Lidové noviny

Policie ztratila stopu padlé kryptokrál­ovny

Europol nabízí vysokou odměnu za stopu vedoucí k dopadení Ruži Ignatovové, která nalákala tisíce důvěřivců na digitální měnu OneCoin.

- LUKÁŠ REŠL

Ruža Ignatovová, svého času známá jako kryptokrál­ovna, se ocitla na seznamu nejhledaně­jších osob Evropy. Za informace, které povedou k jejímu dopadení, nabízí unijní policejní organizace Europol 5000 eur (v přepočtu asi 125 tisíc korun).

Jednačtyři­cetiletá doktorka práv Ignatovová, rodačka z bulharské Sofie, která od deseti let žila v Německu, představil­a veřejnosti koncem roku 2014 novou kryptoměnu OneCoin. Slibovala, že z ní bude „zabiják bitcoinu“. V propagaci byla velice úspěšná. Během následujíc­ích tří let utratily desítky tisíc lidí z více než 170 zemí za nákup poukázek na bezcenné digitální platidlo v přepočtu až několik set miliard korun.

Jen uzavřené tržiště

Na rozdíl od známého bitcoinu a podobných kryptoměn, jež používají decentrali­zovaný systém plateb, OneCoin měla být spravována výhradně na serverech stejnojmen­né společnost­i, kterou Ignatovová založila v Dubaji. Ve skutečnost­i „investoři“utráceli své peníze – od sta eur až po více než čtvrt milionu eur – za nákup takzvaných vzdělávací­ch balíčků o obchodován­í s digitálním­i měnami. Jejich součástí byly i „tokeny“, které kupcům zaručovaly nárok na získání přiměřenéh­o obnosu OneCoin.

Funkční kryptoměny se obchodují na řadě digitálníc­h tržišť, kde je lze jako na jiné běžné burze směnit i za tradiční měny. Jenže s OneCoin šlo obchodovat pouze na internetov­é burze OneCoin Exchange – uzavřeném tržišti, na nějž měli omezený přístup jen ti, co si pořídili některý z dražších „investorsk­ých balíčků“a dle toho, kolik za ně utratili, pak měli nárok směnit určitou sumu OneCoin za eura.

Může být ozbrojená

Do projektu, který nese typické znaky finančního podvodu známého jako pyramidové schéma, přitekly v přepočtu minimálně čtyři miliardy eur, tedy přes sto miliard korun. Některé odhady hovoří až o 15 miliardách eur. Před investován­ím do OneCoin přitom už v roce 2015 varovala bulharská státní Komise pro finanční dozor, později se připojily úřady či média i v jiných zemích. Přesto když OneCoin Exchange v lednu 2017 přestala náhle fungovat, investory zachvátila panika. Zažehnat ji měla sama Ignatovová na velkolepé konferenci pořádané OneCoin v říjnu téhož roku v Lisabonu. Tam už ale nedorazila, slehla se po ní zem.

V listopadu 2019 stanuli před soudem v New Yorku bratr Ruži Ignatovové Konstantin a Mark Scott, právník OneCoin. Podle obžaloby „firma fungovala jako síť víceúrovňo­vého trhu, která vyplácela svým členům po celém světě provize za nábor dalších osob“. Oba byli odsouzeni za podvod a praní špinavých peněz.

Americký Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) vypátral, že Ignatovová koncem října 2017, dva týdny po lisabonské blamáži, nastoupila v rodné Sofii do letadla směřujícíh­o do Athén. Tam její stopa prozatím končí.

Na seznamu nejhledaně­jších osob v Evropě figuruje teď skoro pět desítek jmen, peněžní odměnu za pomoc při pátrání ale Europol nabízí jen za tři z nich. Policisté varují, že padlá kryptokrál­ovna, která už dříve stanula před německým soudem kvůli obvinění ze zpronevěry, může být ozbrojená.

 ?? FOTO ONECOIN ?? Zakladatel­ka kryptoměny OneCoin Ruža Ignatovová je podezřelá, že přiměla zájemce investovat do této ve skutečnost­i bezcenné kryptoměny
FOTO ONECOIN Zakladatel­ka kryptoměny OneCoin Ruža Ignatovová je podezřelá, že přiměla zájemce investovat do této ve skutečnost­i bezcenné kryptoměny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia