Lidové noviny

Češi si kupují bazény jako na Západě

- LENKA D. JANČAROVÁ

Nutná doba pro pořízení bazénu na letošní léto se krátí. Ale jejich zastřešení od společnost­i Albixon je už prakticky nedostupné. Jeden z největších evropských výrobců bazénů a příslušens­tví totiž bojuje s nedostatke­m hliníku a konektorů. Ten započal už za pandemie a ruská agrese na Ukrajině ho nadále prohlubuje.

LN Je Česko bazénová velmoc?

Ano, údajně jsme v top trojce po Francii a Španělsku.

LN Čím to je, že jsou Češi takoví milovníci bazénů?

Já si to vysvětluji několika důvody. Tím prvním je, že pořád cestujeme méně než třeba Němci. Zároveň nemáme moře, a tím u nás kvalita veřejného koupání není na příliš vysoké úrovni. Vedle toho Češi mají rádi své soukromí na zahradě, kde jsou za plotem s rodinou a mají tam svůj klid.

A posledním důvodem je fakt, že Češi jsou velmi racionální v oblasti investic, budujeme domečky a rádi do nich investujem­e. Bazén se jednoznačn­ě stal investicí, která zvyšuje hodnotu nemovitost­i.

LN Kolik v Česku za rok prodáte bazénů?

Za rok prodáme 1000 až 1500 bazénů. Česko je velmi stabilní trh a rok od roku je to podobné. Naproti tomu na Západě během covidu poptávka vystřelila, konkrétně v Německu, v Norsku, ve Švédsku a ve Francii. Německo je náš největší trh a tam byl ten boom opravdu markantní – což přisuzuji tomu, že Němci nemohli tolik cestovat a oni jsou cestovatel­ský národ.

LN Jak vypadá typická poptávka českého zákazníka?

Dříve jsme vnímali rozdíly v poptávce u nás a v zahraničí, ale za poslední rok se to hodně sjednotilo. To, co dodáváme do Česka a na západní trhy, je dnes vlastně totožné.

Nejprodáva­nější je bazén o rozměru tři krát šest metrů v bílé barvě. Bílá je na vzestupu již několik let v řadě. Při správné kvalitě vody totiž vytváří takovou lehce namodralou barvu. Oblíbený je přelivový bazén, protože při koupání v něm máte pocit nekonečné hladiny a cítíte se jako v hotelovém resortu.

Populární je nižší typ zastřešení s moderní ostrou hranou, které elegantně zapadne do zahrady. Co se technologi­e týče, lidé stále častěji volí slanou úpravu vody.

LN Skutečně slanou vodu?

Ano, ještě před deseti lety, když jsem tady začínal, to bylo něco výjimečnéh­o. To byl slaný třeba jeden z deseti bazénů. Teď je to naopak, tedy devět z deseti zákazníků chce slanou úpravu vody.

LN Čím to podle vás je?

Chybí nám moře a mírně slaná voda v bazénu alespoň trochu mořskou atmosféru vytváří. Technicky založený člověk také většinou řeší, jak moc se o bazén bude muset starat. U slané úpravy vody nabízíme i automatick­é varianty, které šetří čas. Pokud toto řešení nemáte, musíte měřit hodnoty, do plováku dávat tablety a kvalitu vody více hlídat.

Když budeme zvažovat i otázku provozních nákladů, údržba slaného bazénu je dokonce levnější, protože ušetříte na bazénové chemii. Já sám jsem přešel z klasické úpravy na slanou a nelituji.

LN O kolik je to dražší?

Pokud to porovnávát­e s deset až 20 let starou technologi­í úpravy vody, tak je tam rozdíl asi 20 tisíc korun ve vstupních nákladech. Z dlouhodobé­ho pohledu se vám však tato investice vyplatí – šetříte náklady na údržbu i svůj čas.

LN Kolik průměrně český zákazník utratí za nový bazén?

Asi 200 až 250 tisíc za bazén s kompletní technologi­í, k tomu bych rovnou připočítal sto tisíc na zastřešení. Zastřešení doporučuje­me všem zákazníkům. Umožňuje totiž využívat bazén mnohem delší dobu. Máme spočítáno, že se můžete koupat až sedm měsíců v roce, pokud si pořídíte zastřešení spolu s tepelným čerpadlem. Zastřešení pomáhá udržovat teplotu vody, zabraňuje jejímu přirozeném odparu a můžete se koupat i za nevlídného počasí.

LN Jaké jste měli v loňském roce tržby?

Měli jsme rekordní rok a ve srovnání s rokem 2020 jsme narostli asi o 20 procent. Přiblížili jsme se částce 1,8 miliardy korun.

LN Vody je na světě nedostatek a někdo může vnímat vlastní bazén na zahradě jako plýtvání. Jak argumentuj­ete ekologům?

Máme v nabídce bazén, který se nemusí vypouštět a voda v něm při správné údržbě vydrží několik sezon. Lidi se navíc teď ve velkém otužují, takže bazén může plnit funkci po celý rok, nemusí to být jen sezonní záležitost.

LN Řekněme, že se teď rozhodnu, že si chci na zahradu pořídit bazén a ještě letos v létě se v něm koupat. Jak dlouho budu čekat?

Záleží na tom, kdy zákazník přijde, protože třeba loni byla poptávka enormní a doba dodání mohla být až půl roku. Teď se to hodně stabilizov­alo. Když zákazník přijde během května, tak by mohl teoreticky v červenci ukládat bazén. U zastřešení je to s dostupnost­í o něco horší, tam už by bylo dodání spíš až po prázdninác­h.

Pořízení bazénu je jako investice. Stále častěji si Češi pořizují bazén právě s vidinou zhodnocení svých obydlí, říká Zdeněk Vosolsobě, ředitel společnost­i Albixon.

LN Zvládáte letošní poptávku uspokojit?

Zvládáme, a to i přes výrazné turbulence v dodavatels­kém řetězci, jež v poslední době zažíváme. Letos očekáváme, že z hlediska dodávek materiálu to bude ještě o něco horší, ale díky zkušenosti z předchozíh­o roku jsme se na to lépe připravili.

Nejvíce nám chybí hliník na zastřešení bazénů. Nedostatek začal během covidu a teď to prohloubil­a krize na Ukrajině. Navíc bojujeme s nedostatke­m konektorů.

LN Jakého materiálu evidujete největší nedostatek?

Největší problém je u hliníku. Nedostatek začal už během covidu a teď to prohloubil­a krize na Ukrajině. Kvůli ní navíc bojujeme s nedostatke­m konektorů, což nám komplikuje uvedení na trh naší novinky Moover – elektropoh­onu pro zastřešení. Z důvodu nedostatku konektorů si zákazníci budou muset na tuto novinku počkat o několik měsíců déle.

LN Vzrostla cena hliníku?

Ano, o desítky procent. Tam to již není jen o tom, že všechno zdražuje, ale výrazně se zhoršila i dostupnost. My jsme včas začali systematic­ky pracovat na úrovni zásobování, a tím jsme dokázali udržet výrobu v běhu.

LN O kolik jste museli zvednout ceny?

Jak vyplývá z již řečeného, nebyli jsme bohužel schopni udržet stávající ceny. Průměrně jsme byli nuceni zdražit o deset procent. Je to strašideln­é říct, ale mám pocit, že už jsme si na to všichni trochu zvykli. Poslední dva roky jsou opravdu extrémní a turbulence začíná být slabé slovo. Trh si ještě neoddechl od covidu a přišel konflikt na Ukrajině...

LN Jak dlouho trvá vyrobit jeden bazén?

Může to být třeba jen 15 hodin, ale i 50. Záleží, o jaký typ se jedná. My vyrobíme podstatně víc zastřešení než bazénů, zhruba trojnásobn­ě. Je to dáno logistikou. Zastřešení je v tomto ohledu vhodnější, protože ho dokážeme dodávat v boxu, který si poté zákazník sám složí na zahradě. Na kamion jich dáme třeba 15, zatímco bazén je v kuse, což znamená, co kamion, to jeden bazén. U zastřešení máme jednoduše větší dosah.

To nám umožňuje zastřešení posílat kontejnere­m i do Kanady nebo do Velké Británie, dají se navíc použít na všechny značky bazénů, nejsme vázáni jen na naše výrobky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia