Lidové noviny

Scholz teď není tahounem

- ROBERT SCHUSTER

Volební kampaň v nejlidnatě­jší německé spolkové zemi, v Severním Porýní-Vestfálsku, emočně zcela přebila válka na Ukrajině, soudí německý politolog Jürgen W. Falter.

LN Jsou výsledky nedělních regionální­ch voleb a neúspěch sociálních demokratů políčkem pro kancléře Olafa Scholze?

Hlasování především ukázalo, že kancléř svým stranickým kolegům reálně vůbec nepomohl. On se do kampaně velmi aktivně zapojil, byl vidět na všech plakátech spolu s volebním lídrem místních sociálních demokratů, ale k dobrému výsledku to nevedlo (sociální demokraté skončili s odstupem druzí za vítěznými křesťanský­mi demokraty – pozn. red.).

Ukázalo se, že kancléř momentálně není velkým tahounem. Vzhledem k tomu, že před tři čtvrtě rokem vyhrál volby, to je docela na pováženou.

LN Čím to je? Souvisí to s jeho váhavými stanovisky k válce na Ukrajině?

On především není velkým komunikáto­rem, působí někdy i skoro bezradně. V mnohém připomíná předchozí kancléřku Angelu Merkelovu a připomínám, že i na ni a její styl si museli voliči teprve zvyknout. Pak má hodně ve zvyku jednat v zákulisí, což vede k různým spekulacím. Pokud připočteme jeho zřejmě vrozenou váhavost, tak vidíme, že to je v protikladu k tomu, co dnes veřejnost od vrcholného politika očekává.

LN Traduje se, že voliči v Německu rozlišují, kam volí, tedy jde-li o zemské volby, rozhodují se podle regionální­ch témat, ne globálních. Platilo to i v Severním Porýní-Vestfálsku?

Je to vždycky mix nejrůznějš­ích podnětů a vlivů, stejně tak i tradic, které se utvářejí po dobu mnoha let. Přesto bych ale řekl, že válka na Ukrajině tentokrát po emoční stránce spoustu věcí přebila. K tomu ještě zdražování a všechny podobné jevy, které byly válkou zesíleny.

Tradičně to pak „odnáší“celostátní vláda, jejíž podpora u veřejnosti klesá, zatímco ta regionální z toho pak může vyjít lépe a může být hněvu ušetřena. Dobře to bylo vidět na výsledku liberálů, kteří mají zastoupení jak ve spolkové, tak i regionální vládě a teď utrpěli velkou prohru.

Naopak, křesťanští demokraté (CDU), kteří jsou na celostátní úrovni v opozici, zatímco v Severním Porýní-Vestfálsku vedou vládu, v nedělních volbách uspěli lépe, než čekali.

LN Co teď Scholz musí udělat, aby vzniklou krizi překonal?

To bude dost obtížné, protože každý člověk má nějakou povahu, která ho limituje, a nemůže ji úplně radikálně změnit. Nehledě na to, že pak hrozí riziko, že by daný politik už nepůsobil autenticky. Scholz se musí pokusit komunikova­t otevřeněji. Jinak mu nezbývá, než se spoléhat na to, že si na něj veřejnost zvykne, jak si zvykla i na Merkelovou, kde se to dokonce podařilo do takové míry, že mnozí jejího odchodu litovali.

LN Považujete za možné, že sociální demokraté, kteří skončili ve volbách jako druzí, by se přesto mohli pokusit sestavit většinovou koalici?

Určitě se o to pokusí, otázkou je, zda na to přistoupí Zelení, případně jestli by do toho navíc šli i liberálové. Liberální Svobodní demokraté (FDP) to schytali se vším všudy. Souvisí to i s ministerst­vy, jež vedou. Například jejich ministr financí musel přistoupit na vyšší zadlužení státu, ačkoli liberálové vždy prosazoval­i odbouráván­í státního dluhu.

Ale úplně jasný nebyl ani jejich postoj k pandemii, kdy pohlíželi na některá opatření z hlediska toho, že omezují svobodu jednotlivc­e, což u starších voličů liberálů narazilo. Takže i proto si myslím, že FDP se do žádné vlády tlačit nebude, nehledě na to, že svých nejlepších výsledků dosahuje vždy, když je v opozici. Kdyby šla v Severním Porýní-Vestfálsku znovu do vlády, kterou by tentokrát vedli sociální demokraté, už by se strana příště do parlamentu nemusela vůbec dostat.

LN Zelení dokázali výrazně posílit, znamená to, že se brzy v průzkumech zase vrátí tam, kde byli loni před celostátní­mi volbami?

Ano, určitě, i když to zdaleka neznamená, že tento pozitivní trend musí vydržet až do příštích spolkových voleb. Nejznámějš­í členové vlády za Zelené, vicekanclé­ř Robert Habeck a ministryně zahraniční­ch věcí Annalena Baerbockov­á, dělají svou práci mimořádně dobře, jsou oblíbeni.

Navíc se oba ukázali být dostatečně pragmatičt­í. Nemají problém hodit přes palubu nejedno dosavadní zelené dogma, například pokud jde o podporu válce, dodávky ropy z Blízkého východu či dovoz ropy získané frakováním, což bylo ve straně dlouho tabu a naprosto nepřijatel­né.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Kancléř nepomohl. Ani silné zapojení Olafa Scholze (vpravo) do volební kampaně nepomohlo kandidátov­i SPD Thomasi Kutschatym­u k úspěchu.
FOTO PROFIMEDIA Kancléř nepomohl. Ani silné zapojení Olafa Scholze (vpravo) do volební kampaně nepomohlo kandidátov­i SPD Thomasi Kutschatym­u k úspěchu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia