Lidové noviny

Soud může sesadit Kejvala

Loňská volba předsedy ČOV údajně neproběhla dle regulí

- ANTONÍN VAVRDA

Nějakou dobu to vypadalo, že bouře kolem Českého olympijské­ho výboru (ČOV) utichla. Vše je ale zjevně jinak.

Dle včerejšího vydání Hospodářsk­ých novin (HN) začal minulý týden Městský soud v Praze řešit žalobu na neplatnost loňské červnové rozhodnutí pléna ČOV, které potvrdilo ve funkci předsedy Jiřího Kejvala a zvolilo mu i pět místopředs­edů.

Soudce Tomáš Lehovec jednání odročil na polovinu června, aby dal možnost ČOV dodat další důkazy. Dle jeho slov se mu zatím jeví vše tak, že hlasování neproběhlo dle volebního řádu.

„Celý článek vyznívá tak, že čtenář po jeho přečtení může nabýt mylného dojmu, že daný spor je dopředu jasný a že volby ČOV z 29. června 2021 budou téměř jistě prohlášeny za neplatné. Realita je přitom značně odlišná,“zní reakce výboru na jeho oficiálníc­h stránkách.

„Žaloba na neplatnost loňského rozhodnutí pléna Českého olympijské­ho výboru, kterou podali zástupci neolympijs­kých sportů, prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček a předseda Sdružení sportovníc­h svazů Zdeněk Ertl, je pouze součástí dlouhodobé šikanózní snahy těchto dvou funkcionář­ů o dehonestac­i ČOV a jeho předsedy. Nároky obou pánů jsou přitom zcela neoprávněn­é, což se v minulých měsících několikrát ukázalo. Všechny dosavadní návrhy J. Šťovíčka a Z. Ertla byly soudy pravomocně odmítnuty nebo zamítnuty, a to včetně návrhu na ustanovení opatrovník­a ČOV. Celkově se jedná cca o deset soudních rozhodnutí, všechna ve prospěch ČOV,“píše se dále v prohlášení.

To naráží na fakt, že kvůli předběžným opatřením podaným oběma muži byly zmíněné volby červnovým termínem hned dvakrát posunuty. Oba mají v zádech šéfa České unie sportu Miroslava Janstu, který je v posledních letech s Kejvalem (dříve jej podporoval) na válečné stezce.

Mimo jiné i kvůli stanovám ČOV, které dle tohoto trojlístku neodpovída­jí Olympijské chartě ani platným zákonům ČR.

„Nyní si na stanovy stěžují, ale sami je pomáhali vytvářet,“kontroval v článku HN právník ČOV

Filip Shrbený. To Jansta nerozporuj­e, dodává ale, že za posledních šest let se změnil občanský zákoník, kterému se měly stanovy přizpůsobi­t. A k čemuž nedošlo.

Ertlovi se Šťovíčkem na volbách vadí skutečnost, že je Kejval neměl oprávnění svolat, jelikož mu – i s ohledem na předchozí průtahy – vypršel předchozí mandát. Krom toho se hlasování zúčastnili také ti, kdo nejsou členy ČOV.

„Toto tvrzení ČOV důrazně odmítá. Navíc je zde důležité poukázat na skutečnost, že právě toto lživé tvrzení nebylo ze strany žalobců u soudu nijak specifikov­áno ani doloženo,“brání se výbor.

Dlužno dodat, že Ertl tak učinil skrze tvrzení, že chybí jakákoliv prezenční listina hlasujícíc­h.

Jak celý spor o křeslo šéfa českého olympismu dopadne, se dozvíme nejdříve zhruba za měsíc.

 ?? FOTO ČTK ?? Předseda ČOV Jiří Kejval je poslední roky pod tlakem sportovníh­o prostředí. Nepomohla mu ani loňská kauza „olympijské­ho covidového letu“do Tokia.
FOTO ČTK Předseda ČOV Jiří Kejval je poslední roky pod tlakem sportovníh­o prostředí. Nepomohla mu ani loňská kauza „olympijské­ho covidového letu“do Tokia.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia