Lidové noviny

Hadí ostrov: velmi strategick­ý kus skály

- ANNA MARVANOVÁ

„Další ruský válečný koráb šel do pr…,“hlásila ve čtvrtek ukrajinská armáda. Její střely zasáhly u Hadího ostrova doprovodno­u loď Vsevolod Bobrov a Rusové ji hořící museli odtáhnout do Sevastopol­u. Moskva se k incidentu nevyjádřil­a a informace z Kyjeva se nepodařilo nezávisle ověřit.

Plavidlo, pojmenovan­é po slavném sovětském hokejistov­i a fotbalisto­vi, by ale nebylo zdaleka první, jež našlo svou zkázu právě u Hadího ostrova.

V uplynulých týdnech tu ukrajinské síly zničily nejméně půl tuctu lodí ruské Černomořsk­é flotily ve snaze dostat ostrůvek zpátky pod svou kontrolu. Jejich nejslavněj­ším úlovkem byl vlajkový křižník Moskva, jenž šel ke dnu 14. dubna. Navzdory těmto zprávám však ostrov zůstává pod kontrolou Rusů. Co je vlastně významného na malém kousku skály, že se o něj urputně bojuje od začátku invaze?

Ostrov o rozloze 17 hektarů má zásadní strategick­ý význam nejen za války, ale i v mírových časech. Kdo ho ovládá, má kontrolu nad lodní dopravou v Černém moři, ale i na Dunaji, který do moře ústí jen pár desítek kilometrů od ostrova.

Rusové tak mohou snadno blokovat vývoz ukrajinské­ho obilí, na němž je závislá celá řada zemí především v rozvojovém světě. Už teď se nákladní lodě nedostanou z a do jihoukraji­nského přístavu Oděsa, stejný scénář hrozí i rumunské Konstanci.

Oblast kolem Hadího ostrova je navíc bohatá na přírodní zdroje, především na zásoby ropy a plynu, o něž se dělí Ukrajina s nedalekým Rumunskem.

Hned 24. února, v první den invaze, získal ostrov takřka mytické postavení, když tu jeden ze členů místní posádky Roman Hrybov pronesl dnes již památnou větu:

„Russkij vojennyj korabľ, idi na chuj!“Rozšířila se zpráva, že obránci ostrova do jednoho padli hrdinnou smrtí, když se ruským dobyvatelů­m odmítli vzdát. Později se ukázalo, že všichni jsou živi a víceméně zdrávi v nepřátelsk­ém zajetí a následně byli vyměněni za zajaté ruské vojáky. Od té doby se o ostrov vedou tvrdé boje.

Ukrajina ho chce za každou cenu zpět. „Budeme o něj bojovat tak dlouho, jak bude nutné,“prohlásil v pátek šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. „Je to strategick­y důležitý bod, abychom otevřeli námořní obchodní cesty (...) a překazili možné vojenské operace Ruska v Podněstří, odkud může útočit na západní část Ukrajiny,“dodal.

Vládnout moři, zemi i vzduchu Pokud by se na Hadím ostrově podařilo okupačním vojskům upevnit pozice a vybudovat systémy protivzduš­né obrany, ovládnou moře, zemi i vzduch v celé oblasti, řekl britské stanici BBC ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov. „Mohli by bránit svou letku, která tak může dosáhnout ukrajinské­ho pobřeží,“vysvětlil expert. Ztráta raketového křižníku Moskva totiž znamená, že ruské zásobovací lodě i útočné jednotky v oblasti zůstaly téměř bez ochrany.

Rusko uvedlo, že Ukrajina utrpěla při neúspěšné snaze o znovudobyt­í ostrova katastrofá­lní ztráty – včetně svých speciálníc­h jednotek, bojových letounů, vrtulníků a dronů. Ukrajina to popírá a tvrdí, že se jí v „bezkontakt­ním boji“daří ničit ruská zařízení na ostrově.

Hadí ostrov je vzdálen pouhých 45 kilometrů od pobřeží Rumunska, které je součástí Severoatla­ntické aliance. Britský námořní analytik Jonathan Bentham se domnívá, že rozmístění ruského protiletad­lového raketového systému S-400 na ostrově by znamenalo „zásadní změnu“. Byla by ohrožena nejen samotná Ukrajina, ale i jižní křídlo NATO. Aliance od začátku války posiluje rumunské hranice, vyslala k nim belgické a francouzsk­é jednotky.

Rumunské Euroatlant­ické centrum odolnosti (Euro-Atlantic Centre for Resilience) se domnívá, že Rusko má v plánu ovládnout co nejvíce černomořsk­ých námořních tras i směrem k tureckému Bosporu, jediné vodní cestě spojující Černé moře se Středozemn­ím.

Jedna z nejdůležit­ějších bitev ukrajinsko-ruské války se vede o miniaturní kousek země. Malý skalnatý a prakticky neobyvatel­ný Hadí ostrov má svou polohou strategick­ý význam pro kontrolu nad západním černomořsk­ým pobřežím.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ostrov o rozloze 17 hektarů. Kdo ho ovládá, má kontrolu nad lodní dopravou v Černém moři, ale i na Dunaji.
FOTO REUTERS Ostrov o rozloze 17 hektarů. Kdo ho ovládá, má kontrolu nad lodní dopravou v Černém moři, ale i na Dunaji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia