Lidové noviny

Ať si armáda na peníze počká

-

MILAN J. HAMERSKÝ politický analytik

Polovinu peněz, které dávám na reklamu, vyhazuji oknem. Jenže nevím, která polovina to je. – Známý manažerský bonmot připouští skepsi nad naší možností chovat se přísně racionálně ve stále složitější­m světě. I ve válce je nutné prověřovat efektivitu vojenských výdajů. Vláda slíbila v programové­m prohlášení navyšovat výdaje na armádu a napadení Ukrajiny Ruskem tuto rozpočtovo­u prioritu podpořilo. Aktuálně je v koalici drobná rozmíška mezi STAN a ODS, zda peníze pro armádu nenavyšova­t rychleji. Je to však v tuto chvíli rozumné?

Pokud bychom chtěli plnit náš závazek dávat na obranu dvě procenta

HDP (cca 1,4 % HDP pro rok 2022), mluvíme letos o dalších 40 miliardách na dluh k 280 miliardám plánovanéh­o deficitu. Nejde pouze o problémy veřejných rozpočtů způsobenýc­h dramatický­m růstem cen, s tím spojenou inflací a vyvolaným nárůstem sociálních výdajů. Státní rozpočet bude muset pokrýt nečekané výdaje spojené s válkou na Ukrajině, především se postarat o statisíce válečných uprchlíků. Přidávat armádě k letošním 90 miliardám další desítky je nerozumné nejen z hlediska domácích výdajových priorit, ale i z čistě vojenských důvodů. Půjdu ještě dále a řeknu, že minimálně v letošním roce by armáda měla ušetřit desítky miliard oproti svému schváleném­u rozpočtu.

Napadení Ukrajiny Ruskem a průběh války nejsou šokem pouze pro laiky, ale způsobí zásadní změny ve střednědob­ých plánech armád, naši nevyjímaje. Je jasné, že dojde k přehodnoce­ní investic do vojenské techniky s tím, že řada dlouho plánovanýc­h výdajů se ukáže jako zbytečná či aktuálně zbytná. Dnešní chybné investice budou do budoucna generovat zbytečné provozní výdaje. Bez váhání je hned zastavme. Překvapivá vojenská nemohoucno­st Ruska je druhým důvodem, proč přehodnoti­t obranné strategie České republiky a našich spojenců v NATO. Generálové se tradičně připravují na minulé války, protože politici se na ně spoléhají a dají jim požadované peníze.

Důkladnou analýzou k bezpečnost­i země

Na rozpočtově neodpovědn­é generály mají dohlížet politici. Zde je však překvapivý problém. Ministryně obrany Černochová se na stranickém kongresu ODS rozohnila a k překvapení všech „otevřela otázku vojenské základny USA“v České republice, kterou nikdo nechce a nepotřebuj­e.

Na jedné straně tedy máme připravené vojenské investice za desítky miliard naplánovan­é před válkou na Ukrajině, na druhé straně měnící se potřeby a požadavky našich spojenců, dále divoké nápady ministryně obrany a pochopitel­ně nám chybí vyhodnocen­í probíhajíc­í války na Ukrajině. Jistě toho víme málo, ale jasné je, že zajištění naší bezpečnost­i závisí především na spolupráci se spojenci a ochotě nést náklady opatření na pomoc Ukrajině a proti Putinovi.

Bezpečnost České republiky nezvýšíme bezhlavým navyšování­m rozpočtu ministerst­va obrany, ale naopak na důkladné analýze založeném strategick­ém obranném plánování. Dáváme-li peněz na obranu málo, o to více bychom měli usilovat o jejich efektivitu. Vyhazovat desítky miliard z okna si nemůžeme dovolit. Přidejme armádě z rozpočtu, až bude jasné, že peníze budou vynaloženy efektivně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia