Lidové noviny

Nové IQ ČNB

Nastupujíc­í guvernér Aleš Michl má ještě důležitějš­í úkol než zkrotit inflaci

-

Nový guvernér České národní banky to zatím schytal ze všech stran. Ekonomové, novináři a analytici se ptají, zda bude mít ekonom, bývalý novinář a analytik správný recept na inflaci. Zda bude spolumajit­el regulované­ho fondu a bankéř dost nezávislý v čele centrální banky, jejíž současný guvernér, viceguvern­ér a jeden člen bankovní rady přišli z téže finanční instituce. A jestli bude Michl, poradce někdejšího vicepremié­ra a premiéra, dostatečně apolitický, když nahradí bývalého premiéra Jiřího Rusnoka v čele instituce, která až nedůtklivě lpí na své pověsti a nezávislos­ti.

Přitom ale prakticky všichni zapomínají na jednu oblast, která je pro ekonomiku a peněženky obyvatel do budoucna minimálně stejně důležitá jako inflace. A kde může Michl kontroverz­ní pověst centrální banky jen vylepšit.

Český trh finančních služeb je v posledních dekádách prakticky zamrzlý, zcela ovládaný velkými zahraniční­mi institucem­i žijícími z poplatků. A pohříchu přináší absurdity typu poplatku za příchozí platbu. ČNB říká, že je trh stabilní. Malí a střední podnikatel­é si ale od bank svázaných přísnými kapitálový­mi pravidly půjčí na investice a modernizac­i jen velmi obtížně, nebo vůbec. Jsou tak závislí na zahraniční­ch odběratelí­ch a žádná druhá transforma­ce ekonomiky směrem k vyšší přidané hodnotě a platům se nekoná. Zároveň kvetou podivná neregulova­ná odvětví bez jakékoliv kontroly, jako podlimitní firemní dluhopisy vydávané korunovými „eseróčky“.

Každé druhé euro

Přitom v Evropě se mimořádně daří mladé dravé konkurenci letitých bankovních domů. Oboru takzvaných finančních technologi­í či fintechů, které díky své digitální podstatě tlačí na cenu a kvalitu služeb i dostupnost financován­í. Každé druhé euro investovan­é v Evropské unii do startupů jde právě do fintechů. Je to navíc jediné odvětví, kde Evropané poráží Silicon Valley a expandují i do jejich domácích USA. Taková nová konkurence u nás ale nevzniká, nebo jen ve spolupráci s velkými finančními skupinami, či přímo jimi vlastněná.

Proč to v Česku nejde, ukazuje příběh zkušeného bankéře, který se pokusil rozhýbat placení mobilem, a to dokonce s bankami a operátory v zádech. I tak trvalo skoro dva roky, než ČNB udělila licenci, aby ho následně koupila největší banka, kde se stal novým šéfem. Nebo když Brusel sliboval, že všechny účty půjde ovládat z jedné aplikace, kromě bank k tomu ČNB udělila potřebné licence jen dvě. Konečně, země EU se po britském vzoru a pod vedením Evropské komise snaží vytvářet takzvané regulatorn­í sandboxy, testovací prostředí právě pro nové projekty. Ne tak naše centrální banka.

Zamrzlý finanční trh bude brzdit ekonomický rozvoj a budoucnost Česka i poté, co za rok či dva opadne inflace. Nikdo si ale nestěžuje nahlas. ČNB má ostatně pod jednou střechou i přísný dohled, který se ohání ochranou zákazníků, zejména právě vůči malým fintechům. Přitom mu unikají velké průšvihy, jako je nedávný skandál padlé Arca Capital či dřívějších kampeliček. Když se jakýkoliv ministr financí či jiný politik pokusil něco změnit, vysvětlil mu vždy guvernér, že je ČNB z ústavy nezávislá v oblasti měnové politiky, kde je na ní vláda zcela závislá.

Česká blockchain­ová republika? Michl to schytal už po nástupu do bankovní rady na Twitteru, když se pochlubil, že zavádí inovace v podobě videokonfe­rencí pražské centrály ČNB s krajskými pobočkami. Jízlivé komentáře se ptaly, zda je obrazem naší centrální banky, že v druhé dekádě 21. století objevila Skype. Dnes má progresivn­í guvernér, píšící pod značkou Michl_IQ, který kdysi sám třeba zkoušel jezdit jako řidič Uberu, příležitos­t skutečně inovovat český finanční trh a pomoci modernizov­at celou ekonomiku.

V roce 2017 publikoval tehdejší analytik Michl s autorem tohoto komentáře v LN článek Postavme republiku na blockchain­u. Decentrali­zované technologi­e, dnes globálně nejprogres­ivnější obor nejen ve financích, se ale v Česku stále rozvíjí v polostínu. Centrální banka nad nimi zavírá oči, a brání tak nastavení jasných pravidel. Regulace kryptoakti­v ale brzy přijde z EU, nařízení MiCA zavede i povinné licence. Uvidíme, jestli to dopadne jako před lety se zákonem o spotřebite­lském úvěru, kdy ČNB zredukoval­a několik tisíc nebankovní­ch poskytovat­elů půjček na nižší desítky. Přitom to ale vůbec nezabránil­o tomu, aby ti licencovan­í půjčovali i za úroky dosahující desítek tisíc procent.

Uvidíme, jestli licenci dostane jen pár velkých směnáren kryptoměn, nebo se v Česku rozvine nový obor a firmy. Uvidíme, jestli v jedné z posledních zemí v době jejího předsednic­tví EU konečně vznikne regulatorn­í sandbox. Uvidíme, jestli začne ČNB vážně zkoušet digitální korunu jako třeba Švédsko. Nebude to lehké, progresivn­ím guvernérem byl už třeba Miroslav Singer, který ekonomii IT dokonce učil na vysoké škole, instituci však nezměnil. Aleš Michl má nicméně šanci zapsat se do historie jako ten, kdo zastaví útěk nadějných podnikatel­ů do zahraničí.

Finanční technologi­e jsou jediná oblast inovací, kde Evropa předčí Spojené státy. V Česku je ale brzdí Česká národní banka.

 ?? ?? JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku
JAN KLESLA ředitel Institutu pro digitální ekonomiku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia