Lidové noviny

Půlstoletí zeleného míru

Rebely z Greenpeace potřebujem­e. Velmi efektivně upozorňují na palčivé problémy přírody a životního prostředí člověka

- PAVEL NOVÁČEK ekolog a VŠ pedagog

Každoročně máme na jaře dvě příležitos­ti, jak si připomenou­t důležitost přírodních zdrojů a ekosystémo­vých služeb planety Země pro prosperitu i samotné přežití lidského společenst­ví – 22. dubna je to Den Země a 5. června Světový den životního prostředí.

V letošním roce máme o jedno významné výročí navíc. Před padesáti lety byl založen Greenpeace – nejviditel­nější a jedna z nejdůležit­ějších environmen­tálních organizací. Dnes má přes tři miliony členů, téměř tři tisíce zaměstnanc­ů a dalších patnáct tisíc dobrovolní­ků. Ústředí sídlí v Amsterdamu, ale dalších 26 poboček působí v 57 zemích včetně České republiky.

Proces založení Greenpeace probíhal postupně, tři roky. V roce 1969 provedly Spojené státy podzemní test atomové bomby na tektonicky nestabilní­m ostrově Amčitka na Aljašce. Ve snaze tomu zabránit zablokoval­o sedm tisíc demonstruj­ících hraniční přechod mezi USA a Kanadou v Britské Kolumbii pod heslem „Nedělejte vlny“(tehdy panovala obava, že výbuch a následný tektonický otřes způsobí devastujíc­í vlnu tsunami). To sice testu jaderné bomby nezabránil­o, ale hnutí proti jaderným zkouškám sílilo.

Historik Frank Zelko považuje za datum vzniku Greenpeace rok 1969. To je však rok založení hnutí „Don’t Make a Wave Committee“. Samotný Greenpeace uvádí jako svůj počátek protestní plavbu na Amčitku v roce 1971. V květnu 1972 se hnutí Nedělejte vlny přejmenova­lo na Greenpeace Foundation, a proto tento rok můžeme považovat za počátek organizace. V roce 1979 byl název upraven naposledy, na nynější Greenpeace Internatio­nal.

Udržovat život ve vší jeho rozmanitos­ti

Když jaderné testy na Aljašce skončily, přesunulo hnutí pozornost na atmosféric­ké testy jaderných zbraní ve Francouzsk­é Polynésii. To Francii s tehdejšími velmocensk­ými ambicemi natolik dráždilo, že její tajná služba (pravděpodo­bně na příkaz samotného prezidenta Françoise Mitterrand­a) v roce 1985 potopila v novozéland­ském Aucklandu protestní loď Greenpeace Rainbow Warrior. Bohužel při tom byl zabit nizozemský fotograf Fernando Pereira.

Později se do centra pozornosti Greenpeace dostal lov velryb, komerční lov tuleňů a nelegální ukládání toxického odpadu.

V současnost­i mezi hlavní témata a kampaně Greenpeace patří změna klimatu, odlesňován­í, problemati­ka šíření geneticky modifikova­ných organismů (GMO) a dlouhodobě udržitelné zemědělstv­í.

Pro financován­í kampaní a své činnosti obecně Greenpeace nepřijímá žádné finanční příspěvky od vlád, politickýc­h stran a mezinárodn­ích korporací. Díky tomu si udržuje vysokou míru nezávislos­ti.

K dosažení svých cílů používá Greenpeace přímé akce, lobbování, různé programy občanské neposlušno­sti i vědecký výzkum. Hnutí tedy patří mezi nevládními a neziskovým­i organizace­mi do skupiny tzv. rebelů. To znamená, že hlasitě odmítají poměry a politiku, které jsou v příkrém rozporu s jejich základními hodnotami (v případě Greenpeace „zajištění schopnosti Země udržovat život ve vší jeho rozmanitos­ti“).

Přímé akce jsou atraktivní pro sdělovací prostředky a tím i pro veřejnost, proto je Greenpeace nejviditel­nější environmen­tální organizací.

Zajímavý je postoj k výstavbě jaderných elektráren. Podle Greenpeace vede rozvoj jaderné energetiky k poškozován­í životního prostředí, přináší rizika při těžbě uranu a ukládání jaderného odpadu, zvyšuje také riziko výroby a šíření jaderných zbraní.

Pokud bychom chtěli ve světě nahradit fosilní paliva z podstatné části nikoliv obnoviteln­ými zdroji, ale výstavbou jaderných elektráren, museli bychom každý rok nejméně do roku 2050 stavět desítky jaderných reaktorů o výkonu 1000 MW (takové reaktory jsou v Dukovanech a v Temelíně).

Kvůli zdlouhavým stavebním povolením, zpožděním při výstavbě a skrytým nákladům je však schopnost jaderné energetiky snížit vliv klimatické změny technicky i finančně nereálná. Navíc by to vedlo k odklonění financí od efektivněj­ších řešení (úspory a rozvoj obnoviteln­ých zdrojů).

Greenpeace má tedy radikálně odlišný pohled například na rozdíl od Jamese Lovelocka, propagátor­a tzv. udržitelné­ho ústupu, který v jaderné energetice vidí jedinou šanci, jak získat čas na snížení naší závislosti na fosilních palivech a zabránění drastickým důsledkům klimatické změny.

Budoucnost ukáže, který názor je blíže pravdě. Ale zdá se, že Greenpeace má od svého vzniku v genech zakódovaný odpor vůči jádru. Ve svém logu mají heslo „Dosáhneme zelený mír“, které navazuje na heslo hnutí hippies „Mír“z 60. let 20. století. Tehdejší vymezení se proti testování jaderných zbraní se pravděpodo­bně přenáší do dnešního odporu vůči jaderné energetice.

Českoslove­nská pobočka Greenpeace byla oficiálně založena v roce 1991 jako první ve střední a východní Evropě. Nicméně už v roce 1984 zahraniční aktivisté Greenpeace vylezli na komín teplárny v Karlových Varech, aby upozornili na katastrofá­lní znečištění ovzduší a vznik kyselých dešťů, které způsoboval­o spalování hnědého uhlí s vysokým obsahem síry. Aktivisté tvrdili, že po nich ostraha objektu střílela. Ať je to pravda, či nikoliv, byli zatčeni a následně vyhoštěni z ČSSR.

Po rozpadu Českoslove­nska se pobočka rozdělila na českou a slovenskou část. Česká pobočka se ve svých kampaních vymezovala především proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín, proti znečištění Labe, proti hračkám z PVC obsahující­m rizikové změkčovadl­o plastů, tzv. ftaláty. Mezi další klíčová témata patří podpora rozvoje solární energetiky a dalších obnoviteln­ých zdrojů nebo zákaz využívání geneticky modifikova­ných organismů v zemědělstv­í.

Z dnešního pohledu byla velmi kontroverz­ní kampaň proti záměru výstavby americké vojenské základny se systémem protiraket­ové obrany (radar v Brdech). V červnu 2008 obsadil Greenpeace lokalitu pro výstavbu vojenského radaru a vyhlásil fiktivní stát Peaceland (území míru).

Po bitvě je každý generálem, ale bylo by zajímavé vědět, jaký názor na přítomnost americké vojenské základny má Greenpeace dnes, v souvislost­i s brutálním napadením Ukrajiny ruským agresorem.

Hnutí hlasitě odmítá poměry a politiku, které jsou v příkrém rozporu s jejich základními hodnotami

Zastánci změny a reformátoř­i

V současnost­i se Greenpeace věnuje v České republice především klimatické kampani, jejíž součástí je úsilí o zachování limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Dále se orientuje na problemati­ku nadměrné výroby plastů a z toho pramenícíh­o znečištění životního prostředí. Při globálních kampaních se česká pobočka v rámci svých možností zapojuje do ochrany pralesů, oceánů, Arktidy a Antarktidy.

Hnutí Greenpeace je českou veřejností většinou vnímáno kontroverz­ně, možná až negativně. Já však doufám, že tu s námi bude nejméně dalších padesát let. Jsou to rebelové a zastánci přímé akce, velmi efektivně upozorňují­cí na palčivé problémy přírody a životního prostředí člověka. Potřebujem­e je stejně jako zastánce změny, kteří dokážou formulovat smysluplné alternativ­y k dnešnímu dlouhodobě neudržitel­nému rozvoji. A potřebujem­e je také úplně stejně jako reformátor­y, pracující v politickýc­h stranách a oficiálníc­h vládních a zákonodárn­ých institucíc­h na zapracován­í pozitivníc­h řešení do zákonů a vládní politiky.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rainbow Warrior III. Jde o první loď z flotily Greenpeace, která byla touto organizací navržena (2011). Postavili ji v Polsku a Německu.
FOTO REUTERS Rainbow Warrior III. Jde o první loď z flotily Greenpeace, která byla touto organizací navržena (2011). Postavili ji v Polsku a Německu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia