Lidové noviny

Příliš drahá nafta odhaluje slabinu Česka

Česko je závislé na dovozu dieselu, kapacity tuzemských rafinerií totiž nestačí

- MIROSLAV PETR

Těm, kdo jezdí na benzin, lze jen závidět. Česko ještě nezažilo tak velký jarní průvan v peněženkác­h řidičů dieselovýc­h osobních aut, případně v nákladech silničních dopravců.

Tankování se oproti zážehovým motorům stále nevídaně prodražuje. Nafta je po březnovém cenovém sprintu téměř o dvě koruny za litr dražší. V průměru za Česko je cena kolem 46,4 koruny za litr.

Takže jedno natankován­í nádrže vyjde nejméně o stovku dráž než v případě nákupu Naturalu 95.

Evropa a s ní i obchodníci na burze se bojí nedostatku nafty, bez níž by zkolaboval­y ekonomiky států i přeprava zboží a osob. Teplé počasí, které obvykle zlevňovalo naftu pod cenu benzinu, už nehraje takovou roli. Teď rozhoduje Putinova agrese na Ukrajině a snaha okolního světa omezit mu peníze na válku. A s tím je spojená hrozba našeho nedostatku.

Potíž pro Česko je, že se bez dovozu domácí trh neobejde. Dodavatelé sice ujišťují, že nouze (zatím) nehrozí, ale kapacity zdejších rafinerií na pokrytí poptávky nestačí. Zhruba čtvrtina spotřeby pohonných hmot se dováží, nejvíce právě nafty. Česko je v tom zranitelné a v případě vypuknutí ropného embarga by bylo odkázané na dobrou vůli rafinerií v okolních zemích.

„V celé Evropě je málo nafty. Všechny rafinerie mají u dieselu vysoké marže. A to se propisuje do cen u pump. Evropa je zkrátka hodně závislá na dovozu. A dodávky nafty jak z Ruska, tak z USA klesají,“říká pro LN ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Rok co rok nafta zdražovala nad cenu benzinu většinou jen v zimě, a jakmile se oteplilo, vyrazili řidiči benzinovýc­h aut na cesty. Spotřeba nafty a topných olejů na vytápění naopak klesla a s tím zlevnil i diesel u pump. Letos válka na Ukrajině vše obrátila.

Chabá česká soběstačno­st je zkrátka realita a Česko v tom není v rámci Evropy zdaleka samo. Určitou výhodou je, že země naftu nedováží přímo z Ruska, ale především ze Slovenska a Německa. Rizikem pro nás ale je, že tamní rafinerie diesel vyrábí převážně právě z ruské ropy.

„České rafinerie nemají dostatečno­u kapacitu na pokrytí sta procent spotřeby pohonných hmot u nás. Evropa je celkově deficitní ve středních destilátec­h, ze kterých se motorová nafta vyrábí, takže situace je podobná i ostatním zemím EU. Střední destiláty se totiž dovážely ve významném množství z Běloruska a Ruska,“vysvětluje Ivan Souček, ředitel Svazu chemického průmyslu a někdejší dlouholetý šéf České rafinérské, která provozuje rafinerie v Kralupech (ta především vyrábí benzin) a v Litvínově (z ruské ropy vyrábí naftu).

Celá Evropa je naftová

Expert České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Václav Loula připomíná, že nejistota a napětí na trhu s ropou, s palivy a zejména naftou nejsou jedinou příčinou toho, že cena dieselu se stále drží vysoko.

„Po covidové krizi roste poptávka. Celá Evropa je naftová, spotřeba, a to i u nás, je výrazně vyšší než spotřeba benzinu. Je to zkrátka z pohledu cen na burze citlivější komodita než benzin. Bez dieselu se neobejde 55 milionů kamionů v Evropě a s tím i přeprava zboží, zemědělci, stavební firmy, průmysl,“říká Loula.

Výhoda dieselů – průměrné ceny u pump v minulých letech

O závislosti Česka na dovozu nafty svědčí i čísla statistick­ého úřadu. Z loňské celkové spotřeby 5,1 milionu tun nafty připadlo 2,6 milionu tun na dovoz. Tedy 51 procent. Rafinerie u nás však vyrobily víc než zbývajícíc­h 49 procent. Významná část domácí produkce nafty, zhruba kolem jednoho milionu tun, se z Česka totiž vyvezla. V případě úplného vypnutí zdrojů ruské ropy a nafty do Evropy by tak Česko muselo hledat náhradu za 1,6 milionu tun nafty. V případě benzinu je roční spotřeba i dovoz o poznání nižší. Z 1,5 milionu loni spotřebova­ného benzinu připadlo na dovoz 570 tisíc tun. Česko naopak exportoval­o na 630 tisíc tun benzinu.

Výhoda benzinu se zmenší Aktuálně ale české řidiče ohrožuje spíš vysoká cena než reálný nedostatek pohonných hmot. Dodavatelé ujišťují, že se zásobování­m není problém. „Jsme připraveni zajistit stabilitu trhu s pohonnými hmotami v České republice a plnit potřeby a zadání české vlády,“vyjádřil se Marek Roll, mluvčí státního distributo­ra paliv a jednoho z největších dodavatelů pohonných hmot u nás firmy Čepro. Odborníci připomínaj­í, že benzin i nafta budou v následujíc­ích dnech dál zdražovat. Zhruba o padesátník až korunu. Nafta už ale poroste pomaleji, a naopak benzin

Kolik jsme platili letos zdraží víc. Cenový rozdíl mezi nimi se tedy sníží.

Otázkou ale je, kdy a zda vůbec se letos diesel cenou dostane pod benzin, jako tomu bylo každoročně od jara do zimy. Záleží to hlavně na tom, zda se Evropě podaří rychle najít náhradní zdroje ropy a pohonných hmot, případně zda se Rusko stáhne z Ukrajiny a zastaví válku. Obě varianty jsou však minimálně pro nejbližší měsíce značně nepravděpo­dobné.

 ?? ?? průměr za Česko a celý rok v korunách za litr, pro rok 2022 je uveden průměr za leden až duben
0,33
2011
0,22
2012
0,06
2013
-0,15
2014
0,16
2015
Natural 95
1,2
2016
0,82
2017
diesel
0,49
2018
xx
rozdíl
0,2
2019
0,21
2020
1,5
2021
-0,8
2022*
průměr za měsíc v korunách za litr
0,95
leden
0,86
únor
-2,63
-2,4
březen duben
průměr za Česko a celý rok v korunách za litr, pro rok 2022 je uveden průměr za leden až duben 0,33 2011 0,22 2012 0,06 2013 -0,15 2014 0,16 2015 Natural 95 1,2 2016 0,82 2017 diesel 0,49 2018 xx rozdíl 0,2 2019 0,21 2020 1,5 2021 -0,8 2022* průměr za měsíc v korunách za litr 0,95 leden 0,86 únor -2,63 -2,4 březen duben

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia