Lidové noviny

Odhadnutel­né a neodhadnut­elné

-

Něco se dá dopředu odhadnout, jak to dopadne. Nemusíte mít o věci hluboké znalosti. Stačí mít základní informace a poslouží vám rámcové znalosti toho, jak to chodí. Tak třeba jsem minulý týden zahlédl zprávu, že v sobotu se bude pořádat soutěž Eurovize. Vzpomněl jsem si, že je to ta soutěž, co ji před nějakou dobou vyhrála ta zpěvačka s plnovousem, a hned mě napadlo: no jo, to vyhraje Ukrajina. No a vyhrála to Ukrajina.

Jindy jsem zavadil o zmínku, že Jarek Nohavica bude mít v ótůčku koncert. No jo, řekl jsem si. Bude zase vyprodáno a v médiích dostane baštonádu, protože nevrátil Puškinovu medaili. Zatímco Eurovize a její písňová soutěž mi může být ukradená, Nohavicu mám rád a celá ta mela kolem něho mi lhostejná není. K úspěchu mu blahopřeju a pokud jde o to přijímání a vracení medailí, myslím si, že kdyby Nohavica byl z těch lidí, co chodí po světě s nasliněným prstem a sbírají a pak zase vracejí medaile, jak kdo chce, nebyl by to básník toho formátu, jaký je. Byl by to úplně jiný člověk s jiným srdcem. Lidi by ho nemilovali, jako ho milují a nevyprodal­i by O arénu: řečeno s klasikem, kdo z vás to má, dámy a pánové?

Propadáme se do těžké doby. Patří k tomu i gesta, jako třeba je to vítězství Ukrajiny v Eurovizi. Mnohem víc bych si přál, aby zvítězila ve vnuceném boji s ruskými hordami a vymetla je ze svého území. Kauzální spojení tu ale není. Kdyby soutěž Eurovize vyhrál kdokoli jiný, na výsledku války by to nezměnilo nic. Ale na druhou stranu, nepodceňuj­me gesta.

Vezměme jiný příklad, ve Finsku začalo mistrovstv­í světa v hokeji. Rusko i Bělorusko byly z něho vyloučené už v únoru. To taky bylo odhadnutel­né, jakmile válka začala. Na druhou stranu, jakpak by asi probíhalo jakékoli utkání s Ruskem na kterémkoli stadionu v zemi, která v důsledku ruského válečného zločinu vstupuje do NATO? Na hřišti by byli Rusové a mezi nimi – i to je odhadnutel­né – by se nejeden ozdobil písmenem Z. S tím se přece dá dopředu počítat. I to je odhadnutel­né gesto. Nebyla by to dobrá atmosféra a chválabohu, že k tomu nedojde. Sportovní hodnota mistrovstv­í bezpochyby utrpěla, ale tohle je ztráta skutečně zanedbatel­ná ve srovnání s těmi ostatními.

Co je tedy neodhadnut­elné? Eurovize ani hokej mě nezajímají. Zato napjatě sleduju, jak se rýsuje spolupráce naší země s Polskem, a moc jí fandím. Plynová trubka mohla být už dávno. Podaří se ji postavit teď, bez zlodějen a skandálu? Vojenská spolupráce je nabíledni. Fungovala za druhé světové v Anglii, mohla by fungovat jako součást hráze proti třetí světové v Evropě. Podaří se to? Opakuji, je to neodhadnut­elné. Jsme na půdě činů, mimo zavedené rituály gest. Ano, byl bych rád, kdyby Nohavica mohl mít koncert v Polsku, ale třeba společné manévry naší a polské armády by mi udělaly mnohem větší radost.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia