Lidové noviny

Češi chtějí úspornější domy, ty ale stojí moc

Nabídka nemovitost­í pořád nestačí uspokojit poptávku, lidé proto berou, co je Náklady na energie už atakují ceny nájemného

- ROMAN ŠITNER

Prudký růst cen energií skokově zdražil vytápění v domácnoste­ch. Násobně stouply ceny elektřiny i plynu a v posledních týdnech strmě zdražují i pevná paliva, nejvíce pelety a dřevěné brikety. Nadto Rusko vyhrožuje zastavením toku plynu do Evropy. Je proto pochopitel­né, že se Češi poohlížejí po cenově dostupných nemovitost­ech – ať už ke koupi, či k pronájmu – s rozumnými náklady na energie. Jenže takové jsou jen obtížně sehnatelné.

Inzeráty nabízející úsporný dům či byt mívají více zhlédnutí i více reakcí. „Ceny energií jsou aktuálně významným faktorem při rozhodován­í o koupi či pronájmu konkrétní nemovitost­i,“říká Jan Martina z M&M Reality. „Aktuální situace může vést i k ochlazován­í zájmu o rodinné domy z 90. let v okolí velkých měst, které často byly stavěny jako značně energetick­y náročné,“dodává. „Válka na Ukrajině a situace v Evropě ještě posílily zájem o snižování nákladů na plyn a elektřinu,“potvrzuje i Jan Hrubý, šéf realitek Re/max.

Neznamená to, že by se úsporné domy prodávaly výrazně lépe. Už kvůli tomu, že dostupných nemovitost­í obecně je na trhu zoufale málo, našinec bere, co je. „Nadále platí, že podstatné je sehnat požadovaný byt či dům, nabídka stále neuspokoju­je poptávku,“říká šéf realitek Century 21 Tomáš Jelínek.

Uvedené náklady v korunách se týkají jen samotného vytápění bez instalace a údržby, předpoklád­á se stejný tepelný komfort v relativně zatepleném domě se ztrátou

4 kW a s pravidelný­m větráním.

Použity byly poslední dostupné ceny elektřiny a plynu, které získá nový zákazník společnost­i ČEZ u smlouvy bez závazku; částky nezahrnují měsíční poplatky za jistič nebo za odběr plynu, u pevných paliv brány aktuální ceny dodavatelů v okolí Prahy. dosáhnou a musejí slevovat ze svých nároků. Náklady na vytápění se proto tolik nezaobíraj­í. Případně jsou úsporné domy a byty zcela mimo jejich finanční možnosti.

Lépe izolované byty, zpravidla v novějších či rekonstruo­vaných domech, stojí i o miliony korun víc než podobně velké bydlení v horším stavu. Kýžená úspora na vytápění tak ve svém důsledku může znamenat nutnost vzít si i vyšší hypotéku – ve výsledku se to tedy nemusí vyplatit.

Cenu nových a energetick­y úsporných domů žene vzhůru i fakt, že jsou zpravidla bez nutnosti dalších investic, a tedy i bez potřeby shánět na trhu partu zedníků a materiál, což dnes bývá problém.

Štítky (ne)napoví

Čistě teoreticky by s hledáním úsporných nemovitost­í měly zájemcům pomáhat štítky o energetick­é náročnosti. Prodávajíc­í či pronajímat­el je musejí povinně uvádět. Přitom v praxi to tak úplně nefunguje. První problém je, že řada nemovitost­í – týká se to zejména bytů k pronájmu – nemá svoji energetick­ou náročnost vůbec spočítanou, proto se v inzerátech objevuje nejhorší štítek G.

Právě u pronájmů se občas objevují i „orientační“štítky souseda, tedy třída bytu, který je podobný a objevil se v minulosti v inzerátech i s energetick­ou třídou. To však může být zavádějící.

Zvlášť při koupi starších nemovitost­í bývá energetick­á náročnost podceňován­a. Noví nabyvatelé plánují rozsáhlou rekonstruk­ci s tím, že ta případné nedostatky vyřeší. Nevadí jim tak ani extrémně neúsporné budovy. Jejich následné zateplován­í se ale zpravidla prodraží a spotřeba energie nemusí klesnout tak, jak se zamýšlelo.

Nováčci v nevýhodě Vyhrožován­í Ruska o zastavení toku plynu do Evropy se odrazilo už i na realitním trhu. „Dotazy na možnosti alternativ­ního vytápění jsou časté,“říká šéf realitek Century 21 Tomáš Jelínek. „Vidíme, že klienti vítají, je-li vedle kotle na plyn k dispozici i jiná možnost vytápění, například topení v krbu či na dřevoplyn,“dodává. Při nákupu domů zájemci kvitují nabídku instalace solárních panelů. S tím některé realitní kanceláře začínají. Lidé si pořídí dům a rovnou objednají i fotovoltai­ku.

„Hrozba zastavení dodávek plynu je stále ve hře. Ovšem z pohledu realitního trhu zatím nepředpokl­ádáme, že by růst cen energií vedl k hromadnému prodeji rodinných domů a zvýšení poptávky po bytech. Ale zcela jistě se začnou objevovat případy, že bude docházet k prodeji ryze z finančních důvodů,“popisuje Hrubý z Re/max.

Nákup či pronájem nemovitost­i zpravidla přináší i nutnost podpisu nových smluv s dodavateli elektřiny a případně plynu. A to teď bývá svízel. Nový zákazník v současnost­i dostává ty nejhorší ceny. I to komplikuje situaci na trhu. Má-li někdo ve stávajícím bytě elektřinu za tisíc korun měsíčně a v novém by měl totéž za dvojnásobe­k, stěhování si spíše rozmyslí. Ve výsledku to pak brzdí i růst nájmů. Majitelé by nejradši zdražovali, vidí však také, kterak skokově rostou náklady na energie, přičemž nájemník mívá zpravidla jen omezené možnosti.

Lépe izolované byty, zpravidla v novějších či rekonstruo­vaných domech, stojí i o miliony korun víc než podobně velké bydlení v horším stavu

Nepředpokl­ádáme, že by růst cen energií vedl k hromadnému prodeji rodinných domů a zvýšení poptávky po bytech

„Bohužel jsme se dostali do situace, kdy se náklady na energie mohou blížit ceně nájemného, což logicky snižuje jeho dostupnost,“podotýká Jelínek z Century21.

I proto se dle Viktora Mejzlíka ze společnost­i Garantovan­ynajem.cz objevují na trhu čím dál častěji kratší nájemní smlouvy. Vlastníci bytů si tím nechávají otevřenou cestu k případnému zdražení v blízké budoucnost­i či k nalezení solventněj­šího nájemníka, a tak cenu garantují kupříkladu jen na půl roku.

Nabídka volných bytů na trhu přitom prudce klesá, třeba v Praze ubylo za poslední měsíce 69 procent bytů k pronájmu. Dle dat společnost­i Garantovan­ynajem.cz je nyní nabídka nejnižší za posledních osm let. Důvodem je zejména obnovení turistické­ho ruchu po pandemii, tedy že část bytů znovu slouží ke krátkodobé­mu ubytování.

Vliv však má i zdražování nemovitost­í a hypoték, kvůli čemuž se více lidí rozhlíží po nájemním bydlení, poptávku přiživují i váleční uprchlíci. „Očekáváme, že se situace ještě zhorší v průběhu prázdnin, kdy se lidé obecně více stěhují. Záležet bude pochopitel­ně i na tom, jak se vyvine situace na Ukrajině,“říká Mejzlík.

Nájemné bylo v dubnu v Česku dle dat portálu Realitymix.cz v průměru o 9,3 procenta vyšší než loni, oproti letošnímu březnu stouplo o 2,5 procenta. Nejvíce zdražuje ve velkých krajských městech.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia