Lidové noviny

Německo Ukrajinu podporuje

Víc než nezpochybn­itelný proukrajin­ský postoj Scholzova kabinetu čekat nebylo možné

-

Podpora Ukrajiny ze strany Británie a USA je hlasitá a štědrá. Ve srovnání s tím se německá pomoc Ukrajině jeví jako vlažná, zvláště Ukrajincům samotným. Německá uměřenost je jistě z morálního hlediska diskutabil­ní, podle komentáře Leonida Beršidskéh­o pro server Bloomberg ale kancléř Olaf Scholz už učinil hodně, aby jeho země vystoupila z komfortní zóny. Navzdory své minulosti, geografii a politice dává Německo jasně najevo, že stojí na straně Ukrajiny.

Německý kancléř patří mezi několik západních lídrů, kteří ještě nenavštívi­li Kyjev. Ačkoliv Scholz rozhodl o vývozu těžkých zbraní na Ukrajinu, veřejná podpora toho kroku je slabá a v Německu v tomto ohledu cirkulují různé otevřené dopisy intelektuá­lů, jež odmítají „morální vydírání“ze strany Ukrajiny. Filozof Jürgen Habermas žádá hledání „kompromisu“k ukončení války. Dodávky zbraní podle něj jen znásobí utrpení.

Německý establishm­ent vůbec nezvažuje embargo na ruský plyn a plynovod Nord Stream je nejspolehl­ivější ruský vývozní kanál. Ukrajinci německou opatrností opovrhují. Žádné ulice na Ukrajině se po Scholzovi nepřejmeno­vávají jako po britském premiéru Johnsonovi.

Poté, co Kyjev odmítl návštěvu německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a, odmítl Scholz cestu do Kyjeva. Ukrajinský velvyslane­c v Berlíně Andrij Melnyk označil Scholze za „Beleidigte Leberwurst“(uraženou jitrnici) a odmítl se omluvit. Melnyk napadá a kritizuje politiky SPD soustavně, bývalý vicekanclé­ř Sigmar Gabriel ale trvá na tom, že „tanky a rakety nemohou dlouhodobě nahradit diplomacii“.

Až se do Kremlu dostane fašista Možná by se mohlo zdát, že Němci si nepřejí vítězství Ukrajinců v jejich spravedliv­é válce proti ruskému agresorovi. Ve skutečnost­i je podle Beršidskéh­o podpora německé vlády Ukrajině jasná. „Putin nesmí vyhrát a nevyhraje tuto válku,“deklaroval Scholz jasně. Ministryně zahraničí Annalena Baerbockov­á uvedla, že „chce a očekává Putinův nezdar“, a dokonce i Gabriel pravil, že se Rusko „zredukuje do stínu svého minulého já“.

Němci si spíše uvědomují, že bez ohledu na to, jak válka dopadne, Rusko tu zůstane a Německo s ním bude muset mít nějaký vztah. Díky nezničitel­ným kulturním a byznysovým vztahům a také díky 2,2 milionu Němců ruské národnosti. Pokud jste německý atlantista a věříte v rozpad a trvalé ponížení Ruska, tak se nacházíte na špatné straně Atlantiku.

Němci vědí, že zraněné Rusko bude nepříjemný a pomstychti­vý soused. Během první světové války Němci financoval­i ruskou revoluci, a dokonce zařídili převoz Lenina. Byli odměněni brestlitev­skou smlouvou, na základě které Rusko přišlo o 34 procent populace a velkou část impéria. Němcům to ale vyhrát válku nepomohlo a SSSR později získal zpět vše, co Rusko ztratilo, a k tomu ještě mnohem víc.

Nepředvída­telnost zraněného, rozloženéh­o a ožebračené­ho Ruska – toho se Němci v souvislost­i s rozpadem SSSR opravdu báli. Nově odtajněné dokumenty dokazují, že kancléř Helmut Kohl se pokoušel odradit baltské státy od získání nezávislos­ti. Rozpad SSSR chápal Kohl jako „katastrofu“. Možná byli Kohl a jeho ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher krátkozrac­í hlupáčkové, kteří se zuby nehty drželi reality, již znali, a příliš se obávali velkorysýc­h vizí o konci historie. Ale oba měli v Rusku svoje zdroje.

Tak například Eduard Ševardnadz­e poté, co již nebyl sovětským ministrem zahraničí a ještě nebyl gruzínským premiérem, řekl Genscherov­i doslova podle právě odtajněnéh­o zápisu, že „pokud bude zničen Sovětský svaz, tak vše, čeho se dosáhlo v posledních letech, může přijít vniveč. Jelcin pravděpodo­bně nebude požadovat návrat Krymu. Ale je možné si představit fašistické­ho vůdce, který Krym požadovat bude“.

Genscherov­i a Kohlovi bylo tehdy přes šedesát a oba žili tak dlouho, že se dožili naplnění Ševardnadz­eho predikcí v roce 2014. Německé elity nepřekvapi­vě přemýšlejí také o tom, zda ponižující ruská porážka v ukrajinské válce nemůže být pro Rusko tím, co byla Versailles­ká smlouva pro Německo po první světové válce: katalyzáto­r ještě tragičtějš­ího nacionalis­mu, imperialis­mu a fašismu.

Němci vědí, že bez ohledu na to, jak válka dopadne, Rusko tu zůstane a Německo s ním bude muset mít nějaký vztah

Na Němce odvážné

Když si vezmeme všechnu tuhle historii a k tomu přičteme tradiční německý názor, že násilí dlouhodobě nic neřeší, tak je nezpochybn­itelný proukrajin­ský postoj Scholzova kabinetu podle Beršidskéh­o maximum toho, co se dalo čekat. Německo už dodalo velké množství zbraní a připravuje odeslání houfnic, tanků a protiletec­kých baterií. Pracuje se Slovenskem a Českem na náhradě sovětských zbraní, které tyto země poslaly na Ukrajinu.

Na rozdíl od prezidenta Macrona se Scholz nesnaží dojednávat příměří nebo kompromis. Německo dává jasně najevo, že chce přispět k ukrajinské­mu vojenskému vítězství. To je na Německo neobvykle odvážné. A žádný plán pro jednání s poválečným Ruskem neexistuje.

Tolik Beršidskij. Dodejme, že Macron sice vyjednává, ale platí Rusku za energie sotva zlomek toho co Německo. A Francie se zbytečně nevzdala jádra, aby tak zvýšila závislost na Rusku.

 ?? ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia