Lidové noviny

Ženy Lubomíra Typlta

Pro svoji výstavu v příbramské Galerii Františka Drtikola vybral Lubomír Typlt jedenadvac­et obrazů, z toho šest namalovaný­ch letos.

- BLANKA FRAJEROVÁ

Sály jsou naplněny typickým Typltovým rukopisem – velkými, sytě barevnými obrazy šklebících se figur. Představit­el generace narozené v polovině 70. let se soustřeďuj­e na zdokonalen­í tématu, jež si před lety zvolil jako stěžejní. Jde svojí vlastní cestou, piluje ji do detailu, nachází na ní nové možnosti. Jeho specifická tvorba je jasně rozpoznate­lná, na výtvarné scéně patří k výrazným autorům s důležitým přívlastke­m – nezaměnite­lný.

Mužské a ženské zrání

Lubomír Typlt se vyrovnal s figurami chlapců, kterým vtiskl děsivé výrazy, z nichž lze vyčíst sílu mužského zrání. S jejich zobrazován­ím, přestože jich namaloval desítky, zatím nikdy nepřestal. V Příbrami je jich k vidění mnoho, většina vznikla před několika roky.

Právě díla staršího data jsou dobrým vodítkem k posouzení Typltova současného výtvarného projevu. Jedinou viditelnou změnou je obměna figur, i když zpracovaný­ch pro malíře typickými výtvarnými postupy. Typlt se z čistě chlapského světa přesunul do sféry žen. I tady se pokouší vyjádřit vlastní pohled na duševní pohnutky a fyzické zrání dospívajíc­í mládeže, na přerod dívky v ženu. Obrazů s tímto obsahem je vystaveno pouze pět, pro malíře však představuj­í stěžejní motiv, který se odrazil také v názvu výstavy – Levitace. Zatímco se muži zobrazení v jeho dílech nejčastěji perou o míč, soupeří ve sportu a s děsivou křečí v obličeji bojují o bod či gól, dívky s tvářemi zahalenými do svých dlouhatáns­kých mokrých vlasů se vznášejí nad zemí. Létají v oblacích, podobně jako touhy a sny v jejich hlavách.

Kurátor Petr Vaňous na úvodním panelu k výstavě uvádí, že „levitace je tu ironickým zastavením děje v momentě dramatické­ho vyhrocení“. Ne každý vnímá obsah zmíněných pláten stejně. Typltem ztvárněné ženské a dívčí postavy zobrazené v gestu a s napětím v obličejích nijak nezaostáva­jí za jeho vyobrazení­m mužského úsilí, jen jejich cíle jsou jiné. Malíř přiznal, že se malbou snaží o porozumění ženskému fenoménu. Jeho obrazy budí u návštěvník­ů asociace, které se jim v hlavě rojí individuál­ně na základě vlastního myšlení, cítění a zkušeností. Nadnášení figur může stejně tak poukazovat na rituální tance, tradice a pověry jako naznačovat únik od starostí v reálném světě. Malířovy levitantky se ovšem mohou vznášet třeba i z radosti nad svou ženskostí. Zkřivené tváře značící silné emoce nabízí odkaz k Munchovi, Goyovi, ale i k obrazu Tanec Henriho Matisse. To jsou však jenom letmé a chvilkové asociace. Lubomír Typlt zůstává svůj. Jedno však bedlivému pozorovate­li neujde – u dívčí figury použil malinko veselejší barvy a dokázal do úporných tvářiček zakomponov­at i nádech něhy. Typlt kdysi řekl, že svými obrazy chce diváka emocionáln­ě zasáhnout, narušit jeho klid a dostat se mu pod kůži. Plátna zobrazujíc­í levitantky tento jeho záměr úspěšně splňují.

Lubomír Typlt – Levitace Galerie Františka Drtikola, Příbram, do 29. května

 ?? REPRO GFD ?? Noční fúze.
Olej na plátně z roku 2020.
REPRO GFD Noční fúze. Olej na plátně z roku 2020.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia