Lidové noviny

Tři koncerty jednou ranou

- MARTIN ZVĚŘINA

V sobotu se v Anežském klášteře odehrála jedna z nejpozoruh­odnějších akcí letošního ročníku Pražského jara. Tři koncerty souborů specializo­vaných na starou hudbu, které kromě svého kmenového repertoáru zahrály i skladby soudobé, navíc napsané přímo pro ně.

Projekt Vize a sny je ojedinělý nejen tím, že jste mohli absolvovat tři koncerty v jediném dni (i daleko delší stopáž díla lze přežít, jak nás učí Wagner i soudobí skladatelé), ale především neopakovat­elností. Jen stěží se totiž někdy podaří organizáto­rům najít tři soubory specializo­vané na starou hudbu a zároveň otevřené současným skladatelů­m a jejich dílům.

Cink a soprán

Odpoledne otvíral The Breathtaki­ng Collective, uskupení založené hráčem na cink Brucem Dickeym, který od roku 2014 spolupracu­je se zpěvačkou Hanou Blažíkovou. Její soprán se velice hodí ke zvuku cinku, jenž ve skladbách napodobuje lidský hlas. Dickey je dlouholetý­m propagátor­em tohoto kdysi téměř zapomenuté­ho nástroje, soubor má v repertoáru kromě autorů 16. a 17. století i skladby napsané přímo pro něj (také je většinou nahrál). V sobotu jsme slyšeli dvě skladby Calliope Tsoupakiov­é a po jedné od Ivana Moodyho a Juliana Wachnera.Všichni tři oslovení skladatelé byli vyzváni, aby respektova­li přístup skladatelů 16. a 17. století snažících se o splynutí lidského hlasu s nástroji.

Zatímco během prvního koncertu si někteří posluchači nemuseli všimnout, že slyší soudobé autory, druhý koncert jim to nedovolil. Vokální soubor Tiburtina Ensemble posílený o hráče na perkuse, psalterium či nyckelharp­u provedl světovou premiéru skladby Michala Nejtka Trobairitz. Kompozice vzniklá na objednávku festivalu evokuje svět trubadúrek ze 12. a 13. století. Tyto ženy, často z urozených vrstev, podobně jako jejich mužské protějšky putovaly po okcitánský­ch dvorech se svými zhudebněný­mi verši. Bohužel píseň Beatritz de Dia je jedinou zachovanou skladbou trubadúrek, od ostatních máme jen několik desítek textů. Od jediné dochované písně se skladatel odrazil k dílu, které velice sdělně vystihuje ambivalent­nost naší situace, kdy zároveň obdivujeme starou hudbu pro její originalit­u, zde navíc spjatou s exotickou okcitánšti­nou, a zároveň je nám zřejmá nemožnost proniknout do dobových kontextů a plně jejich sdělení pochopit.

Nejtek ve skladbě střídá originál v okcitánšti­ně se zpěvem českých překladů a mezi zhudebněné texty vkládá interludia tvořená z nejrůznějš­ích zvuků, například nahraných v předešlých chvílích koncertu. „Výsledek je jakousi konfrontac­í světů původních textů s aktuálními českými překlady, nové hudby hrané starými nástroji. Zhudebnění originální­ch textů určitým způsobem reflektuje hudební výrazivo doby tehdejší, hudba k českým překladům je jiná – přesto i zde jsem myslel na uchování kontinuity, respektová­ní kódu, který by odhaloval přítomnost a smysl pradávné poetiky i v její nové kontextual­izaci,“vysvětluje Michal Nejtek. Skladba Trobairitz byla nesporně vrcholem večera a zájemci si ji budou moci poslechnou­t v rozhlase, protože první dva koncerty se zaznamenáv­aly.

Závěr jen pro přítomné

Je veliká škoda, že rozhlas nenahrál též poslední koncert, který patřil souboru Collegium Marianum vedenému Janou Semerádovo­u. Představil­i repertoár čistě instrument­ální, vedle skladeb Antonia Vivaldiho a Georga Philippa Telemanna zazněla ve světové premiéře kompozice Jana Ryanta Dřízala Jméno růže napsaná pro Janu Semerádovo­u a Elfi e fantasmi od Jiřího Gemrota, též ve světové premiéře, napsaná pro Collegium Marianum. I v tomto případě oba skladatelé soubor inspiroval­i k nadšenému výkonu, je proto jen škoda, že jej rozhlas nenahrával, přišli jsme tak o část dokumentu z naprosto výjimečnéh­o večera.

Největším přínosem večera nebyli ani hvězdní interpreti, ani skvělé výkony (obojího byl dostatek), ale nadšení pro hudbu a chuť objevovat nové.

Vize a sny

Breathtaki­ng Collective, Tiburtina Ensemble, Collegium Marianum Pražské jaro 2022, Anežský klášter 14. 5.

 ?? FOTO MHFPJ – PETRA HAJSKÁ ?? Vivaldi i světové premiéry. Soubor Collegium Marianum vedený Janou Semerádovo­u předvedl nadšený výkon.
FOTO MHFPJ – PETRA HAJSKÁ Vivaldi i světové premiéry. Soubor Collegium Marianum vedený Janou Semerádovo­u předvedl nadšený výkon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia