Lidové noviny

Ceny energií dál rostou

Situaci na trhu ilustruje nový ceník, který vychází z nabídky konkurence. Prudce zdražil

- ROMAN ŠITNER

Společnost E.ON, druhý největší dodavatel elektrické energie pro české domácnosti, zveřejnila nový ceník Moje ceny pod kontrolou. Zákazníkům má garantovat, že nikdy nebudou platit víc, než je aktuální průměr cen na trhu. Tentokrát ale nepřináší slevu, nýbrž násobné zdražení (viz grafika).

Tarif měl v minulosti velkou reklamní kampaň. Sliboval, že zbaví zákazníky velké starosti, že už nebudou muset sledovat, jaké ceny mají jiní dodavatelé a budou moci zůstat v klidu, že neplatí zbytečně moc. E.ON každý rok ceny přepočítáv­á a případně upravuje.

Nový ceník ukazuje, jak dramaticky se změnila situace na trhu s energiemi během posledního roku. Ceny samotné elektřiny a plynu jsou v něm prakticky trojnásobn­é oproti loňsku. I takový růst dle metodiky garantuje, že zákazník stále platí méně, než je průměr konkurence. Paradoxně je ale dražší, než platí ti, co jsou u E.ON na dalších cenících – na ně situace na burze dopadá se zpožděním a průběžně. Kdo tedy chtěl mít jistotu, že neplatí zbytečně moc, platí teď víc.

Noví jsou bití nejvíc

Tarif se počítá dle toho, co nyní nabízí deset největších dodavatelů na trhu. Právě to je ale nyní problém. Řada ceníků se stala podpultový­m zbožím a mnohdy se k nim nejde dostat. Zbývají tak ty dražší. Změnu způsobil i říjnový pád skupiny Bohemia Energy, která ještě před rokem držela průměry níže.

V současnost­i je na tom u dodavatelů energií nejhůře nový zákazník. Všechny výhodnější smlouvy jsou určené pouze pro stávající klienty. Platí to i pro E.ON. „Pro nové zákazníky nyní nabízíme jen produkt s fixací na dva roky,“uvedla mluvčí společnost­i Martina Slavíková. Tento tarif je dražší než ceny „pod kontrolou“, ale obsahuje možnost využít služby elektrikář­e v hodnotě tři tisíce korun ročně.

ČEZ je nyní jediný velký dodavatel, který dokáže i lidem „z ulice“nabídnout smlouvu na dobu neurčitou. Ostatní chtějí úvazek alespoň na rok, obvykle však na dva roky. Řada firem lov nových zákazníků zcela vzdala. Například Pražská plynárensk­á, která ještě nedávno posilovala v dodávkách elektřiny, už v této oblasti nenabízí nic. To je v současnost­i pochopitel­né.

Vysoké ceny vzešlé z burz s energiemi dopadají na obchodníky hned dvakrát. Nakupují-li za draho, musejí skládat i záruky, že elektřinu či plyn skutečně odeberou a neutečou bez placení, pokud cena prudce klesne (například ukončí činnost a založí nového dodavatele). Pokud by elektřina začala na další období zlevňovat, museli by obchodníci, kteří v minulých měsících nakoupili za draho, dodat ještě více hotovosti jako záruky.

Pro koncového zákazníka to znamená, že si může vybírat z omezené nabídky a obchodníci po něm budou chtít větší závazky a také vyšší cenu, která pokryje i rizika dalšího vývoje. Ceny plynu i elektřiny na burze stoupají od loňského léta. Impulz pro ještě strmější růst dodala válka na Ukrajině. Samotný plyn na příští rok je nyní pětkrát dražší, než byl před rokem, elektřina stojí čtyřikrát více. Lidé to většinou ještě naplno nepocítili, protože dodavatelé nakupují postupně. „Na velkoobcho­dních trzích nakupujeme dopředu a průběžně,“popisuje Slavíková. Průměrná cena s každým dalším nákupem však postupně roste. Oslovené energetick­é firmy tvrdí, že další zdražování zatím neplánují. „Elektřinu v našich hlavních produktech teď zdražovat nechceme. Velkoobcho­dní ceny jsou však opravdu velmi vysoké a ne vše se promítlo do konečných cen. Uvidíme, jak se situace vyvine dál,“uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Jak vypadá cena pod kontrolou

Ceník společnost­i E.ON Moje cena pod kontrolou vychází z aktuální situace na trhu. Elektřina E.ON ČEZ Plyn E.ON ČEZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia