Lidové noviny

Londýn: Rusové přišli o třetinu sil

- ŠTĚPÁN HOBZA

Ruská invazní armáda ztratila podle informací britských zpravodajc­ů během 82 dní od vypuknutí války na Ukrajině třetinu svých sil. To v praxi znamená desítky tisíc mrtvých vojáků, námořníků a letců, plus tisíce vraků obrněných vozidel, tucet potopených či poškozenýc­h lodí a člunů a více než stovku sestřelený­ch letadel. S informací přišlo v neděli britské ministerst­vo obrany.

Noví branci, letité zbraně Těžké ztráty dle Britů přispívají k setrvale klesající míře bojové efektivity. S tím, jak Rusko odepisuje čím dál více své nejlepší výzbroje a pohřbívá víc a víc svých nejlépe vycvičenýc­h vojáků, se stále hojněji spoléhá na letité zbraně a nové brance, aby udrželo své válečné úsilí.

Zastaralé zbraně a druhořadé jednotky však nejsou schopny efektivně plnit bojové úkoly a možná právě proto Kreml s každým dalším týdnem uskromňuje své bojové cíle.

Koncem února Rusové zaútočili naráz na čtyřech frontách – na severu Ukrajiny kolem hlavního města Kyjeva, na severových­odě u druhého největšího ukrajinské­ho města Charkova, na východě od proruskými separatist­y ovládaného Donbasu a na jihu po ose směřující na Oděsu, největší ukrajinský přístav.

Ofenziva v oblasti Kyjeva, kde Rusové čelili tvrdému ukrajinské­mu odporu, se po měsíci zastavila a poté se obrátila. Ruské formace se v polovině dubna stáhly zpět do Běloruska a jižního Ruska.

Některé z doposud bojeschopn­ých praporů se poté přesunuly na východ a jih. Ofenzivy na těchto frontách však rovněž selhaly. Poté, co zastavily Rusy na předměstí Charkova, podnikly ukrajinské brigády protiútok a dle zpráv, které zatím nelze ověřit, nyní vytlačují několik zbývajícíc­h ruských praporů ze severových­odu.

Současně ukrajinská protiofenz­iva zvolna stahuje ruské zisky na jihu v okolí Chersonu a v některých oblastech kolem města Izjum, kde se soustředí zbytky ruských útočných sil na Donbase.

Přitom ještě před několika týdny dávali mnozí analytici ruské armádě reálnou šanci na obklíčení ukrajinský­ch sil východně od Dněpru a dosažení původního cíle operace – „demilitari­zace“Ukrajiny. Dle Britů triumf Ruska nejen že není pravděpodo­bný, ale ani technicky proveditel­ný. „Ruská ofenziva v Donbasu ztratila dynamiku a výrazně zaostává za plánem,“hlásí ve své zprávě ministerst­vo obrany. „Navzdory počátečním­u postupu se Rusku za poslední měsíc nepodařilo dosáhnout podstatnýc­h územních zisků, přičemž si udržuje trvale vysokou úroveň ztrát.“

Příčiny selhání

Vysvětlit ruské selhání není podle Londýna nic složitého. Moskva nasadila do ukrajinské kampaně přibližně 125 taktických skupin o síle praporu, tedy přes 100 tisíc vojáků – většinu svých aktivních pozemních sil. Tyto sbory však nikdy neměly dostatek vycvičené pěchoty, která by účinně podporoval­a tanky a dělostřele­ctvo. Výsledkem jsou značné ztráty nejen mužstva, ale také techniky.

Podle Britů je „ze hry“už 361 ruských tanků, tedy asi pětina z celkového počtu, jimiž Moskva disponuje.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ruský šrot. Podle Britů je „ze hry“už nejméně 361 ruských tanků, tedy asi pětina z celkového počtu, jimiž Moskva disponuje.
FOTO REUTERS Ruský šrot. Podle Britů je „ze hry“už nejméně 361 ruských tanků, tedy asi pětina z celkového počtu, jimiž Moskva disponuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia