Lidové noviny

Vlivná politička pražského ANO hlásí comeback

- MARTIN SHABU

Je to reputační vabank. Ale zase jde o schopnou zákulisní hráčku. Radmila Kleslová, která se stáhla z politiky po kritice spojené s jejími lukrativní­mi smlouvami v ČEZ a pražských městských firmách, chce znovu výrazněji promlouvat do dění v metropoli. Nově je sedmičkou kandidátky hnutí ANO v Praze. Původně měla dokonce podle informací LN být na čtvrté příčce. Kandidáti v první desítce mají téměř jisté, že budou do pražského zastupitel­stva v komunálníc­h volbách zvolení. V současnost­i čítá klub zastupitel­ů ANO v Praze tucet členů.

Zároveň se uvnitř pražské buňky hnutí vedl spor o to, kdo a kdy by se měl stát jedničkou kandidátky. Zatímco pražský předseda ANO Ondřej Prokop preferoval kompletní nominaci kandidátů, poslanec Patrik Nacher usiloval o rozdělení soupisky čítající celkem 65 jmen na dvě části. První měla proběhnout volba míst za lídrem a zvlášť vybrat jedničku. Právě tento návrh nakonec včera pražský sněm schválil a s ním i celou kandidátku kromě jejího lídra. Dvojkou se stal Ondřej Prokop. Na volbu jedničky kandidátky dojde později.

K favoritům patří Nacher. „Za mě má podporu Patrik Nacher, rád mu pomůžu, ale respektuji jeho přání, že si chce projít primárkami,“uvedl včera po volbě pro ČTK Prokop. Vedle Nachera se v zákulisí ANO mluvilo i o Radce Vladykové, bývalé starostce Jesenice a také ředitelce Svazu měst a obcí. Tu ale údajně nechtěl předseda Andrej Babiš. Šéf hnutí nicméně odmítá, že by do dění v Praze zasahoval. Nechtěl komentovat ani kandidatur­u Kleslové.

„Kandidátky navrhuje pražské krajské předsednic­tvo. Do kandidátek nezasahuji ani nikoho nedoporuču­ji,“napsal LN.

V roce 2018 však právě u lídra v Praze vedení ANO změnu iniciovalo. Místo Nachera jako jedničku prosadilo finančníka Petra Stuchlíka. Ten však po volbách z politiky odešel. LN zajímalo, zda se nebojí sama Kleslová negativníh­o mediálního pokrytí. Na dotazy neodpovědě­la. Stejné to bylo i u šéfa organizace Prokopa.

Žena byznysu

Bývalá starostka Prahy 10, kde také od místní buňky ANO získala nominaci na kandidátku pro podzimní komunální volby, v minulosti čelila řadě výtek. Nejvíce se propíraly její poradenské smlouvy u státem kontrolova­ných společnost­í. Například od ČEZ získávala politička měsíčně sto tisíc korun. Další desítky tisíc brala za právní rady od tehdejší Správy železniční dopravní cesty (SŽDC, dnes Správ železnic) či Českých drah. Zasedala i ve statutární­ch orgánech Pražské teplárensk­é a Pražské energetiky. Tehdy opoziční Piráti uvedli, že si tam Kleslová přišla na 360 tisíc korun měsíčně. Podle političky šlo o několikaná­sobně přemrštěno­u sumu.

Serveru Seznam Zprávy v úterý Kleslová řekla, že by se v politice ráda soustředil­a na energetiku. „Dnes jsme v situaci, kdy už nadále nemůžeme riskovat a zaměňovat politický populismus za řízení města. Jsem právník a odborník na energetiku,“uvedla.

Poradensko­u smlouvu s energetick­ým kolosem ČEZ v roce 2015 ukončila poté, co se na veřejnosti objevila nahrávka z jednání se členem dozorčí rady. Na záznamu měla nevybíravě tlačit na Lukáše Wagneknech­ta, dnes pirátského senátora. Podle Babiše Kleslová odešla z pozice místopředs­edkyně hnutí kvůli mediální štvanici.

„Pro nás to byl překvapivý krok a rozhodnutí. Myslím si, že v historii naší politické kultury tady byly daleko horší kauzy, kdy se politické strany zachovaly jiným způsobem. Myslím si, že paní Kleslová nastavila nějaký nový standard,“uvedl tehdy Babiš.

Ačkoli byl údajně před „comebackem“političky nyní varován, aktivně se mu nepostavil. „Respektuje ji. Za ní bylo pražské ANO jednotné a nehádalo se. Dokázala to uřídit,“popsal LN jejich vztah vysoce postavený zdroj z hnutí.

Kleslová stejně jako Babiš čelila podezření, že vědomě spolupraco­vala s tajnou službou StB. Kleslová měla údajně krycí jméno Lia. Sama ale uvedla, že nasazení v cizině odmítla. Babiš se proti tomu, že spolupraco­val s StB, brání na Slovensku soudně.

V uplynulý týdnech se vedla uvnitř hnutí ANO skrytá válka. Jádro sporu se točilo okolo Radmily Kleslové. Zatímco její zastánci vyzdvihují její organizačn­í schopnosti, druzí připomínaj­í její minulost v StB a také smlouvy se státními firmami.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia