka

NATO

Zdůraznila, že NATO je a vždy bylo obranným uskupením.

Finsko se Švédskem nejsou podle Baerbockov­é pouze partnerské a přátelské země. „Jejich možný vstup do aliance by nás výrazně posílil. Německo je proto připraveno učinit vše, aby přijímací proces urychlilo,“řekla Baerbockov­á.

Švédsko má silnou armádu Podporu seveřanům již předtím vyslovila řada dalších aliančních zemí. Přístup nových zemí musí schválit všechny členské státy. „Pokud Finsko a Švédsko podají přihlášku do NATO, Spojené království oba státy podpoří, aby mohly být rychle přijaty,“uvedla včera například britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Jedinou výjimku dosud představov­alo Turecko, jež upozorňova­lo na skandinávs­kou podporu kurdské politické straně PKK, již Ankara považuje za teroristic­kou organizaci. Podle zástupce generálníh­o tajemníka NATO Mircey Geoany by se však i tento problém měl brzy vyřešit.

„Turecko je důležitý člen (NATO) a vyjádřil obavy, o kterých se nyní jedná mezi přáteli a spojenci. Já jsem ale přesvědčen, že pokud se tyto dvě severské země rozhodnou usilovat o členství v NATO, což může být v řádu dní, tak je bude možné přivítat,“ uvedl včera Geoana. Finský prezident již včera řekl, že je připraven vést rozhovory se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Dle vojenských analytiků může být avizovaný vstup Švédska a Finska do NATO reálnou vojenskou výhodou. Zejména u Švédů je zdůrazňová­n rozvinutý zbrojní průmysl a silná armáda, jež byla díky neutralitě po dekády připravová­na na obranu svého území v konvenčním konfliktu. Ze Švédska mimo jiné pochází stíhací letouny Gripen, ale také například britsko-švédské protitanko­vé raketomety NLAW, jež nyní hrají zásadní roli v konfliktu na Ukrajině.

„Vstup Švédska a Finska do NATO je obrovský a velmi pozitivní vývoj,“uvedl před týdnem pro server BBC bývalý velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges. Připomněl také, že Švédsko nedávno umístilo trvalou vojenskou posádku na svůj ostrov Gotland a dodatečně ho vyzbrojilo. Ostrov má velmi strategick­ou polohu a je někdy přirovnává­n k „letadlové lodi uprostřed Baltského moře“.

Finsko rozhodlo. Vstoupí do Severoatla­ntické aliance. A Švédsko ho zřejmě bude následovat. Bezpečnost­ní analytici zdůrazňují především vojenský přínos Švédska a jeho obranného průmyslu.

Turecko je důležitý člen NATO a vyjádřil obavy, o kterých se nyní jedná mezi přáteli a spojenci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia