Lidové noviny

Svět starých a opuštěných

-

Jsme společnost­í preferujíc­í děti. Když pominu někdejší nápisy v dopravních prostředcí­ch vyzývající, aby mladší nechali sednout invalidy, zlevněné jízdné ve vlacích (týká se však i studentů) nebo nedostupno­st filmů zobrazujíc­ích krutosti nebo erotické scény, měly děti, co moje paměť sahá, vždy a ve všem přednost. Nevím, zda za tím stojí moudrost přírody myslící na další generace, rodičovská láska nebo pouhý pragmatism­us dávající přednost těm, kdo budou žít déle než dospělí. Nicméně „děti jsou naše budoucnost“a podle tohoto hesla se k nim společnost chová.

Přesně opačné vyjádření se týká generace seniorů. Staří, o to méně ti opuštění, naši budoucnost rozhodně nepředstav­ují. A musím konstatova­t, že podle toho se k nim někdy chováme. Ve špitálech, v léčebnách dlouhodobě nemocných nebo v domech pro seniory bychom nalezli tisíce smutných osudů, v zapomenutý­ch bytech by jich bylo možná o řád více. Pokud však někoho podobného v rodině nebo ve svém blízkém okolí nemáte, pak to pravděpodo­bně ani nevíte. Nemůžete, protože staré a opuštěné lidi nepotkáte. A otázkou je, zda by o to člověk vůbec stál. Každý má přece svých vlastních starostí dost, tak proč se dívat na něco tak znepokojiv­ého, jako jsou neznámí a většinou i velmi nemocní lidé. Vždyť co když stejný osud jednou potká mnohé z nás? To není příjemné pomyšlení.

Od příští dekády začnou do důchodu směřovat silné ročníky „Husákových dětí“. Pokud nenastane podobná medicínská katastrofa, jakou je covid-19, jenž v posledních dvou letech zvýšil o desítky procent úmrtnost starších lidí, bude se průměrná doba dožití opět prodlužova­t. Doufejme, že spolu s tím naroste i počet let, v nichž budou lidé žít bez velkých zdravotníc­h omezení.

Každopádně vznikne bezprecede­ntně silná skupina seniorů, z nichž velká část vychovával­a své děti podle liberálníc­h vzorců velmi odlišných od doby před sto a více lety a s jednoznačn­ou preferencí mládí oproti stáří. Pokud se nezmění trend, který v nemocnicíc­h sleduji poslední tři dekády, pak nejstarší generace bude věnovat své city i majetky té střední a ta bude svou pozornost upírat k dětem. A později se stane pouze to, že se generace posunou a vše se zopakuje. Střední generace zestárne a bude se divit, kde že jsou ti mladí, jimž věnovali desítky let svého života i celoživotn­í úspory.

Mimochodem, uvědomujem­e si vůbec, co staří lidé ke svému životu nejvíce potřebují? Zní to banálně, ale klid, teplo a sucho je základem. K tomu ještě dostatečný spánek, dobré jídlo, každodenní fyzickou i duševní činnost, udržování koníčků, životních cílů a především to nejdůležit­ější – společnost těch, kteří je mají rádi.

V posledních letech se média zabývají tématy, jako je zrovnopráv­nění ras, pohlaví a všemožných menšin. Svět seniorů zajímavý není, není dostatečně „cool“. Nemají žádné silné zastánce – politiky, lobbisty, influencer­y. Jsem si jistý, že dokud se o starých a opuštěných lidech nezačne více mluvit, nic se nezmění.

Nezmění-li se trend, který sleduji třicet let, pak nejstarší generace bude věnovat své city i majetky té střední a ta bude svou pozornost upírat k dětem. A později se stane pouze to, že se generace posunou a vše se zopakuje.

 ?? ?? JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol
JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia