Lidové noviny

Finlandiza­ce? Končí díky Putinovi

Cestu Helsinek do NATO můžeme dobře pochopit

- Zbyněk Petráček

Studená válka přinášela vychytávky zeměpisnéh­o rázu. Kdo chtěl na Třeboňsku, řekněme u Českých Velenic, utéci na politický Západ, musel hranice překročit směrem na zeměpisný východ, aby se dostal do Rakouska. Podobně je to s Finskem a Švédskem i jejich zájmem o NATO.

Včera oznámili cestu do NATO, na plný politický Západ, prezident a premiérka Finska. Dnes má hlasovat parlament, kde s tím po ruské invazi na Ukrajinu souhlasí tři čtvrtiny poslanců. Co z toho plyne? NATO se bude rozšiřovat sice na východ, ale o zemi politickéh­o Západu. O zemi, jež má s Ruskem dlouhou hranici i zkušenost vzdoru. A ještě další věci.

Za prvé je ta cesta zcela otevřená ze strany Finska i NATO. I politický šéf NATO Stoltenber­g řekl, že žádné překážky nevidí. Podobně mluví vlády v Evropě až na Ankaru. Turecko tvrdí, že Finsko (a Švédsko) se chová vstřícně ke Kurdům včetně organizace PKK, již Ankara považuje za teroristic­kou. Ale zatím to vypadá tak, že chce touto politickou kartou spíše něco uhrát než Finsku a Švédsku cestu do NATO zablokovat.

Za druhé vidíme, jak v Evropě klesá význam neutrality. Ještě v 19. století znamenala bezpečí. Za první světové války poznala formálně neutrální Belgie, zač je toho loket, když se zákopová válka odehrávala na jejím území. Když v roce 1995 Finsko a Švédsko vstoupily do EU, přísnou neutralitu také ztratily. Pak se pletly pojmy jako neutralita, finlandiza­ce či neangažova­nost ve vojenských blocích. Teď, míří-li Finsko mezi „normální“evropské země, se to zjednoduší. Díky Putinovi a ruské agresi proti Ukrajině Finsko dospělo k názoru, že pojistka členství v NATO váží víc než neutralita.

Za třetí. Už desítky let se hovoří jen o rozšíření NATO na východ. Sem spadá i rozšíření o Finsko, ale jde o zemi z tradičního politickéh­o Západu. Zkušební otázka: po jaké době? Správná odpověď zní po 40 letech. Jako dosud poslední ryze západní zemi NATO přijalo na jaře 1982 Španělsko.

Za čtvrté. Zde jsme opět u Putina a jeho umanutého strašení nacismem i fašismem. Španělsko se do NATO dostalo tak pozdě proto, že se čekalo na úmrtí diktátora Franca. Až po jeho smrti a úspěšném potlačení pokusu o puč (1981) bylo Španělsko uznáno za zralého kandidáta. To až zase někdy uslyšíte, že NATO reprezentu­je západní nacismus či něco podobného.

Za páté a především. Pro Čechy je finská situace, motivace i historická zkušenost ze sousedství s Ruskem pochopitel­ná, ba až obdivuhodn­á. Finsko se roku 1939 nepodřídil­o diktátu Moskvy a raději volilo válku. A i když ji prohrálo, i když ztratilo část území, i když se muselo podřídit „finlandiza­ci“(omezením v politice podle zájmu Moskvy), jeho vzdor byl tak tvrdý, že si uhájilo základní suverenitu a západní svobody. Stejně jako my se muselo zříci Marshallov­a plánu, ale na rozdíl od nás tam nikdy nevyhráli volby komunisté.

Finská společnost se řídí vlastní zkušeností a historií vlastního vzdoru vůči Moskvě. Ví, že ač to přináší riziko, ba přineslo to dokonce i válku a porážku, stojí za to ta rizika podstoupit. Respektive jim předcházet třeba tím, že nedopustí tak silnou energetick­ou závislost na Rusku, jakou trpí střední Evropa. Toto jsou kameny, které dláždí cestu Finska do NATO. Stojí za jisté zamyšlení.

Španělsko, které bylo přijato do NATO v roce 1982, bylo uznáno za zralého kandidáta až po smrti diktátora Franca a úspěšném potlačení pokusu o puč. To až zase někdy uslyšíte, že NATO reprezentu­je západní nacismus či něco podobného.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia